Új uralkodó az olajnagyhatalom élén

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Békés átmenetre számít a világ Szaúd-Arábiában, ahol a trónörökös Szalman bin Abdul-Aziz ma bejelentette a Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai uralkodó halálát. Távlatában azonban erős aggodalmak is megfogalmazódtak a világ egyik legnagyobb olajexportőrének számító országban.

Szaúd-Arábia az OPEC olajkartell legerősebb tagja. Jelentős szerepe volt abban, hogy 2014-ben az olaj ára 48 százalékkal zuhant. A sivatagi ország vezetése keményen állt ki amellett, hogy az erőteljes áresés ellenére sem csökkentik a kitermelést. A Bloomberg adatai szerint országban jelenleg naponta 9,7 millió hordó olajat hoznak a felszínre és 7 milliót adnak el a világban.

Abdallah bin Abdel-Aziz

Abdallah bin Abdel-Aziz Forrás: arabroyalfamily.com

A kilencvenegy éves Abdallah bin Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén, de több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának, miután fivére, Fahd király agyvérzést kapott 10 évig régensként irányította az országot. Decemberben tüdőgyulladással került kórházba, azóta csak gép segítségével tudott lélegezni.

Abdallah az ország egyik legkedveltebb uralkodója volt, különösen a fiatalok körében a Reuters összeállítása szerint. Főként ennek köszönhető, hogy a 2011-es arab tavasz időszakot a sivatagi ország viszonylagos békében vészelte át.

Az elhunyt király az Egyesült Államok szövetségese volt, támogatta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szembeni harcot és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíciót. Nevéhez több reformkezdeményezés is fűződött: szavazati jogot ígért a nőknek a helyhatósági választásokon, engedélyezte számukra, hogy autót vezessenek, sokat tett továbbá a fiatalok munkanélküliségének csökkentése, illetve felzárkóztatásuk érdekében.

Az uralkodót a muszlim hagyományoknak megfelelően még pénteken eltemetik.

Nem lesz változás az olajpiacon

Az új uralkodó a piaci várakozások szerint ragaszkodni fog politikai elődje álláspontjához. Bár reggel erősödött némiképp az északi-tengeri Brent olaj, a befektetők arra spekuláltak, hogy az új király változtat az eddigi szaúdi olajpolitikán. Erre azonban a többségi piaci vélekedések szerint kevés esély mutatkozik, a volt koronaherceg is régóta osztotta Abdullah olajpolitikával kapcsolatos nézeteit. Az esetleges irányváltásra utaló jelként a befektetők Ali al-Naimi olajminiszter leváltását értékelnék, aki 1995 óta tölti be ezt a posztot. (A Bloomberg beszámolójában egyébként utalt arra, hogy a 80 éves szakember korábban már jelezte, hogy szeretne több időt fordítani a néhai uralkodó nevét viselő tudományos és technológiai egyetemen folytatott tevékenységére.)

Mindennek alapján a közeljövőben várhatóan fenntartják majd a jelenlegi termelési szintet az ország piaci részesedésének megőrzése érdekében. „A szaúdi vezetés már meghozta azt a nehéz döntés, hogy kész együtt élni az alacsony olajárral” – nyilatkozta a Bloombergnek Florence Eid-Oakden, a londoni székhelyű Arabia Monitor vezető közgazdásza. Hozzátéve „ezt a döntés várhatóan tiszteletben tartják, amíg a jelenlegi vezetés a helyén van.”

Szalman még trónörökösként ismertette a néhai uralkodó beszédét január 6-án, amelyben megerősítette a termelési szint fenntartását, jelezve, hogy a most jelentkező feszültségek nem ismeretlenek az olajpiacon, s ugyanazzal a körültekintéssel és tapasztalattal foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mint korábban.

Békés átmenet

A hatalom átadása a várakozások szerint zökkenőmentesen zajlik majd: a szaúdi királyi család már tavaly márciusban bejelentette, hogy Szalman követi majd Abdallah királyt a trónon, s nem voltak olyan jelek, hogy bárki is kétségbe vonná a döntést. Hosszabb távon ugyanakkor már megfogalmaztak aggodalmakat is a Vox.com összeállítása szerint.

Szalman 79 éves egészségi állapota nem sok jót ígér. S, bár Szalman már az Abdullah halálának bejelentésekor megnevezte utódaként fivérét, Mukram herceget az új trónörökös 69 éves, a legfiatalabb az egyenes ágon, az pedig egyelőre nem világos, hogy a fiatalabb nemzedéknek miként öröklődik majd a hatalom.

Szalman bin Abdul-Aziz Al Saud

Az új uralkodó 1935-ben, Rijádban született. Vallást és modern tudományokat tanult. Évtizedek óta fontos pozíciókat tölt be a királyságban. A Business Insider összeállítása szerint ügyes vezetőnek tartják, aki jó kapcsolatot ápol a nyugattal. A várakozások szerint előde politikáját folytatja majd. Egészségi állapotát illetően ugyanakkor komoly kétségek merülnek fel, a közelmúltban agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját.

Megoldandó kérdések

Történik ez olyan időkben, amikor egyre több megoldandó kérdés merül fel az országban. Szaúdi-Arábia népessége rendkívül fiatal, a lakosság 60 százaléka (19,4 millióan) 30 év alatti. Az IMF előrejelzése szerint a magánszektor növekedése nem elég gyors ahhoz, hogy elegendő munkahelyet teremtsen számukra, ráadásul ez a generáció már jóval szkeptikusabb a teokratikus rezsim fenntartásával szemben, mint szüleik.

Mindezzel párhuzamosan a nemzetközi környezet is rendkívül kemény. Az országnak szembe kell néznie a rendkívül alacsony olajárral (a GDP 46 százalékát az olajbevételek adják). A Bloomberg összeállítása szerint a költségvetési hiány az idén elérheti a 145 milliárd rialt (39 milliárd dollárt) a tavalyi 54 milliárd rial után. A hiányt a gazdasági miniszter, Muhammad Al-Jasser tavaly december 26-i nyilatkozata szerint tartalékokból és hitelfelvétellel finanszírozzák, a jövőben is költeni fognak a nagy beruházásokra beleértve a vasútra, a villamos energiára, a sótlanító berendezésekre, illetve az egyetemekre fordított kiadásokat.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Ezt olvasta már?

Némiképp meghullott a szaúdi GDP »

4IG 669 (0,60 ) AKKO Invest 430 (0,94 ) APPENINN 359 (-0,42 ) AutoWallis 102 (-0,49 ) CIGPANNONIA 189 (3,62 ) CyBERG 1650 (-0,60 ) EHEP 8600 (-4,97 ) EMASZ 31200 (0,65 ) ESTMEDIA 126 (1,94 ) KULCSSOFT 2660 (0,76 ) MASTERPLAST 764 (-0,26 ) MOL 2784 (-0,64 ) MTELEKOM 458 (-0,33 ) NUTEX 48 (-2,06 ) OPUS 283 (-1,39 ) ORMESTER 11100 (0,91 ) OTP 14260 (-0,28 ) OTT1 242 (-1,02 ) PANNERGY 728 (-0,82 ) RICHTER 6730 (0,90 ) SET Group 89 (0,68 ) WABERERS 1125 (0,45 )