Csak tudással vehetjük fel a harcot a robotokkal

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

Lakás-és autóvásárlás, utazás. Legtöbbünk ezekre a dolgokra igyekszik rendszeresen pénzt félretenni. Családi eseményre, oktatásra, nyugdíjcélra nagyon kevesen képeznek tartalékot. Egy, a napokban közzétett friss tanulmány szerint azonban az élethosszig tartó tanulás lesz a jövőben az a nélkülözhetetlen tényező, amelyre mindenkinek spórolnia kellene - olvasható a Green Fox Academy közleményében.

Nem kell több monoton munkát végeznünk?

A 2017-es Human Capital Trends jelentésében a Deloitte arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges intelligencia nem kiküszöböli a munkahelyeket, hanem lényegében megszünteti azok alapvető, időigényes feladatait, és újakat hoz létre.

„A robotok és mesterséges intelligencia elterjedésével egyre kevesebb szükség lesz a monoton munkákra. Ezeket a gépek kiválóan meg tudják csinálni helyettünk jelentősen kevesebb anyagi ráfordítással" - mondta a mentor.

"De mit kezdünk a rengeteg gyári munkással, gépjármű vezetővel, baristával? Képzünk belőlük programozót, robotkarbantartót, robotbetanítót és egyéb olyan szakmát, amelyre most még gondolni sem tudunk" - hangúlyozta.

"Mindent az igények szabnak meg, így szűnnek meg és jönnek létre szakmák. Az is elképzelhető, hogy a társadalmi berendezkedésünk változik meg, és kevesebb munkaidőért ugyanannyi értékkel rendelkező fizetéssel térünk haza, mint manapság" - mondta Kazy.

Ez nem hirtelen és nem egyszerre mindenhol fog megtörténni, de szépen lassan minden megváltozhat” - magyarázta.

Forrás: Green Fox Academy

Nem az oktatási háttér a lényeg

A legutóbbi munkaerő-toborzási tendenciák alapján a tanulmányt készítők megfigyelték, hogy ma a munkaadók a világ minden táján egyre kevésbé összpontosítanak a jelöltek oktatási hátterére, hagyományos értelemben.

Az újonnan létrehozott munkahelyek közül az előfeltételek nem feltétlenül tartalmaznak diplomát, mivel a szükséges készségek és tapasztalatok számos különböző csatornán keresztül elérhetőek, főiskolai vagy egyetemi oktatáson kívül is.

Általánosságban elmondható, hogy a munkaerő-felvétel során egyre inkább kezdik felismerni, hogy a személyiségjegyek, az intellektuális kíváncsiság és a képességek kombinációja, azaz az általános potenciál megbízhatóbb előrejelzést ad, mint az iskolázottság és a múltbeli tapasztalatok.

Emellett a foglalkoztatás formái is valószínűleg megváltoznak. Különösen az Európai Unió szigorú munkaügyi törvényei miatt a rendszeres, irodai alapú, teljes munkaidős foglalkoztatás egyre nagyobb terhet jelent sok vállalat számára.

Az igény szerinti, távoli, vállalkozói típusú foglalkoztatás már régóta bevett gyakorlat bizonyos iparágakban és szakmákban, és várhatóan szélesebb körben is népszerűvé válik csúcstechnológiai és egyéb területeken, mivel mind a munkavállalók, mind a munkaadók egyre inkább a rugalmas megállapodásokat helyezik előtérbe. Emellett egyre nagyobb szerepet kapnak a tréningek, a gyorsan elvégezhető tanfolyamok.

Forrás: Green Fox Academy

A gépek előtt nincs kihívás?

A tanulmány rávilágít, hogy a világ legnehezebb kihívásainak kezelésére az emberiségnek szüksége van a nagy teljesítményű rendszerekre, a megnövekedett feldolgozóerőre és a gépek összetett algoritmusaira.

Amióta az első sakkot játszó számítógépes rendszer, a Deep Blue legyőzte a sakkbajnok Garry Kasparovot, tudjuk, hogy a számítógépek valójában legyőzhetik az embereket az analitika és a stratégia egyes területein.

Úgy tűnik, hogy az egész életen át tartó tanulás iránti elkötelezettség elkerülhetetlen képesség a túlélésért, mind a felsőoktatás előtt, mind pedig azt meghaladóan. Az önkéntes, informális tréningek, a gyakran széles körben elérhető online tanfolyamok formájában tömegeknek kínálnak nagy értéket és fokozottabb foglalkoztathatóságot az egész világon.

Ezek a képzések rendkívül koncentráltak, rugalmasak, interaktívak. Az elkövetkező generációk egyre inkább a telekommunikációra és a számítógépekre támaszkodnak, ez a technológiával töltött környezet kétségtelenül befolyásolja a gyermekek érdeklődését és karrierjének megválasztását.

Már egészen fiatal korban szert tehet valaki több éves tapasztalatra a trendi technológiai területeken, mint például a kódolás és a programozás.

Veréb Szabolcs Kazy, forrás: Green Fox Academy

Akkor mindenki tanuljon programozást és kódolást?

„Nyilván nem, a tanulmány lényege az, hogy a tanulási hajlandóság lesz az egyik legfontosabb készség a jövőben. Nem csak programozóra lesz szükség, azonban a programozás egy remek példa, mert viszonylag könnyen megtanulható annak ellenére, hogy a köztudatban elérhetetlen tudásként él” - összegezte Kazy.

A kognitív képességek, a kritikai gondolkodás, a józan ész, az intellektuális kíváncsiság és a társadalmi felelősségvállalás csupán néhány olyan a tulajdonságok hosszú listáján, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

A jövő jól felszerelt munkatársai, a legfontosabb technikai készségeik mellett a tanulási hajlandóságukról is híresek lesznek - áll a közleményben.

Mivel a gépek egyre több feladatorientált, rutinszerű folyamatot vesznek át, a hús-vér embereknek olyan viselkedésformákat kell kifejleszteniük, amelyeket a számítógépek nem tudnak elsajátítani: az empátia, a kontextuális megítélés, a kulturális érzékenység és az innováció a személyes tulajdonságok középpontjában áll, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a sikerhez minden munkakörnyezetben.

Oldalak: 1 2

Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Hatalmas lépéssel a Huawei lett az egyik leginnovatívabb vállalat »