Putyin lehet a világ leggazdagabb embere

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Legalábbis ezt állítja egy tőkebefektető cég vezérigazgatója, akinek van egy kis belelátása az orosz helyzetbe.

Gates és Bezos a kanyarban sincs

Múlt héten Jeff Bezos egy kis ideig gazdagabbnak számított Bill Gates-nél, köszönhetően annak, hogy az Amazon részvényei csütörtökön kilőttek – írja a MarketWatch. Azonban ha Bill Browdernek, a Hermitage Capital Management vezetőjének hinni lehet, Vlagyimir Putyin a világ a leggazdagabb embere 200 milliárd dollárral. Azaz Bezos (85,8 milliárd dollár) és Gates (89,9 milliárd dollár) vagyona összeadva is elmarad az orosz elnöké mögött.

Browder korábban a Gazprom, a Surgutneftegas és egyéb állami cégek részvényeseként elég jól belelátott az orosz viszonyokba, főleg, hogy az ő cége volt korábban a legnagyobb portfólióbefektető az országban. Az Egyesült Államok Szenátusi Igazságügyi Bizottsága előtt – amely épp az amerikai választásokba való orosz beavatkozást vizsgálta - mint tanú beszélt arról, hogyan is lett milliárdos Putyinból.

Az ötven százalék

Browder szerint az az esemény, ami mindent megváltoztatott az orosz politikában a 2003-as Mihail Hodorkovszkijjal szembeni eljárás volt. Putyin letartóztatta az ország legnagyobb oligarcháját és leggazdagabb emberét, majd a tévé közvetítette a bírósági eljárást, ahol a képernyőn többször is látni lehetett, hogyan ül Hodorkovszkij egy ketrecben a tárgyalóterem kellős közepén.

„Az a kép elképesztően erős volt, egyik oligarcha sem akart ugyanebbe a helyzetbe kerülni” – mondta Browder. Hodorkovszkij elítélése után a többiek megkeresték Putyint és megkérdezték, hogy mit tehetnének, hogy megússzák a tárgyalótermi ketrecet. A későbbiekből ítélve úgy néz ki, hogy Putyin válasza ez lehetett: ötven százalék.

„És nem ötven százalék a kormánynak, hanem ötven százalék magának Putyinnak” – állítja Browder.

Innentől kezdve - persze ehhez egyéb lépések is kellettek - Putyin lett Oroszország legnagyobb oligarchája, és a világ leggazdagabb embere.

Bár az orosz elnök hivatalosan 133 ezer dollárt keres évente, plusz ehhez egy moszkvai lakás is jár; a hírek szerint a vagyonához lehet számítani legalább egy milliárddolláros palotát, négy jachtot, valamint tucatnyi magánrepülőt és helikoptert.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mily meglepő - Moszkva és Ankara megállapodott »