Újabb cég igazolta le Szujó Zoltánt

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A NAVITEL örömmel jelenti be, hogy Magyarország leggyorsabb sportriportere elfogadta felkérését és 2018 márciusától a márka nagyköveteként erősíti a gyártó magyar jelenlétét."Csatolják be biztonsági öveiket, mert következik a rajt!" - Akár ezt a jól ismert mondatot is hallhatják a Navitel felhasználói, mivel mostantól a népszerű sportriporter és Formula-1 szakértő, Szujó Zoltán hangján szólal meg a saját térképes adatbázissal és navigációs algoritmussal működő Navitel navigációs rendszere.

 Navigációs rendszerben működött közre

A közúti közlekedés során a pillanatnyi körülményekhez is dinamikusan alkalmazkodó navigációnak napról napra nagyobb a szerepe. Nem csak a cégek, vállalkozások üzemeltetése, hanem az egyének szempontjából is jogos elvárás, hogy a lehető leghatékonyabban jusson el mindenki az úticéljához.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ebben jelentenek segítséget a műholdas helymeghatározáson alapuló navigációs megoldások. A Navitel a kelet-európai régióban kartográfiai cégként kezdte meg működését, majd saját navigációs alkalmazás és vele párhuzamosan navigációs algoritmus fejlesztésébe kezdett. Mára három kontinens országainak jelentős részre, ezzel a világ úthálózatának nagy része szerepel az adatbázisában.

A kelet-európai térségből kiinduló fejlesztésnek köszönhetően a régióban igen részletes földrajzi, illetve forgalmi információkkal rendelkezik a Navitel, ami saját márkás helymeghatározó és megjelenítő eszközöket is kínál ügyfeleinek. Ezek a kifejezetten navigációra optimalizált eszközök a stabil működést, egyértelmű tájékozódást és könnyű kezelhetőséget helyezik előtérbe, használatuk esetén szabadon hozzáférhetők a mobiltelefonok, illetve fedélzeti szórakoztató rendszerek összes szolgáltatásai.

Ismert figurát kerestek

A Navitel most látta elérkezettnek arra az időt, hogy a magyar nyelvű hangutasítások, információk az eddigi szintetikus helyett egy közismert, közkedvelt, ráadásul az autózáshoz, közlekedéshez több szálon is kapcsolódó személy hangján szólaljanak meg.

Így találtak egymásra Szujó Zoltánnal, aki a Formula–1-es közvetítésekből ismerős sokak számára, de ezen túl is számtalan módon kötődik az autózáshoz, a közúti közlekedéshez. A Navitel törekedett arra, hogy Szujó Zoltán ne csak a „Fordulj jobbra, fordulja balra” stílusban adjon utasítást az autósoknak, hanem az elhangzó mondatok, javaslatok, figyelmeztetések lazább, közvetlenebb stílusa is hozzájáruljon az utazással töltött idő kellemesebben eltöltéséhez.

„Nagy megtiszteltetés és óriási öröm volt, hogy felkértek erre a nagy jelentőséggel bíró feladatra! Mivel egy autó akár 36 métert is megtehet másodpercenként, miközben szabályosan halad, ezért egy rosszul, vagy pontatlanul elhangzó információ könnyen irányvesztést vagy akár eltévedést okozó következményei is lehetnek.” – mondta Szujó Zoltán arról, mit érzett, amikor felkérték a Navitel Navigator magyar hangjának.

 „Hiába az egyik munkaeszközöm a saját hangom, és használom nap mint nap, igyekeztem előre készülni a hangfelvételre. Amikor a lányaimmal közösen autóztunk, ők is kérték, hogy a majdani szavakat használva kommentáljam az autózásunkat, így élesben gyakoroltam azt, ami később a stúdióban viszonylag rövid idő alatt rögzítésre is került.”

 „Nem csak az autós, autósportos kötődésem, hanem egy másik hobby-m, a nyelvészet miatt is örültem a Navitel felkérésének. Érdekes volt látni és átélni, hogy egy navigációs eszköz nyelvészeti összeállítása során milyen építőelemekből, „téglákból” áll össze a teljes hang adatbázis, illetve ezek megválogatásakor milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni.” – tette hozzá a népszerű sportriporter.

 „Mivel az autós, illetve bármilyen más járműves navigáció alapvetően egy komoly műfaj, ezért elsődlegesen az érthetőségre és az információ tartalmára fókuszáltunk a felvétel során. Igyekeztem jól artikulálni, és egy kicsit lassabban is beszélni, mint pl. egy Formula–1-es futam rajtjánál. Bízom benne, hogy felismerhető lesz a hangom a Navitel Navigator használata közben is.” – tette hozzá a Navitel magyarhangja.

Részletek

Szujó Zoltán több érdekességet is elárult egyrészt a felvételről, másrészt arról, miért fontos számára a jó navigáció:

„Amikor végeztünk az alap hangkészlet rögzítésével, akkor felvételre került egy „B-oldal” is, lazább, viccesebb kifejezésekkel, ahol pár kiszólás, összekacsintás, F1-es szakkifejezés, autósportos utalás is belekerült az adatbázisba. Így aki nyitottabb a közvetlenebb hangnemre, az ilyen stílust is választhat magának.

A felvétel során felsejlett néhány régebbi emlékem, pl. a 2002-es, 2003-as brazil, illetve maláj nagydíjak időszakából. Akkor még papír alapú térképpel jártuk a világot, és abból próbáltam a bérautót vezető operatőr kollégámat a szállásunkhoz elnavigálni, de legalább ötször elmentünk az autópálya kihajtó mellett, mert a 6 sávos autópályán egyszerűen nem tudtuk, melyik kijárat a mienk.

Pl. ilyen esetben nagyon hasznos egy jó navigáció, de fontos, hogy az információ a kellő időben és érthetően hangozzon el. De egy másik eset is eszembe jutott, amikor a feleségemmel a párizsi Diadalív körüli 8-10 sávos körforgalomban csak több kör megtétele után találtuk el a szállásunkhoz vezető kijáratot.

2002-ben Monaco-ban is volt egy emlékezetes eset, ott a szerpentin okozott némi felfordulást, ugyanis miközben már írtam a tv-s szövegemet, térképből próbáltam navigálni a kollégámat, de ezek együtt olyan folyamatokat indítottak el bennem, aminek a megérkezéskor jól érezhető következménye lett. Ma már mindez elkerülhető egy Navitel navigációval. Nagy élményt jelentett a felvétel, már kíváncsian várom a használatát!”.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meglepően sok Porschét adtak el a negyedévben »

4IG 696 (-0,57 ) AKKO Invest 466 (-0,85 ) ANY 1240 (0,81 ) APPENINN 370 (-1,99 ) AutoWallis 83 (6,02 ) CIGPANNONIA 183 (-1,61 ) DELTA 104 (1,75 ) Duna House A 3280 (0,61 ) EHEP 3300 (-1,49 ) ENEFI 334 (-3,19 ) FORRAS/OE 1150 (-2,54 ) FUTURAQUA 76 (0,53 ) GSPARK 3500 (-1,69 ) MOL 1967 (-2,24 ) MTELEKOM 396 (0,38 ) NORDTELEKOM 30 (-1,96 ) NUTEX 30 (-0,67 ) OPUS 278 (-1,60 ) OTP 11280 (-0,97 ) OTT1 212 (1,19 ) PANNERGY 638 (-1,85 ) RICHTER 6970 (2,95 ) SET Group 69 (-0,57 ) TAKAREK 520 (-2,99 ) WABERERS 910 (5,57 ) ZWACK 17200 (0,29 )