Csak tudással vehetjük fel a harcot a robotokkal

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

Lakás-és autóvásárlás, utazás. Legtöbbünk ezekre a dolgokra igyekszik rendszeresen pénzt félretenni. Családi eseményre, oktatásra, nyugdíjcélra nagyon kevesen képeznek tartalékot. Egy, a napokban közzétett friss tanulmány szerint azonban az élethosszig tartó tanulás lesz a jövőben az a nélkülözhetetlen tényező, amelyre mindenkinek spórolnia kellene - olvasható a Green Fox Academy közleményében.

Miért lesz még fontosabb a tanulás, mint jelenleg? És hogyan érint ez szinte mindenkit?

Száguldó technológia 

A technológia olyan szinten gyorsult fel, a robotika és a mesterséges intelligencia olyan hatással van és lesz a gazdaságra, amely miatt az eddig megszerzett készségeinken túl másra is szükségünk lesz a jövőben a munkaerőpiacon.

Ugyanis a hozzáadott értékkel nem rendelkező szakembereket egyre több területen az egyre olcsóbb robotok váltják majd fel. A jövő nagy kérdése, hogy vajon az új munkahelyek milyen arányban jönnek létre az emberek és a robotok számára?

Ahhoz, hogy az ember legyen kedvezőbb helyzetben, folyamatos, élethosszig tartó tanulásra van szüksége. Mit jelen ez a gyakorlatban? Egyrészt jelentheti egy már meglévő szakma mellett egy másik szakterület elsajátítását, illetve bizonyos képességek fejlesztését.

A sok adatot inkább a robotokra hagyják

A szakértők azt állítják, hogy a legtöbb olyan munkát, amely nagy mennyiségű adatfeldolgozást igényel, például orvosi diagnosztikát, marketinget, üzleti elemzést, finanszírozást vagy jogi támogatást, valószínűleg robotok fognak végrehajtani.

Az informatikai ágazat automatizálásának hosszabb távú hatásai kedvezőtlenül érintik az olyan munkákat, amelyek igazgatási, eljárási feladatokat (például középvezetést, jogi támogatást, humán erőforrásokat) és szigorúan adatközpontú összetevőket (például kiskereskedelem, marketing, orvosi diagnosztika) tartalmaznak. A szolgáltatási ágazat a jelenleginél viszont sokkal több embert alkalmaz majd.

Jönnek az önjáró autók

Az egyik legnagyobb autógyártó, a Volkswagen világszerte 53 ezer munkavállalót szeretne elbocsátani. Ezzel párhuzamosan a cég 5 ezer szoftvermérnököt bérel Németországban az elektromos motor fejlesztése céljából.

A logisztika az az iparág, amely a hatalmas átalakulása következtében majdnem teljes automatizálási szintet ér el a közeljövőben az önjáró autók és teherautók bevezetésével. A személyszállításban is jelentős változásokat tapasztalunk majd: az önjáró autók bevezetésével és folyamatos fejlesztésével egyre kevesebb ember irányította autó lesz az utakon.

Automata mozgatású árukosár-rendszer a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében 2015. december 17-én. A rendszer a szerelősor optimális kiszolgálását teszi lehetővé. Az alkatrészeket egy logisztikai feltöltő ponton helyezik el a mozgó tárolókra, amelyeket a rendszer önjáró robotokkal a szerelőszalag mellé szállít, a dolgozók így a mozgó szalagot automatikusan követő árukosarakról emelhetik le a beszerelendő elemeket. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Magyarországon ez mikorra várható?

„Elektromos autókat már a 19. század végén is készítettek, természetesen sokkal kevésbé kifinomult technológiával, mint manapság, sokkal kisebb hatótávolsággal és ólomakkumulátorokkal. A villamos autózás ma reneszánszát éli, ami a modern lítium alapú akkumulátoroknak köszönhető" – válaszolt a kérdésre Veréb Szabolcs Kazy, A Green Fox Academy Hardver programozó képzésének mentora.

"Nemcsak a villamos energiatárolóink, hanem a számítógépeink is jelentősen fejlődtek az utóbbi időben, ami lehetővé teszi az önvezető járművek sorozatgyártását. Az ember vészhelyzetben gyakran nem képes a helyzet optimális kezelésére, egy megfelelő gondossággal kifejlesztett szoftver sokkal biztonságosabb közlekedést eredményezhet" - hangsúlyozta.

"Az autógyártók és a hazai politikum elszántságát mutatja, hogy Magyarországon a következő néhány évben kialakításra kerül egy óriási önvezető autó tesztpálya. Egyébként már Budapesten is teszteltek önvezető autókat, a technológia közelebb van hozzánk, mint gondolnánk" - tette hozzá.

"Felmerülhet a kérdés: mi lesz a sofőrökkel? Ahogy az önvezető technológiák egyre jobban elterjednek, úgy csökken majd a szükséglet a gépjárművezetők iránt, ezzel egy időben az önvezető algoritmusokat kódoló kreatív programozókra egyre nagyobb szükség lesz” - mondta a szakember.

Forrás: Green Fox Academy

Szénbányászból bitbányászt?

Az Egyesült Államokban, Kentuckyban szénbányászokat programozóvá képeznek, hiszen az alacsony képzettségű, idősödő munkaerő jövője valószínűleg a regionális munkaerőpiac leginkább érintett területe a mérhetetlen technikai fejlődés és innováció fényében. Tehát akkor szénbányászból bitbányászt?

„Első hallásra furcsának tűnhet, de nem lehetetlen. Az X generáció előtt egy ember élete során csak egy szakmával rendelkezett, azonban manapság ez átalakulni látszik. Egyre nagyobb szükség van a multidiszciplináris tudásra, egyre gyakrabban kell pályát változtatnia az embereknek" - mondta Kazy.

"Ez nem feltétlenül jelenti a jelenlegi társadalmi berendezkedésünk végét, csupán máshogy kell gondolkodnunk a tanulásról, a tudásról. Egyes szakmáknak ez kezdetektől fogva megszokott dolog, a programozói vagy mérnöki szakmákban folyamatosan követni kell a technika és a tudomány fejlődését, máskülönben a világ elrohan mellettük" - hangsúlyozta.

Hozzátette: "Meg kell azzal a gondolattal barátkozni, hogy mindenki jó pap lesz, hiszen tudjuk, a jó pap holtig tanul."

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Ezt olvasta már?

Innovációs platform az egyetemen - az meg mi? »