Gondolni sem merünk rá, mire használjuk kobotokat

| forrás:
Universal Robots
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A Universal Robots komoly mérföldkőhöz érkezett: tíz éve adták el az első együttműködő robotot (kobotot). Azóta, egy évtizede úttörője a cég a kobotok fejlesztésének és gyártásának, amely mára az ipari automatizáció leggyorsabban növekvő szegmensévé vált. A vállalat számára minden adott, hogy további sikereket érjen el, hiszen a kobotok a szemünk láttára bontják le az automatizáció útjában álló akadályokat szinte minden iparágra kiterjedően.

Amikor a dán Linatex, amely ipari alkalmazásokhoz gyárt műszaki műanyagokat és gumit, 2008 decemberében vásárolt egy UR5 robotkart a Universal Robots-tól (UR)  - azért, hogy CNC gépét kezelje vele -, valami olyasmit tett, ami előtte szinte elképzelhetetlennek tűnt. Ahelyett, hogy egy biztonsági kerítés mögött telepítette volna a robotot az emberektől elkülönítve, mint ahogyan az addig az ipari robotok használata során megszokott volt, a dolgozók közvetlen közelében állították munkába. És ahelyett, hogy külsős programozókat kellett volna behívniuk ahhoz, hogy a bonyolult nyelvezettel dolgozzanak, a Linatex egyedül is be tudta programozni a robotot, bármiféle előzetes programozási tapasztalat nélkül. Ma, tíz évvel később, a Linatex még mindig egy Univeral Robots kobotot használ.

Esben Østergaard, a UR társalapítója és technológiai vezetője személyesen szállította le az első robotot, ami az általa vezetett, akkor még kis csapat három évnyi fejlesztői munkájának gyümölcse volt, amit a Dél-Dániai Egyetem alagsorában vittek véghez.  A kobotok fejlesztésében játszott úttörő szerepéért Østergaard az idei évben megkapta az Engelberger Díjat, amit a „robotika Nobel-díjának” is neveznek.

Nem felejti el azt a korai időszakot, amikor 2008-ban a kis létszámú UR csapat leszállította az első UR5 kobotokat Dániában és Németországban. „10 év sok időnek tűnhet, és valóban rengeteg dolog történt az azóta eltelt időben, de még mindig csak a kezdeti fázisban járunk.” – mondja Østergaard. „Azt látom, hogy a kotobjaink folyamatosan újabb és újabb alkalmazásokat működtetnek, amelyekre még gondolni sem mertünk volna, amikor belekezdtünk az egész fejlesztésbe.”

Esben Østergaard és az egyre gyarapodó UR csapata egy nagyobb modellt, a UR10-et 2012-ben dobta piacra, az asztali UR3-at pedig 2015-ben – ugyanabban az évben, amikor a Teradyne látván a vállalatban rejlő potenciált, 285 millió dollárért megvásárolta a UR-t.„Azóta vagyunk az együttműködő robotok úttörői, amióta ez a kifejezés létezik. A biztonság ma már nem csak egy alapvető tényező, hanem nélküle nem is lehet belépni a robotpiacra.” – mondja a UR technológiai vezetője.  „Hiszünk abban, hogy az együttműködés kiterjed a hozzáférhetőségre és rugalmasságra is, amelyet úgy érünk el, hogy elérhetővé tesszük a robotokat olyan gyártó cégek számára is, akik a vélt költségek és a komplexitás miatt korábban soha nem gondolták volna, hogy egyszer robotokat fognak telepíteni.”

Lejjebb ereszkedik az automatizációs küszöb

2016-ban a UR bemutatta a Universal Robots+-t, a vállalat innovatív globális ökoszisztémáján alapuló új platformját, ahol külsős fejlesztők hozhatnak létre termékeket, például fogókat, érzékelő-rendszereket, szoftvereket és egyéb kiegészítőket, amelyek garantáltan kompatibilisek a UR robotokkal. A UR+ bemutatóterem jelenleg kb. 130 hitelesített UR+ terméket tartalmaz, valamint több mint 390 jóváhagyott kereskedelmi fejlesztőcég vesz részt a UR+ fejlesztőprogramjában.

