Összejön a két Korea?

| szerző:

Szenzációszámba ment a dél-koreai elnök és az észak-koreai diktátor húgának kézfogása. Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig egyszerűen elképzelhetetlen lett volna az elmúlt évtizedekben. Mi mást kérdezhetnénk Valentin-napon? Ön szerint összejön a két Korea? Szavazzon!

Ne álmodozzunk! Akármilyen felfokozott is most a hangulat, s bármennyire a szebbik arcát próbálja megmutatni a két Korea, csak nem feledkezhetünk el róla, hogy ezek az országok továbbra is hadban állnak. Amit láthatunk, az nem több, mint némi frontbarátkozás egy röpke tűzszünet idején. Ha annyira össze akarnának jönni, már tettek volna lépéseket ebbe az irányba. Jellemző, hogy még a megnyitóünnepségen való közös vonulásról is az utolsó pillanatig egyeztettek. Csoda, hogy egyáltalán sikerült nekik, pedig milyen apróságról van szó. És percig se gondoljuk, hogy Észak megenyhült volna. Egészen szürreális a végtelenül csinos lányokból álló, angyali szurkolócsapat, melynek tagjait olyan különös gonddal válogatták, ahogy arra csak a legrafináltabb diktatúrák képesek. Ha a diktátor most jópofa, annak egyetlen célja lehet, hogy éket verjen Dél-Korea és az Egyesült Államok közé.

Már össze is jöttek... Nem véletlenül terjed a vélemény, hogy a közös koreai női hokicsapat Nobel-békedíjat érdemelne. És annak jelentőségét is kár lenne alábecsülni, hogy együtt vonultak a két ország sportolói a megnyitó ünnepségen. Persze, nem véletlen, hogy erről szinte az utolsó percekig egyeztettek, hiszen sok évtizedes szembenállás nézetkülönbségeit kellett legalább pár órára elsimítani. Az olimpia már az ókorban is a béke jelképe volt. Miért lenne ez most másként? Hatalmas a sport ereje. Emlékezhetünk, hogy Kína is a pingpong diplomácia eredményeként tért vissza a világpiacra, s alig néhány évtized múltán immár a világgazdaság motorja, ráadásul az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője. Szóval, itt a lehetőség a két Korea számára, hogy kihasználva az olimpiai összeborulást, hosszabb távon is élhető kapcsolatra rendezkedjenek be. Ha a németek le tudták bontani a falat, talán a koreaiaknak is sikerülhet az egyesülés.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Karnyújtásnyira a jövő

Ennyi nagy név egy helyen legfeljebb egy menő magazinban szerepel együtt, a...

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

Vagyon

Rekordot döntöttek a magyar milliárdosok, vagyonuk egy év alatt 890 milliárd...

Csökkent a Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona...

Hirdetés
Találtuk

Megkérdezték a magyarokat, hogy mitől lesznek boldogok

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre keresték a...

Ezek a magyar városok a legjobbak szelektív hulladékgyűjtésben

Ha Magyarország minden településén...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Dél-Korea beadta a derekát Trumpnak »