Szerdán leköszön Cameron

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szerdán veszi át Theresa May brit belügyminiszter a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól.

Fel kell keresni a királynőt

Cameron hétfő délután a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában bejelentette, hogy kedden elnököl utolsó kabinetülésén, szerdán még ő vesz részt a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok hetente esedékes alsóházi félóráján, utána pedig a Buckingham-palotába hajtat, ahol hivatalosan felajánlja lemondását II. Erzsébet királynőnek.

Hozzátette: e menetrend alapján szerda estig új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak, Theresa May személyében.

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását.

Cameron távozása után közvetlenül Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

Szabad a pálya May előtt

Theresa May négy és fél évvel a 90 esztendős uralkodó trónra lépése után született, és ő lesz II. Erzsébet királynő tizenharmadik miniszterelnöke; az első Sir Winston Churchill volt. May lesz egyben az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

David Cameron hétfő délutáni bejelentésének előzményeként, néhány órával korábban visszalépett a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár, így Theresa May maradt az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Cameron lemondott

A Konzervatív Párt élére azért kellett új vezetőt választani, mert David Cameron, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Cameron - aki 2005 óta vezette a Konzervatív Pártot, és 2010 óta miniszterelnök - a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában a Konzervatív Párt alsóházi frakciója jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet az öt induló közül. Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. May 199, Leadsom 84 szavazatot gyűjtött a döntő frakciószavazáson.

Legalább nem kell kampányolni

Andrea Leadsom hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában - amelyben a párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt -, és Theresa May "azonnali" miniszterelnöki kinevezését támogatja. Kijelentette: a jelenlegi "kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos" a kilenc hétig tartó választási kampány.

Andrea Leadsom arra utalt, hogy az eredeti tervek alapján szeptember 9-éig tartott volna a kampány, amelynek végén a 150 ezer regisztrált párttag választotta volna meg a Konzervatív Párt új vezetőjét.

Nem lesznek parlamenti választások

Korábban Boris Johnson, London előző polgármestere, a Brexitet, vagyis a kilépést pártoló népszavazási kampánytábor egyik frontembere tűnt biztos befutónak, ám a Brexit-párti kampánystáb másik vezetője, Michael Gove igazságügyi miniszter - aki előzőleg azt mondta, hogy nem indul az utódválasztási versenyben - az utolsó pillanatban Johnson ellen fordult, és bejelentette, hogy mégis pályázik. Gove e döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy ő viszont nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem.

Gove az utóválasztási folyamat frakciószavazási szakaszában kiesett, így Theresa May és Andrea Leadsom maradt versenyben, egészen Leadsom hétfői visszalépéséig.

Az ellenzéki pártok hétfőn azt követelték, hogy Theresa May írjon ki új parlamenti választásokat, May azonban ezt határozottan elvetette.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Itthon növekedett leginkább az ipari termelés »

4IG 666 (0,91 ) AKKO Invest 432 (0,47 ) ALTEO 844 (0,48 ) ANY 1370 (-0,36 ) APPENINN 385 (-0,26 ) AutoWallis 104 (-2,80 ) BIF 300 (-1,64 ) CIGPANNONIA 192 (-1,44 ) CyBERG 1800 (1,12 ) EHEP 9150 (1,10 ) EMASZ 30800 (1,99 ) ENEFI 385 (-3,75 ) ESTMEDIA 140 (0,72 ) FORRAS/T 1970 (3,68 ) GSPARK 5040 (2,65 ) KULCSSOFT 3120 (-2,50 ) MASTERPLAST 752 (1,62 ) MOL 2920 (0,69 ) MTELEKOM 437 (0,11 ) NORDTELEKOM 49 (1,77 ) NUTEX 56 (-5,42 ) OPUS 328 (-0,24 ) OTP 15780 (1,81 ) OTT1 245 (-1,01 ) RICHTER 6150 (1,23 ) SET Group 98 (-1,80 ) WABERERS 1190 (-2,46 )