-->

Soros váltotta Orbánt a legbefolyásosabb európaiak listáján

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Sadiq Khan londoni polgármestert választotta idén a Politico című hírportál az Európa sorsára jövőre várhatóan a legnagyobb befolyást gyakorló személyiségnek. A szerdán közzétett, 28 tagú listán  a tizedik helyen szerepel Soros György magyar származású milliárdos üzletember.

Merkel sehol

Az amerikai hírportál európai kiadása tavaly készített először ilyen listát. A kiválasztás folyamatának elve kezdetben az volt, hogy az Európai Unió mind a 28 tagországából kerüljön fel valaki a listára, és őket rangsorolják, a szerkesztők azonban megváltoztatták ezt.

A listára való felkerülésre nem volt garancia, hogy valaki erős hatalmi helyzetben volt valamelyik európai országban. Így például Angela Merkel német kancellár sem tavaly, sem az idén nem kapott helyezést.

Viszont a hetedik lett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki - mint a  Politico  írta - "az idén júliusi, elbukott katonai puccskísérlet után minden korábbinál kíméletlenebbül alakít ki szigorúan tekintélyelvű rendszert Európa tőszomszédságában, és akitől nagy részben függ a migrációról szóló EU-török megállapodás betartása, ebből következően a migrációs nyomás  alakulása Európára".

Helyezettek innen-onnan

A második helyen Frauke Petry,  a  bevándorlásellenes jobboldali  az Alternatíva Németországért vezetője szerepel, mert a párt - most először - valószínűleg képviselői helyeket fog szerezni a német szövetségi törvényhozásban.

Negyedik helyen  van a listán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki a lap szerint "a hátsó sorból irányítja" az országot. Helyet kapott még "Európa 2017-es osztályában" Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, és Sebastian Kurz fiatal osztrák külügyminiszter is, továbbá a litván elnök, Dalia Grybauskaite és a legnépszerűbb cseh párt, az ANO vezetője, Andrej Babisis.

Előkelő helyen szerepelnek a listán az üzletemberek, a harmadik helyen szerepel például az ír Michael O'Leary, a Ryanair fapados légitársaság vezetője, aki a Politico szerint "akár az európai integráció bajnoka is lehet." Ha az EU-nak sikerül úgy levezényelnie a Brexitet, hogy közben nem éri káros hatás az európai közös piacot, akkor az nem kis részben neki lesz köszönhető - véli a portál.

Soros is a listán

A névsorban hatodik Daniel Ek, a Spotify internetes zeneszolgáltató svéd alapítója, ami azt jelzi, hogy Európa részesülhet a digitális forradalom előnyeiből, bár Ek hangsúlyozza, hogy ennek érdekében az uniónak már régen változtatnia kellett volna bizonyos szabályozásokon.

Soros Györgyöt a lap az "Illiberalizmus ostorának" nevezi, hangoztatva, hogy  Soros visszatért az ideológiai harc frontvonalába. A Politico szerint élete java része az autoriter uralom elleni küzdelemmel telt, ma pedig Amerikában nyíltan a Demokrata Pártot támogatja, és máris az egyik vezéralakja a Donald Trumppal szembeni mozgalmaknak. Európában pedig a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatán keresztül terjednek a nézetei.

Tavaly Orbán Viktor, idén Sadiq Khan

A Politico emlékeztetett arra, hogy tavaly az első helyre Orbán Viktor magyar miniszterelnök került, aki - mint fogalmazott - "a nyugati világban a nacionalista politika térhódításának elindítója volt.

"A politika hullámzásából fakadóan a másik oldalnak is elkerülhetetlenül eljön az ideje" - írta  az összefoglalót jegyző két szerkesztő, Stephan Faris és Matthew Kaminski.

Indoklásuk szerint ezért tették az idén a londoni polgármestert tették az első helyre, akinek személyes háttere és centrista-liberális programja alternatívát jelent a jelenleg domináns politikával szemben. Mellékesen Sadiq Khan az egyike a listán lévő azon három polgármesternek, aki jól érzékelteti, hogy egyre jelentősebbek a városvezetők - írták.

A Politico szerint a nem hagyományos politizálás továbbra is főszerepet fog kapni Európában. "A szélsőjobboldali pártok valószínűleg minden korábbinál jobban szerepelnek majd a német, a francia és a holland választásokon" - írják.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Kiégés, szorongás - az egyetemista legjobb barátai

Így készülhetnek fel a hallgatók a főiskolák stresszes mindennapjaira.

ITM: főleg vízpartokon lett jobb biciklizni 2020-ban

Az idén befejeződött fejlesztésekkel körbekerekezhetővé vált a Tisza-tó.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Veszteség Európában, ahogy azt vártuk »

4IG 627 (1,13 ) AKKO Invest 430 (2,63 ) ALTEO 1160 (-1,69 ) APPENINN 302 (1,00 ) AutoWallis 101 (-0,20 ) BIF 274 (-0,36 ) DELTA 70 (5,56 ) Duna House 398 (2,05 ) EHEP 1860 (0,27 ) ENEFI 427 (2,64 ) FORRAS/OE 1150 (-4,17 ) FUTURAQUA 78 (-3,48 ) GSPARK 3830 (1,32 ) Gloster 3180 (0,32 ) KULCSSOFT 1920 (-0,52 ) MOL 2210 (2,22 ) MTELEKOM 406 (-0,73 ) Megakran 4 (-1,79 ) NORDTELEKOM 29 (1,42 ) NUTEX 27 (1,14 ) OPUS 242 (0,83 ) OTP 13360 (1,37 ) OTT1 171 (2,77 ) PANNERGY 808 (0,50 ) RABA 1255 (-1,18 ) RICHTER 8280 (-1,31 ) SET Group 78 (-0,64 ) SunDell 32000 (15,92 ) WABERERS 1700 (-1,16 ) ZWACK 16700 (0,91 )