Warren Buffett menti meg a Tevát?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Berkshire Hathaway Inc. csütörtökön bejelentette, hogy részesedést vásárolt a Magyarországon is jelen lévő, súlyos gondokkal küzdő izraeli Teva gyógyszergyárban.

Beszállt a gyógyszergyárba

Warren Buffett sztárbefektető befektetési alapja közölte, hogy a múlt év végén mintegy 360 millió dollár értékben 18,9 millió részvénye volt a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójában.

A bejelentést követően a Teva papírja 10 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén. Az izraeli óriáscég az Allergan vállalat Actavis nevű generikus részlegének tavalyelőtti megvásárlása miatt adósodott el, és került nehéz pénzügyi helyzetbe.

A Tevát több mint 30 milliárd dolláros adósságteher nyomja. A bajokat tetézte, hogy megjelent a Teva COPAXONE nevű, úttörő szklerózis multiplex elleni gyógyszerének generikus változata, miután lejártak a vállalat kizárólagossági jogai. A Teva nettó nyereségének mintegy 45 százalékát tavaly a COPAXONE-ból nyerte.

Decemberben derült ki, hogy gond van

Még decemberben nyilatkozta a gyógyszeróriás, hogy izraeli dolgozóinak felétől készül megválni és külföldre helyezi működésének jelentős részét.

A Teva szinte teljesen felszámolta izraeli gyártási kapacitásait, teljes gyárakat zárt be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkentette a termelést. A vállalat Petach Tikvn működő központjában a dolgozók negyvenöt százalékát tervezték meneszteni, és ettől a lépéstől adminisztrációs költségeik megfelezését remélték akkoriban. Két izraeli gyártóüzemet is bezártak, és a gyártósorokat főként Indiába és Kínába készültek áthelyezni.

A Tel-Avivtól északra lévő Netanyán dolgozó kutatási és fejlesztési központ háromszázötven munkatársának is új munkát kellett keresni, mert azonnali hatállyal felszámolni készültek a pre-klinikai teszteket. Felakarták számolni a hazai forgalmazási üzletüket is, és eladni az ingatlant, amelyben az működött.

Ezt olvasta már? Sikeres milliárdosok sikertelen húzásai
Azt gondolhatja az ember, hogy a leggazdagabbak pontosan átlátják azon folyamatokat, amik működtetik a gazdaságot, és minden lépésük végkifejletét előre látják, nem csúszhat hiba a számításaikba. Ez ebben a formában a legkevésbé sem igaz.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szijjártó: átalakulnak a befektetési erőviszonyok »