Bajban van Zuckerberg

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A Facebook kész arra, hogy a kitört botrány következtében tanúskodjon a Kongresszus előtt, és amellett vannak, hogy a techvilág alapos szabályozásra szorul - írja a Business Insider cikkében. Zuckerberg szerdáig hallgatott a Cambridge Analytica ügyében, most nem győzi megkövetni magát. Szerinte senki nem látta előre, hogy ez lesz, és sajnálja, hogy cserben hagyták a közösséget, 2004-ben pedig, a kollégiumi szobájában ülve nem gondolta volna, hogy valaha is az lesz a fő feladatuk a jövőben, hogy más kormányokat gátoljanak meg a demokratikus választásokba való beavatkozásban. Ez utóbbit a New York Times-nak nyilatkozta.

A kezdetek

A botrányt a Guardian cikksorozata indította el, nekik pedig Christopher Wylie szivárogtatott az 50 millió felhasználó adatainak ellopásáról, amiért a Facebook később le is tiltotta. Erről a Twitteren adott hírt. Wylie 2014-ben lépett ki az ügy fókuszában álló Cambridge Analytica kötelékéből, de előtte részt vett annak megalapításában is.

Röviden: egy cambridge-i professzor kifejlesztett egy applikációt (Thisisyourdigitallife) a Facebookhoz, amivel a közösségi médiában aktív tagok beleegyezése után hozzáfértek azok adataihoz, és ezek kielemzésével pedig jóval hatékonyabb kampányt tudtak folytatni az elnökválasztások alatt, Donald Trump mellett. A program nem csak az applikációt használók, hanem kapcsolati hálójuk adatait is elnyelte, így jött ki a több milliós végleges létszám.

Arról, hogy a professzor appja a felhasználók adatait birtokolja, tudnia kellett a Facebook-nak, mégse tettek ellene semmit, a megvalósító úgy nyilatkozott, végig együttműködtek a céggel munkája során. Ami még aggasztóbb, a botrány elején a Facebook megpróbálta az egész esetet elbanalizálni, jelentéktelennek beállítani. Most már a londoni, az amerikai, és az uniós legfelsőbb politikai vezetés is személyesen hallgatná meg Zuckerberget a történtekkel kapcsolatosan, vagy várna el legalább komoly magyarázatot, tetteket, és garanciát, hogy többet ez ne fordulhasson elő.

Harag

A Massive Attack nevű zenekar, ami idén hazánkban is fellép, az ügy hatására törölte magát a Facebookról, a WhatsApp alapítója pedig beharangozta a #DeleteFacebook nevű mozgalmat, vagyis a Facebook törlésére szólította fel a felhasználókat. Edward Snowden óva intett mindenkit attól, hogy az incidens kapcsán áldozatnak lássa a Facebookot, szerinte hasonló módszerekkel, magánéleti adatok célzott értékesítésével korábban a titkosszolgálatok foglalkoztak, és a céget inkább csendes társnak érdemes tekinteni, nem jószándékú baleknak.

Jogi szempontból a Cambridge Analytica tevékenysége féllegális volt, mivel a felhasználók az app használatába, adataik átadásába lényegében beleegyeztek, bár a kérdés nyilván nem arra vonatkozott, hogy „Akarja-e Ön, hogy pszichológiai elemzése után a Brexit és Trump mellett állást foglaló célzott hirdetésekkel bombázzuk napról napra?”. Az, hogy a kapcsolati hálót is letapogatták viszont teljesen törvénytelen, és abszolút támadható.

Emlékezzünk csak vissza, melyik az a tényező, amit a legtöbb teoretikus rendre megemlít, amikor az álhírek terjedéséről esik szó? A közintézményekben, az elitben megrendült bizalom. A Facebook ezen eset során pont ezen bizalmat aprózta tovább, bizonytalanított el, és haragított magára sokakat, ráadásul újból visszafelé sült el az a bizonyos fegyver. Többen is szeretik azt hangoztatni, hogy Zuckerberg cége masszívan demokrata párti, cenzúrázza a neki nem tetsző véleményeket, és így tovább.

Most, a hibájuk nyomán pont arra utaló bizonyítékok láttak napvilágot, hogy Trump győzelméhez, és Nagy-Britannia kiválásához járultak hozzá azzal, hogy engedélyezték az adatkinyeréssel járó app működését. Legutóbb az alternatív hírfolyamok próbaverziója kapcsán, egészen pontosan Szlovákiában kezdtek el jobban terjedni az álhírek a Facebook tökéletlenül működő algoritmusának köszönhetően. Akkor ettől a fejlesztésüktől pár hónap után meg is váltak, egy közleményben temették el véglegesen.

A Cambridge Analytica kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az eddigi vizsgálatok kapcsán inkább úgy tűnik, hogy elvek helyett a rendelésre történő, és észrevétlenül űzött manipuláció, a különböző választásokba történő beavatkozás alkotja a fő profiljukat. Működésük azt a kérdést is felveti, hogy vajon hány ehhez hasonló szervezet tevékenykedik szerte a világban, és melyek lehetnek azok a politikai szereplők, akik igénybe vették ezek szolgáltatásait.

Kármentés

Amíg a Facebook igazgatója úgy próbálta magyarázni az esetet, hogy azért nem lehet szó adatlopásról, mert nem történt hekkelés, a profilokat nem törték fel, addig Zuckerberg napokig kitartóan hallgatott, majd interjúkkal, eleinte bizonytalan, majd határozottabb, a Facebook ügyben lévő felelősségét elismerő kijelentésekkel jelentkezett be, most pedig azt állítja, ha ez az igazán helyes, akkor kész tanúskodni, és szerinte se túl üdvözlendő, hogy nem vonatkoznak rájuk komolyabb szabályozások.

A Wired-nak azt nyilatkozta, nem az a kérdés, hogy kell-e szabályozni a techvilágot, hanem hogy ennek mi lesz a módja. A Recode-nak azt is elmondta, hogy most ezernyi hasonló applikációt kell elemezniük, ami igen tetemes összegbe fog kerülni. A botrány hatására már most rengeteget zuhant a Facebook árfolyama a tőzsdén, de az anyagiakon túl a megtépázott renoméjukat talán nagyobb veszteségként lehet elkönyvelni.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Apple, Amazon, Netflix: megint csúcsdöntés! »