Összebalhézott az államfővel, majd lemondott

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Pierre de Villiers néhány perccel a védelmi tanács szerdai ülése előtt jelentette be a távozását. Ő az első vezérkari főnök, aki lemondott az 1958-ban, Charles de Gaulle által alapított V. köztársaság történetében.

A tábornok nyílt konfliktusba került az államfővel, amióta bírálta a hadseregnél tervezett megtakarításokat, s a védelmi költségvetést "tarthatatlannak" nevezte. Emmanuel Macron emiatt a múlt heti nemzeti ünnepen tartott beszédében figyelmeztette őt, hogy nem vitathatja nyíltan az elnök, azaz a hadsereg vezetőjének a döntéseit. A vezérkari főnök maradása vagy távozása azóta az egyik legfőbb téma volt a francia médiában.

Nem tudta garantálni a fenntarthatóságot

Az új kormány 4,5 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő még az idén az állam működésében, ebből a legjelentősebb összeg, mintegy 850 millió euró a védelmi tárcára hárul.

"A jelenlegi körülmények között nem vagyok abban a helyzetben, hogy biztosítani tudjam annak a hadseregmodellnek a fenntarthatóságát, amelyben hiszek Franciaország és a franciák védelmének szavatolása érdekében, és hogy támogassam hazám ambícióit. Következtetésképpen, a mai napon benyújtottam a lemondásomat a köztársasági elnöknek, aki azt elfogadta" - írta közleményében Pierre de Villiers.

"Mindig ügyeltem arra a kinevezésem óta, hogy megtartsam azt a hadseregmodellt, amely szavatolja a koherenciát az Európával és Franciaországgal szembeni fenyegetések, a hadseregeink folyamatosan növekedő feladatai, valamint a kapacitási és költségvetési eszközök között" - tette hozzá a vezérkari főnök, aki három és fél éve töltötte be a tisztséget.

Kiszivárgott a sajtóba a véleménye

A tábornok emlékeztetett arra, hogy "a lojalitás legszigorúbb tiszteletben tartása mellett, amely mindig is az alapját jelentette a politikai vezetéssel tartott kapcsolatnak, úgy ítélte meg, hogy feladatai közé tartozott a kétségeinek megosztása, több alkalommal, zárt ajtók mögött, a teljes átláthatóság és igazság jegyében".

Pierre de Villiers arra utalt, hogy a nemzetgyűlés egyik zárt ülésén, majd a védelmi tanács múlt heti ülésén is élesen bírálta a tervezett költségvetési megvonásokat, ahonnan azonban minden kiszivárgott a sajtóba.

A konfliktust megelőzően egyébként Emmanuel Macron június 30-án hosszabbította meg egy évvel a 61 éves tábornok megbízatását, akinek akkor ígéretet tett arra, hogy a védelmi költségvetés 2025-re eléri a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát, miután az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökken a francia hadsereg büdzséje.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Járműtechnológáról egyeztet Franciaország és Japán »