Új ember, új rendszer Vatikánban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jean-Baptiste de Franssu francia bankárt nevezték ki az IOR vatikáni bank új elnökének - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán a Vatikánban.

Jean-Baptiste de Franssu Forrás: faz.net

Az egyházi szolgálat az első

Jean-Baptiste de Franssu az IOR-t eddig vezető Ernst von Freyberg belga bankár helyébe lép, akit XVI. Benedek 2013 februárjában nevezett ki. Az új elnökkel megújult az IOR teljes vezetősége. De Franssu a sajtótájékoztatón elmondta, az ő feladata lesz a vatikáni bank működési szabályzatának és funkcióinak átalakítása. A következő három év alatt az IOR-nak olyan intézménnyé kell átalakulnia, amely a klasszikus értelemben vett pénzintézet helyett "az egyházat szolgálja" - fogalmazott Jean-Baptiste de Franssu. Újdonságnak számít, hogy az átalakítás során a vatikáni bank vagyonának kezelését a tervek szerint egy úgynevezett Vatican Asset Management (VAM) veszi majd át.

Átalakuló ellenőrzés

Az IOR új vezetőségével egy időben átalakul a Vatikán teljes gazdasági-pénzügyi szerkezete is. Az új rendszerben az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) feladatainak egy része, főleg ami az egyházi ingatlanok kezelését illeti, az idén februárban Ferenc pápa által felállított Gazdasági Titkársághoz került át. Az Apsa mostantól - az olasz sajtó megfogalmazása szerint - vatikáni kincstárként folytatja működését, amely a pápai állam nevében kapcsolatban áll majd a többi ország jegybankjával.

Így a vatikáni pénzügyi intézmények feletti ellenőrzés teljesen a George Pell ausztrál bíboros vezette Gazdasági Titkárságon összpontosul. A Gazdasági Titkárság főtitkára Alfred Xuareb bíboros lett, aki az IOR vezetőségének egyházi tagja is. Pell bíboros elmondta, a Vatikán pénzügyi-gazdasági reformjainak terén még nagyon sok a kihívás és a munka, Ferenc pápa azonban gyors változásokat akar. Külön szakértői bizottságot neveztek ki a vatikáni nyugdíjalap átalakítására is.

Új lesz a kommunikáció

Azt is bejelentették, hogy a pápai állam kommunikációjának megújításával Lord Christopher Patten korábbi politikust, a BBC brit műsorszolgáltató volt elnökét bízták meg. A 70 éves brit katolikus politikus Hong Kong utolsó kormányzója volt. 2012-ben Lord Patten szervezte meg XVI. Benedek nagy-britanniai útját. Az általa vezetett nemzetközi laikus-egyházi bizottságban helyet kapott Giovanni Maria Vian, a l'Osservatore Romano szentszéki napilap főszerkesztője is.

A bizottság feladata a szerteágazó vatikáni médiahálózat (napilap, rádió-televízió, internet, közösségi portálok) egységes arculatának kidolgozása lesz. Az új vatikáni kommunikáció tervezetének kidolgozására a bizottság tizenkét hónapot kapott. Pell bíboros ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a cél a vatikáni média-kiadások csökkentése, de ez nem fogja károsítani az információ-szolgáltatást.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Ezt olvasta már?

Jönnek feszt Magyarországra a kínai bankárok »