Seehofer nem megy sehova

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Korábban jelzett terveivel ellentétben mégsem vonul vissza a politikából 2018-ban Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a német tartományt egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, a politikus hétfőn Münchenben bejelentette, hogy a 2018-as tartományi parlamenti (Landtag-) választás után is vállalja pártja és a kormány vezetését.

Átalakult a rendszer

Horst Seehofer a CSU elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kiemelte: soha többé nem követi el azt a hibát, hogy előre bejelenti politikai pályafutásának befejezését.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának elnöke felidézte: a 2013-ban tartott Landtag-választás után - amikor vezetésével a CSU visszaszerezte a 46 év után, 2008-ban elveszített abszolút többséget a törvényhozásban és ismét egyedül alakíthatott kormányt - bejelentette, hogy a mostani lesz az utolsó ciklusa a politikában. Azonban 2013-hoz képest nagymértékben átalakult a német pártrendszer, illetve a német belpolitikai és a világpolitikai helyzet, amit nem lehetett előre látni.

Képes a feladatok ellátására

Időközben sok új kihívással került szembe Bajorország és egész Németország, köztük a nemzetközi terrorizmussal és a bevándorlás irányításának feladatával - tette hozzá.

Mint mondta, sokan bíztatták a folytatásra, és ennek mindhárom feltétele adott: szeretné továbbra is betölteni a pártelnöki és miniszterelnöki tisztséget, egészségileg, lelkileg képes a feladatok ellátására, és van esély arra, hogy a 2018-as választáson sikerrel szerepeljen a CSU, aminek révén meg is őrizheti mindkét pozíciót.

A 37 éve hivatásos politikusként dolgozó pártelnök-miniszterelnök kiemelte, hogy ugyanazzal a szenvedéllyel politizál, mint karrierje kezdetén.

Horst Seehofer elmondta, hogy az elnökségi ülésen közölte, készen áll a "következő években is" vezetni a pártot és újra megpályázni a miniszterelnöki pozíciót. Az elnökség ezt egyhangúlag üdvözölte.

Javasolta azt is, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter legyen a CSU úgynevezett csúcsjelöltje, azaz a kampány vezetője, aki sikeres választási szereplés után a szövetségi kormány tagjaként folytatja munkáját. Az elnökség ezt a javaslatot is üdvözölte.

Valószínűleg Joachim Herrmann vezet majd

A párt hivatalosan május elején állítja össze a következő Bundestagba készülő képviselőjelöltek listáját, amelyet így minden bizonnyal a bajor belügyminiszteri tisztséget 2007 óta betöltő Joachim Herrmann vezet majd.

Horst Seehofer a pártja számára rosszul sikerült 2008-as Landtag-választás óta vezeti a CSU-t és a bajor kormányt. Az első ciklusban a liberális FDP-vel koalícióban kormányzott. A pártelnöki tisztségben várhatóan az idén novemberben erősítik meg. A következő Landtag-választást 2018 szeptemberében tartják, Seehofer akkor 69 éves lesz.

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »