Applikációk az egészségünk szolgálatában

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk az egészségünk megőrzésének fontosságáról. Ebbe a témakörbe azonban nem csak az életmódváltás és a rendszeres mozgás bevezetése tartozik bele, hanem a népbetegségekkel - mint például a cukorbetegséggel - való együttélés mikéntje, a depresszió leküzdése, valamint a dohányzásról való leszokás is. Meglepő lehet, de már ezekre is létezik mobilapplikáció. Mutatjuk!

Minden adat a zsebünkben

A cukorbetegséggel való együttélés teljes életmódváltást és folyamatos odafigyelést követel. Mivel a diabétesz népbetegségnek számít, ezért elég sok ember napjait nehezíti meg. Itt jön a képbe a digitális világ rohamos fejlődése: manapság már diabétesz-alkalmazások tucatjai közül válogathatnak az érintettek. Ilyen például a Diablog, a DKP - Diabétesz Kontroll Program és a Dcont is.

Az applikációk alkalmasak a betegséggel kapcsolatos adatok - vagyis a vércukorszint, az étkezések ideje és részletei, a bevett gyógyszerek, valamint a beadott inzulin mennyisége - rögzítésére. A mért értékek a legtöbb szoftver grafikonon is képes megjeleníteni, így jól áttekinthetőek az adatok.

A legtöbb program ingyenes, és nagyjából ugyanazt tudják, egyes appoknál viszont akár értesítéseket is beállíthatunk (például hogy vegyük be a gyógyszert vagy adjuk be az inzulint), illetve akad olyan is, amelyben gyógyszer- és ételadatbázist is találunk.

Diabétesz gyereknyelven

Két 1-es típusú diabétesszel küzdő fejlesztő hozta létre az egyik leghasznosabb, gyerekeknek szóló applikációt. A MySugr már számos díjat is nyert.

Használata a tamagocsihoz hasonlítható: egy kis szörnyet kell nevelgetni és gondozni, és segítségével a kicsit is könnyebben megtanulják a rendszeres étkezés fontosságát és a helyes életmódot.

A szörnyecske figyelmezteti “gazdáját”, ha a bevitt adatok alapján úgy látja, hogy a gyerek már régóta nem evett semmit, vagy elfelejtette a napi inzulinadagját. Ha viszont mindent teljesít a gyerkőc, akkor pontokat kap, amit a “kiskedvence” gondozására fordíthat.

Emellett pedig az alkalmazás a sorstársakat is összeköti: a gyerekek az appon keresztül könnyen kommunikálhatnak a többi felhasználóval, így még könnyebbé válhat a betegségük elfogadása és az azzal való együttélés is.

Nincs többé elfelejtett gyógyszer

A gyógyszerszedés rendszeressé és hatékonnyá tételéhez is kifejlesztettek már applikációkat. Többségüket időseknek szánták, így könnyű kezelni őket, felületük átlátható.

Ezek gyakorlatilag annyit tudnak, amennyit tudniuk kell: hangosan pittyegnek vagy sípolnak, amikor be kell venni az éppen aktuális gyógyszert, a betegnek pedig vissza kell igazolnia, ha bevette.

Vannak azonban olyan fejlesztések, amelyek ennél is tovább mentek: a PillDrill-hez például még egy úgynevezett gyógyszeres doboz is tartozik, ami figyelmeztetni tudja a családtagokat vagy az egészségügyi dolgozókat, ha az érintett nem vette be a soron következő gyógyszeradagját. A figyelmeztetéseket az okostelefonokra értesítésként, de akár sms-ként is kérhetjük.

Egyensúly a fejben és a lélekben

A cukorbetegség mellett a depresszió is egy tipikus népbetegség, mégis sokan vannak, akik nem ismerik fel a tüneteit. Ebben segíthet a Start.

Az alkalmazás segítségével letesztelhetjük, hogy valóban depressziósak vagyunk-e. Ha pedig igen, nyomon követhetjük a kezelésünket, illetve tájékozódhatunk a felírt gyógyszer esetleges mellékhatásairól is.

Akit hullámokban rátörő depresszió, esetleg önbántalmazó gondolatok gyötörnek, kipróbálhatja a Calm Harm nevezetű alkalmazást. Az app segít a negatív gondolatok pozitívra alakításában.

Többféle feladatot találhatunk a programban, többek között légzésgyakorlatokat és önismereti leckéket is. 

Az applikációk viszont nem váltják ki a szakember segítségét, így ha komoly a baj, inkább forduljunk orvoshoz!

Orvosi tanácsadás telefonon

Ha teljeskörű egészségügyi tanácsadásra vágyunk, keressünk fel egy szakembert - vagy töltsük le a HealthTap nevű alkalmazást. 

Az applikáció egy hatalmas orvosi adatbázisra épül, amelyben könnyen rákereshetünk a tünetekre, vagy akár konkrét betegségekre is, valamint az ajánlott kezelési módokra. Emellett pedig lehetőség van rá, hogy saját kérdéseinket is elküldjük, és rövid időn belül választ is kapjunk egy orvostól. 

Súlyos esetben azonban itt is érdemes személyesen is felkeresni egy szakembert!

Kell a dohány?

A magyar fejlesztésű Kell a dohány? elnevezésű applikáció az első hazai leszokást segítő szoftver. 

Az appot használva megtudhatjuk a cigi elhagyásával járó pozitív egészségügyi változásokat, valamint a leszokás miatt megtakarított pénz mennyiségét is.

Az alkalmazásból a motiváció sem maradhatott ki: lépésről lépésre hasznos tippekkel és biztató gondolatokkal támogatja a leszokást. 

Ezek mellett egy patikakeresőt is beépítettek a programban, amelynek segítségével megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső gyógyszertárat, ahol beszerezhetjük a leszokást támogató, vény nélkül kapható készítményeket.

Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Élénkül a kereslet a mobilpiacon »