Az internet is kezdődött valahol

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

1969 októberében, az UCLA egyik hallgatója, Charley Kline megpróbálta elküldeni a "logint", vagyis a "bejelentkezés" szót a Stanford Kutatóintézetének az internet előfutára, az ARPANET használatával - áll a Business Insider cikkében.

Először a rendszer összeomlott, csak az i és o betűt sikerült elküldenie. Egy órával később azonban a teljes üzenetet sikerült elküldeni, és történelmet írtak.

Ma az internet a modern élet minden aspektusát áthatja. Emberek milliói kommunikálnak üzenetküldő alkalmazásokkal, a közösségi média platformjain szerte a világon. 2020-ra becslések szerint 20,8 milliárd ”dolog” fog csatlakozni az internethez, beleértve 13 milliárd háztartási eszközt, mint a televízió, füstérzékelő és más készülékek.

Valahol minden elkezdődik

Habár a YouTube, a Facebook és az e-mail manapság már mindenütt jelen van, mindegyik egyetlen bejegyzéssel, profillal vagy üzenettel indult. És az első megmozdulás nem mindig az, amit várnál. Íme az internet elsői.

1971 - az első e-mail

A teszt üzenetek teljesen felejthetők. A legvalószínűbb, hogy az első üzenet ez lehetett: QWERTYIOP, vagy valami hasonló”- mondta Ray Tomlinson.

1978 – az első spam

Az első spam egy értékesítési prezentációt mutatott be, ami a DEC 2020 számítógépet ajánlotta, és 400 embernek küldték el.

1985 – az első domain

A symbolics.com volt az első domain név, amit egy megfelelő DNS procedúrán keresztül regisztráltak.

1990 – az első kereső motor

Nyolc évvel a Google előtt Alan Emtage, a montreáli McGill Egyetem tanulója kifejlesztette az első keresőmotort, az Archie-t.

1991 – az első weboldal

A World Wide Web projektnek dedikálták, és Tim Berners-Lee csinálta. A NeXT számítógépen futott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél, vagyis a CERN-nél.

1992 – az első kép

Tim Burnes Lee (a World Wide Web feltalálója) posztolta egy komédia banda, a Les Horribles Cernettes nevében.

1993 – az első webkamera

A Cambridge-dzsi Egyetem kutatói csatlakoztattak egy kamerát egy kerethez, és összerakták egy kliens programmal, hogy valós időben tudják mutatni egy kávéspohár miniatűrjét.

1994 - az első transzparens hirdetés

Joe McCambley csinálta az első banner hirdetést. A HotWired.com weboldalon jelent meg először, és az AT&T szponzorálta, hogy múzeumokat promotáljon.

1994 – az első tranzakció

Dan Kohn, egy 21 éves cégvezető eladott egy Sting CD-t egy barátjának Philadelphiában, aki arra használta a hitelkártyáját, hogy 12,48 dollárt költsön.

Forrás: flickr, Sean MacEntee

1994 – az első dal

A Geffen Records megjelentette az első dalt exkluzív digitális letöltésre. A dal az Aerosmith, Head First című slágere volt, egy szokatlan vágás a Get a Grip részből.

1995 – az első Amazon rendelés

Egy könyvet rendeltek először az Amazonról, aminek az angol címe a Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanism of Thought.

1999 – az első élő folyóirat poszt

Brad Fitzpatrick, a LiveJournal megalkotója írta, és csak néhány szóval kezdődött: ez egy teszt.

2003 – az első Skype üzenet

Az első mondat, ami elhangzott a Skypon az észtül volt, a fejlesztő csapat egyik tagja mondta. Ez volt a mondat: Tere, kas sa kuuled mind? Vagyis, Hello, hallasz engem?

2004 – az első Facebook profil

Az első olyan ember, aki nem volt alapító, és csatlakozott a Facebookhoz, az Arie Hasit volt, aki most Israelben rabbinak tanul.

2005 – az első YouTube videó

A videó címe: Én az állatkertben, és Jawed Karim töltötte fel. Egy rossz minőségű videót posztolt az oldalra egy hónappal azelőtt, hogy a YouTube kijött volna a beta verzióval.

2006 – az első tweet

Az első tweetet az egyik társalapító, Jack Dorsey írta. Az állt benne: csak beállítom a twitteremet.

2010 – az első instagram poszt

Az instagram társalapítója, Kevin Systrom töltött fel egy cuki képet kutyájáról.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

A mobilnetforgalom nagyrészt már 4G-n zajlik »