Sikeres milliárdosok sikertelen húzásai

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Azt gondolhatja az ember, hogy a leggazdagabbak pontosan átlátják azon folyamatokat, amik működtetik a gazdaságot, és minden lépésük végkifejletét előre látják, nem csúszhat hiba a számításaikba. Ez ebben a formában a legkevésbé sem igaz - derül ki a Time cikkéből. Az elkövetkezőkben hat egyedi történet kerül terítékre.

Bill Gates befektet az Apple-be

1997-ben, amikor az Apple még nem volt annyira sikeres, és a bukás több volt mint valószínű, Bill Gates 150 millió dolláros befektetéssel szállt bele a riválisába, hogy eloszlassa a kormány aggályait, miszerint a Microsoft versenyellenes. Ez a lépése olyan jól sikerült, hogy később az Apple nem csak visszajött a szakadék széléről, de néhány területen, például a mobiltelefonok területén le is előzte a Microsoftot, és domináns szerepre tett szert.

Tulajdonképpen Gates befektetése nagyban hozzájárult, hogy 2017-ben az Apple lett a világ legértékesebb cége. Többször is feltették már azon kérdést, hogy miképp alakul a jövő, ha Gates akkor máshogy dönt. Mindenesetre a technológia szerelmesei így is rendkívül jól jártak.

Jeff Bezos milliárdos vesztesége

Idén Bill Gates-et lehagyva Jeff Bezos vált a világ leggazdagabb emberévé. Érdemes kitérni arra, hogy még 2014-ben azt nyilatkozta: a kísérletező szenvedélye többször is akadályozta az Amazon előretörését.

„Több milliárdos veszteséget is okoztam. Szó szerint” – mondta Bezos egy konferencián.

A kudarcokra való visszatekintés szerinte felér egy érzéstelenítés nélküli gyökérkezeléssel. Ebben a nagy szerencsejátékban, amíg az olyan tétek, mint a Kindle és az Echo kifizetődtek, addig a Fire Phone értékesítése egyáltalán nem sikerült, és a társaság végül 170 milliós veszteséget kényszerült elkönyvelni.

Oprah saját csatornát indít

Oprah Winfrey évtizedekig volt a tévézés királynője, de lassan kikerült a reflektorfényből, amikor véget ért az Oprah Winfrey Show. Ekkor a műsorvezető saját csatornájának, az OWN-nek a menedzselésébe fogott.

„Ha tudtam volna, hogy ennyire nehéz lesz, inkább másba kezdtem volna” - nyilatkozta Oprah, aki 330 milliót vesztett a befektetés során.

Mindez, a küszködés és a látszólag meg nem térülő eredmény, az idegösszeomlás szélére sodorta. Végül nem csak neki, de a csatornának is sikerült talpra állnia.

Warren Buffett 200 milliárd dolláros tévedése

Az omahai bölcsként is emlegetett Warren Buffet, aki 56 évesen lett milliárdos, még 1962-ben kezdett el részvényeket vásárolni a később nevével egy az egyben összeforró Berkshire Hathaway-ben. A textilüzlet akkoriban indult hanyatlásnak, Buffet egy személyes sérelem miatt mégis egy részvényvásárlási rohammal lándzsát tört az Berkshire Hataway irányításának megszerzése mellett.

A motivációját Seabury Stanton, a vállalat vezetőjének lépése szolgáltatta, aki egy időben ajánlatot tett Buffetnek a részvényei felvásárlására. Amikor hivatalosan is rögzítették ezt, az ígértnél jóval kisebb összeg szerepelt a papíron, amivel Stanton rendkívül veszélyes ellenséget szerzett magának. Buffett bosszúja végül Stanton kirúgásában csúcsosodott ki. Mindez, hogy haragjából kiindulva egy haldokló üzletágba, és egy kicsinyes bosszú beteljesítésébe ölte pénzét, nagyjából 200 milliárd dollárjába került.

Richard Branson bukásai

Richard Branson, a Virgin Group alapítója egyszer közzétett egy blogbejegyzést a vállalata kudarcairól „A bukás tapasztalata minden vállalkozó DNS-ének a részét képezi, ez alól én se vagyok kivétel” címmel.

Amíg ezeket a tapasztalatokat gyűjtötte, korábban olyan termékei tűntek el a süllyesztőben mint a Virgin Brides, amivel az esküvőiruha bizniszből próbált egy darabot kiszakítani, vagy a Virgin Cola, ami a Coca-Cola versenytársaként mindössze 0,6 százalékos piaci részesedést szedett össze. A márka viszonylag csendes halált halt, ami azért is szerencsés, mert ma Branson leginkább a sikereiről ismert.

A Bettencourt-ügy

Idén halt meg a L’Oréal örököse, a világ leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt. 2007-ben tartotta lázban a sajtót a Bettencourt-ügy, aminek zárultával az Alzheimer-kórban szenvedő asszonyt, ahogy saját lánya kérte, 2011-ben végül gyámság alá helyezték. Az ok a nagy tételekben történő visszaélések voltak, amiket anyjához közel álló személyek követtek el. Lánya még apja halála után indított pert anyja egyik régi barátja, François-Marie Banier francia író és fényképész ellen.

A lány állítása szerint a művész, akit „selyemfiúként” írt le, anyja testi és lelki gyengeségeit kihasználva nagyjából 1,4 milliárd dollárt csalt ki az asszonytól. A Bettencourt-ügyben a fotós mellett újabb svindlerként Nicolas Sarkozy neve merült fel, aki állítólag az alzheimeres nőtől kicsalt pénzzel finanszírozta a 2007-es kampányát.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Ezt olvasta már?

Vírus-warning érkezett az Appole-től »