Hat tipp, hogy uralkodni tudj az érzelmeiden

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A harag egy teljesen természetes emberi érzelem, amit egészséges módon ki is kell fejezni. De nem mindegy, hogy mikor és hogyan tesszük ezt. Íme hat tipp, ami segít kezelni.

1. Szabj határokat az idegesítő embereknek!

Határozottnak kell lenni azokkal szemben, akik megsértik a fizikai vagy érzelmi határokat - írja cikkében az Inc. Ha ilyen szituációba kerülünk, tudatosítsuk magunkban: nem fogjuk engedni, hogy az adott ember felidegesítsen, hasznot húzzon a szituációból vagy ne tartsa tiszteletben a tekintélyünket.

2. Derítsd ki, miért vagy igazából mérges!

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, hogy a haraguk a mélyben gyökerezik. Megkérdezik maguktól: mi van valójában a haragom mögött? Ha egyben látjuk a képet, rájöhetünk, hogy ami a haragot kiváltja, valójában sokszor a saját szorongásunk, aggodalmunk, félelmünk a kudarctól stb… Leginkább az ilyen elsődleges érzelmek azok, amelyeket kezelni kell, a harag legtöbbször csak ezek következménye. A legjobb megoldás tehát, ha őszinték vagyunk magunkhoz és kimondjuk: „az igazi ok, amiért haragszom…”

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

3. Reagálj okosan!

Az élet 10 százalékban áll abból, ami velünk történik, és 90 százalékban abból, hogyan reagálunk arra, ami velünk történik. Ha egy húzósabb szituációt racionálisan, drámázás nélkül át tudunk gondolni, sokkal egészségesebb következtetésekre juthatunk.

Hogyan érdemes ezt csinálni? Ha provokálnak, egyszerűen menj arrébb, és akkor gyere vissza, ha jobb lelki állapotban vagy. Mindeközben legyél tisztában a haragoddal és beszélj valaki mással, hogy lásd az ügyet külső perspektívából is. És mindvégig lebegjen előtted, hogy milyen következményei is lennének, ha elveszítenéd az önuralmadat.

4. Tarts egy hat perces szünetet!

Az érzelmekhez köthető vegyi anyagok nagyjából hat percig áramolnak a testünkben. Ha frusztráltak vagy idegesek vagyunk, mielőtt valami durvát mondanánk, egy hat perces szünet segíthet áttekinteni a helyzetet, és a végén jobb döntéseket hozhatunk.

5. Közeledj te először!

A legtöbb ember hajlamos arra, hogy tartsa a haragot, és arra várjon, hogy majd a másik bocsánatot kér. Persze ez így kényelmes, de közben butaság is. Akinek magas az érzelmi intelligenciája, nem kockáztatja, hogy ilyesmiken múljanak az emberi kapcsolatai, hanem ő lép először, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy bocsánatot kell kérnie. Egy ilyen alázatos és bátor tett csodákra képes.

6. Hangold át az agyad!

Egy komolyabb vita után a harag nem múlik el egyik pillanatról a másikra. Ha órákkal utána is mérges vagy valakire, törekedj tudatosan pozitívra áthangolni az agyad. Például meditálj, vagy gyakorold az empátiát, azaz próbáld megvizsgálni a szituációt a másik szemszögéből, igyekezz megérteni az ő frusztrációit.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Szavazz!

Ütik, vágják egymást a vámlovagok

Régi fogalom került elő: a vámháború. Donald Trump, USA elnök indította a...

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Összefogás az élelmiszerpazarlás és az éhezés megállításáért »

4IG 3700 (2,21 ) ALTEO 695 (2,21 ) ANY 1325 (1,15 ) APPENINN 596 (1,02 ) CIGPANNONIA 431 (1,29 ) Duna House A 4020 (0,50 ) ESTMEDIA 173 (7,45 ) FUTURAQUA 52 (1,56 ) KONZUM 2970 (-1,98 ) MOL 2712 (-0,37 ) MTELEKOM 405 (0,50 ) NORDTELEKOM 38 (1,33 ) NUTEX 43 (4,88 ) OPUS 624 (-0,95 ) OTT1 265 (0,38 ) PANNERGY 680 (-0,58 ) RICHTER 4894 (0,29 ) TAKAREK 653 (-3,97 ) ZWACK 17600 (-0,28 )