Új ember az Agrokor élén

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A horvát kormány új rendkívüli biztost nevezett ki Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja élére, egy héttel azután, hogy lemondott a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor vezetésével áprilisban megbízott kormánybiztos.

Alkalmazottakból vezetők

A kabinet Fabris Peruskot nevezte ki Ante Ramljak helyére - jelentette be Andraj Plenkovic kormányfő az Agrokor miatt összehívott rendkívüli kormányülésen kedden.

Kiemelte: a kialakult helyzet miatt a kormány visszavonta a jelenlegi kormánybiztos kinevezését, és erről értesíti a kereskedelmi bíróságot.

Utódjául Fabris Peruskot javasolja a válságmenedzsment élére, helyettesének pedig Irena Webert nevezte meg. Ezt megelőzően mindkét szakember az Agrokor cégcsoport alkalmazottja volt, kinevezésüket a hitelezők tanácsa is támogatta.

A kormány arra törekedett, hogy olyan jelölteket állítson, akiknél összeférhetetlenség, illetve érdekellentét nem merülhet fel - húzta alá Plenkovic.

Botrány az előd körül

A botrány azután robban ki Ramljak körül, hogy a Jutarnji List című horvát napilap januárban nyilvánosságra hozta: a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (10 millió forint) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal, amelyet az Agrokor azzal bízott meg, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

Plenkovic akkor kijelentette: nem tudott a magas díjakról, és nem támogatja azokat, amelyeket Kolinda-Grabar Kitarovic horvát államfő mélyen erkölcstelenek nevezett.

Ramljakot meghallgatta a parlament gazdasági bizottsága is, ott a kormánybiztos azzal védekezett, hogy gyorsan kellett cselekednie, ezért volt kollégáitól kért segítséget. Elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért, néhány nappal később pedig benyújtotta lemondását.

A cégről

Az Agrokoron belül, amely több országban is érdekelt, mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret. A cég éves árbevétele eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Erős zuhanásra figyelmeztet a német jegybank »