Putyintól érkezhetett a kibertámadás tűzparancsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jeh Johnson, az előző amerikai kormány belbiztonsági minisztere a szenátusban szerdán azt állította: tavaly nyáron Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására hajtották végre az amerikai intézmények elleni kibertámadásokat.

A szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán Johnson ugyanakkor leszögezte, hogy az orosz kibertámadások "nem befolyásolták a választási eredményeket".

Már Obama alatt észlelték az orosz aktivitást 

Az előző elnök, Barack Obama kormányzatának belbiztonsági minisztere kifejtette, hogy a kormánynak már tavaly júliusban tudomása volt az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, de az információt októberig nem hozták nyilvánosságra.

Az egyik demokrata párti szenátor kérdésére, hogy miért nem tájékoztatták erről a közvéleményt, Johnson azt állította, hogy az Obama-kormányzat nem akarta azt a látszatot kelteni, mintha beavatkozna a választási folyamatba, s ezért csak októberben - belső viták után - hozta nyilvánosságra az orosz kísérleteket.

Példa nélküli támadás

Hozzátette: a Demokrata Párt központjának számítógépes rendszere elleni támadásokról a kormányzat nem szerzett azonnal tudomást. Jeh Johnson válasz nélkül hagyta azt a kérdést, hogy milyen intézkedéseket foganatosított a kormány. 

A miniszter megfogalmazása szerint az oroszok kibertámadásainak mértéke és célkitűzései "példa nélkül állóak" voltak, nagyobbak, mint korábban feltételezték. A hackerek 21 szövetségi állam számítógépes rendszerei ellen intéztek támadásokat. Johnson nem kívánta megnevezni, mely államokról volt szó.

Jeh Johnson hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak "országos vezetőre" van szüksége a kormányzati számítógépes rendszerek biztonságának megteremtéshez. "Ez elsődleges fontosságú" - fogalmazott.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem várt irányból csapnak le a cégekre a kiberbűnözők »