Egy évvel később, 2017-ben beindult a Universal Robots Academy is, melynek célja a robotokkal kapcsolatos szaktudás terjesztése. Kilenc ingyenes interaktív online képzésből áll, amelyekkel a UR kobotok programozása, telepítése és működtetése sajátítható el.  A program világszerte nagy népszerűségre tett szert, 130 országból érkező több mint 45 ezer felhasználó vette igénybe a nyolc nyelven (angol, spanyol, német, francia, kínai, japán, koreai és thai) elérhető modulokat. A UR az egyetlen robotgyártó, amelyik ilyen szintű ingyenes képzéssel is szolgál.

„A gyártóiparnak egyre nagyobb mértékben kell megküzdenie a szaktudás hiányának problémájával. Ezt mindenáron át kell hidalnunk. A tudásteremtés és a robotjainkhoz való hozzáférés elősegítése fontos lépések ebbe az irányba.” – mondja Østergaard.

Az innováció elengedhetetlen

A kobotok jelenleg az ipari automatizáció leggyorsabban fejlődő szegmensét jelentik. A Robotic Industries Association (RIA) becslése szerint 2025-re az eladott egységek száma meg tízszereződik, és ezzel az összes valaha értékesített ipari robot 34%-át fogják kitenni. A terület úttörőjének, a UR-nak sikerült megtartania piacvezető pozícióját, a BIS Research kutatása szerint 60%-os részesedéssel rendelkezik a globális kobotpiacon, azaz több kobotot ad el, mint az összes többi vetélytárs együtt.

Mivel a kobotpiacon egyre növekvő számú konkurens vállalattal (régóta fennálló ipari szereplők és start-up-ok) kell szembenézni, kulcsfontosságú mindig egy lépéssel előttük járni. Júniusban a UR bemutatta kobotjainak legújabb generációját, az  e-Series-t, amely új szintre elemi az együttműködő robotok által nyújtott képességeket, lehetővé téve a szélesebb körben alkalmazható, speciális megoldások még gyorsabb fejlesztését és telepítését.

„Mivel a gyártócégek egyre nagyobb mértékben kezdenek el kobotokban gondolkodni, úgy érezzük, szükség van arra, hogy igényesebb alkalmazásmódokat is támogassunk, melyek nagyobb pontosságot és bonyolultabb integrációt követelnek meg. Az e-Series indításával újabb és újabb kobot-applikációkhoz, és az általuk nyújtott előnyökhöz tudjuk hozzásegíteni a vállalatokat, bármekkora is legyen a méretük.” - mondja Østergaard.

A tavalyi év során a vállalat 72%-os növekedést ért el, és idén értékesítette 25 ezredik kobotját, amit egy ünnepi limitált kiadású, aranyra festett robottal ünnepelt. A Universal Robots eddig több mint 27 ezer kobotot adott el világszerte.

A UR kobot-teremtő évtizedének ünnepléseként a vállalat a mellékelt infografikát készítette el, a 2008-tól 2018-ig tartó időszak legnagyobb mérföldköveinek megjelölésével.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Integrációba kezd a Volvo »

4IG 831 (-0,95 ) AKKO Invest 29600 (2,78 ) APPENINN 429 (-0,69 ) AutoWallis 102 (-1,92 ) CIGPANNONIA 262 (-0,76 ) CyBERG 1500 (-1,32 ) EHEP 9000 (-8,16 ) ELMU 34200 (0,59 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 440 (1,15 ) ESTMEDIA 118 (2,43 ) FORRAS/T 1510 (0,67 ) FUTURAQUA 100 (-1,77 ) GSPARK 4630 (-0,43 ) KPACK 19600 (-0,51 ) MASTERPLAST 760 (-1,30 ) MOL 2846 (-1,52 ) MTELEKOM 445 (-0,22 ) NORDTELEKOM 45 (0,34 ) NUTEX 29 (1,03 ) OPUS 321 (-5,09 ) ORMESTER 7300 (4,29 ) OTP 13150 (-0,38 ) OTT1 258 (1,58 ) RABA 1085 (-0,91 ) RICHTER 4932 (1,86 ) SET Group 114 (0,53 ) TAKAREK 576 (0,70 ) WABERERS 1380 (-0,72 ) ZWACK 17100 (-0,29 )