Az olimpiával teremtenének békét a koreaiak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Észak-Korea atomhatalommá válása ellen minden békés eszközt bevetne déli szomszédja, kiemelkedő lehet a 2018-as, a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpia jelentősége is - Jun Szun-gu, Dél-Korea külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős miniszterhelyettese.

A feszültségek elsimítására szeretnének koncentrálni

„A béke téli olimpiáját rendezné meg Dél-Korea” – fogalmazott Jun Szun-gu, Dél-Korea külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős miniszterhelyettese az Antall József Tudásközpont (AJTK) A kelet-ázsiai biztonsági helyzet és az észak-koreai nukleáris kérdés című panelbeszélgetésén.

Dél-Korea ezzel a jelenlegi biztonságpolitikai helyzetben törekedne egy fordulópont elérésére, a diplomáciai kapcsolatok felvétele érdekében így nyitva északi szomszédja felé. Az olimpiai részvételre azonban eddig nem érkezett válasz Észak-Korea részéről – tette hozzá a miniszterhelyettes.

A Koreai-félsziget biztonsági helyzetét érintő legfontosabb esemény, hogy Kim Dzsong-un, észak-koreai vezető bejelentette, országa atomhatalommá vált. Az ország nukleárisfegyver-kísérletei nyugtalanító mértéket öltöttek, miközben ballisztikus rakétákkal akár az Egyesült Államok nyugati partvidékét is elérhetik már.

Az olimpia egyik legrégibb hagyományát elevenítenék fel

Dél-Korea célja, hogy minden békés eszközt bevessen annak érdekében, hogy Észak-Korea ne legyen atomhatalom. Jun Szun-gu szerint a déli kormány számára a háború nem reális opció, mivel a becslések szerint egy ilyen fegyveres konfliktus akár 3-4 millió halálos áldozattal is járhat.

„Dél-Korea továbbra is nyitott a párbeszédre északi szomszédjával, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne rendelkezne olyan stratégiákkal, amelyek egy esetleges agresszív fellépés esetén lépnek életbe” – tette hozzá. Jun Szun-gu úgy látja, Észak-Korea nukleáris fegyverkezésének oka lehet, hogy az ország vezetése ebben látja a hatalmi rezsim túlélésének lehetőségét, másrészt az észak-koreai nép felé így demonstrálhatják az erőt és az eredményeket, harmadrészt pedig, mivel a félsziget északi része gazdasági teljesítményben, illetve a konvencionális hadseregek szintjén nem versenyezhet a délivel, ezért Phenjan célja, hogy bizonyos fokú katonai paritást érjen el déli szomszédjával a nukleáris fegyverekkel.

Bonyolult a helyzet

A miniszterhelyettes szerint Észak-Kelet-Ázsia összetett, paradox biztonságpolitikai helyzetének oka, hogy bár a régió országai gazdasági szempontból kölcsönösen függnek egymástól, biztonsági és politikai oldalon nem valósul meg ugyanez a dinamika. Emellett a térségre a legnagyobb hatást gyakorló két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok külpolitikai törekvéseinek változása is jelentősen befolyásolja az ottani helyzetet.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elloptak egy rakás kriptopénzt, bezuhant a bitcoin árfolyama »