Új vezető mentheti meg az Ubert a kipukkadástól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Dhara Khosrowshahi, a világ vezető online utazási vállalata, az Expedia eddigi vezetője kerül az Uber Technologies, a világ legnagyobb internetes fuvarmegosztó cége élére - értesült a Reuters a két forrásból.

Nem épp apró a feladat

A San Franciscó-i székhelyű Uber igazgatótanácsa vasárnap döntött arról, hogy a 48 éves, iráni származású üzletembert választja ki vezérigazgatónak és bízza rá, hogy vezesse ki a közel egy éve tartó válságból a vállalatot, állítsa helyre a befektetőkkel megromlott kapcsolatokat, építse újjá a hangulatot az alkalmazottak körében és hét év veszteséges tevékenység után tegye végre nyereségessé a céget. Ebben pedig nagy tapasztalata van az új vezérigazgatónak.

Az 1996-ban alapított Expedia, amelynek székhelye más nagy internetes vállalkozásoktól eltérően nem a kaliforniai Szilícium-völgyben, hanem a Washington állambeli Bellevue városban található, Khosrowshahi vezetése alatt vált egy másik iparág, az óriási verseny és állandó változások által jellemezhető online utazási irodák első számú vállalatává.

Khosrowshahi olyan vetélytársakat ütött ki az Uber vezetői posztjáért vívott küzdelemben, mint Jeff Immelt a General Electric elnöke vagy éppen Meg Whitman, a Hewlett Packard vezérigazgatója. Sem az Uber, sem az Expedia nem kommentálta a Reuters értesülését.

Khosrowshahi gyerekként, 1978-ban érkezett a szüleivel Iránból az Egyesült Államokba. A Brown egyetemen szerzett mérnöki diplomát, de pályáját már az Allen and Co. befektetési banknál kezdte el. Az Expediánál 2005 óta dolgozik vezérigazgatóként, 2015-ben már az ország legjobban kereső vezérigazgatója volt. Az Expedia 2012 óta több mint megduplázta éves bevételét, amely tavaly közel 8,8 milliárd dollárt tett ki, míg a nyeresége 281,1 millió dollár volt.

Lufi?

Travis Kalanick, az Uber társalapítója, addigi vezérigazgatója június végén hajolt meg a nagybefektetők nyomása alatt és mondott le. Az agresszív és könyörtelen startup hírében álló Uber és vezetője előzőleg válságot válságra, és botrányt botrányra halmozott, több olyan ügy szivárgott ki, amelyek megkérdőjelezték a 40 éves Kalanick vezetői képességeit és a vállalat jövőjét.

Az Uber közel 70 ország 520 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást, de még mindig nem nyereséges a tevékenysége. Az idei első negyedévben 708 millió dolláros, tavaly pedig 2,8 milliárd dolláros veszteséget termelt a vállalat. Bár az Uber értékét 68 milliárd dollárra becsülik tőkevonzási képessége alapján, egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt az értéket, és a veszteségek alapján félő, hogy a végén lufinak bizonyul és kipukkan a vállalkozás.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Menesztették a Renault vezérigazgatóját »