Elkészült a hagyományos gyártás koporsója

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Mostanában egyre többször hallunk az emberi munka kiváltására alkalmas robotokkal kapcsolatos híreket. Míg a korábbiakban elsősorban azzal foglalkoztak a cikkek, hogy mely munkakörök fognak megszűnni, az Adidas bejelentése azonban egy másik kérdésre hívja fel a figyelmet: a világ mely régióit veszélyezteti leginkább a robotizáció?

Ilyen lesz a jövő gyára

Az Engadget cikke az Adidas egy nem olyan régi bejelentésével foglalkozik, miszerint jövőre olyan gyárat nyit Atlantában, ahol a cipőket teljes egészében robotok fogják készíteni. A cég közléséből az is kiderült, hogy a gyárat, amit Speedfactorynak fognak hívni, lehetővé teszi számukra, hogy a cipők elkészítési idejét lerövidítsék és a gyártást közelebb hozzák az amerikai fogyasztókhoz.

A Speedfactoryt úgy tervezték, hogy a cipőket egy teljes mértékben automatizált gyártósoron tudják gyártani. Azt ígérik, hogy a 74.000 négyzetméteres létesítmény a következő év végére teljes mértékben elkészül és 50.000 pár cipőt készítenek majd itt, a termelést pedig folyamatosan növelni fogják.

Pofon az ázsiaiknak

Ez a lépés előmozdítja, hogy az Adidas kevésbé függjön az ázsiai gyártási kapacitásoktól, ahol a fizetések folyamatosan emelkedtek, valamint hogy a sokat kritizált munkáltatói gyakorlatot háttérbe tudják szorítani. Júniusban a Wall Street Journal jegyezte meg, hogy a nyugati gyártók elkezdték elvinni Ázsiából a gyártást hogy növelni tudják a munkáltatók fizetését, például azzal, hogy idén az Adidas az elmúlt 30 év óta először automata gyárat nyit a cég hazájában, Németországban. Amint a gyártás automatábbá válik, úgy csökken a munkaerő ára, és a gyártók a gyárakat közelebb fogják vinni az eladási helyükhöz, így csökkentve a logisztikai költségeket.

Ahogy telik az idő, arra számítunk, hogy sok gyártó a Dolgok Internetével (IoT) való integrációval fogják automatizálni néhány munkamenetüket. Úgy tűnik, a cégek a gyártást áthelyezik a fejlődő országokból az elsődleges értékesítési piacok felé, ezzel csökkentve a környezeti terhelést, és minimalizálják a szállítási költségeket.

A vállalkozások világszerte egyre inkább a robotokat fognak használni, hogy automatizálják a munkafolyamatok egy részét.

Már külön figyelik a nagyokat

A robotokat hagyományosan az elsődleges gyártásban alkalmazták korábban. De manapság már olyan, a szolgáltatónak minősíthető szektorokban is elkezdték alkalmazni, mint az egészségügy, szállítmányozás és logisztika, vendéglátás, kiskereskedelem és a szálláshely-szolgáltatás. A kórházak a sebeszéti beavatkozások során alkalmazhatják a robotokat, a kiskereskedelemben pedig a leltározás során vetnék be őket. A raktárak a szortírozás során vetik be a robotok segítségét.

John Greenwood, a BI Intelligence veterán kutatási elemzője részletes jelentést hozott nyilvánosságra a vállalati robotikáról, melyben azt vizsgálta meg, hogy növekszik a robotok száma az iparban. Azokat a főbb eseteket vizsgálja, amikor piacvezetők, a növekedés motorjának számító cégek tesztelik a munkaerő-automatizálásban lévő potenciált, a felső korlátokat valamint magában foglalja a piaci előrejelzéséket a robotokkal kapcsolatos szállítási és beruházási várakozásokat 2015 és 2021 között.

Egy robotkart néznek érdeklődők az Ipar napjai kiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2016. május 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A jelentés főbb megállapításai

- Arra számítunk, hogy a vállalati robotikai szállítások háromszorosára nőnek 2015 és 2021 között.

- A gyártás továbbra is a robotok legfőbb hasznosítója lesz. Nemrég, a Boston Consulting Group (BCG) felmérés szerint az amerikai gyártók 44 százaléka, a német gyártóknak pedig a 66 százaléka tervezi hogy a következető öt évben automata robotokat telepítenek, a hozzá tartozó kiszolgálató rendszerrel együtt.

- A világszerte növekvő fizetések csak az egyik legfőbb oka annak, hogy a vállatok a robotikába pumpálják a tőkéjüket.

- A robotok kiszoríthatják az embereket a munkaerőpiacról, azzal a pontosítással, hogy pár jelenetősebb fizikai erőt igénylő munkánál valóban kiválthatják a munkavállalókat, nagy esély van arra, hogy tömegesen jelennek meg olyan új munkakörök, melyek a robotok működtetésével lesznek kapcsolatosak.

Érdemes lesz figyelni a jövőre
Hogy ez a folyamat pontosan hová vezet majd, és milyen hosszú távú hatásai lesznek a most ismert társadalmakra egyelőre kérdéses, azonban már most felkészülhetünk arra, hogy a fejlődés nem fog megtorpanni és egyre inkább rá leszünk kényszerítve, hogy az innovációs nyomásnak megfelelve alkalmazkodjunk a változásokhoz.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kínában is csökkennek az autóeladások »

4IG 670 (0,75 ) ALTEO 880 (-1,12 ) ANY 1385 (-0,36 ) APPENINN 356 (-1,11 ) CIGPANNONIA 188 (3,18 ) CyBERG 1750 (5,42 ) Duna House A 3930 (0,26 ) EHEP 8800 (-2,76 ) EMASZ 31200 (0,65 ) ENEFI 360 (-1,64 ) ESTMEDIA 133 (7,77 ) FORRAS/OE 2020 (-1,94 ) FORRAS/T 1900 (11,76 ) GSPARK 5040 (-0,79 ) KULCSSOFT 3080 (16,67 ) MASTERPLAST 764 (-0,26 ) MOL 2700 (-3,64 ) MTELEKOM 458 (-0,33 ) NORDTELEKOM 51 (-1,54 ) NUTEX 46 (-4,53 ) OPUS 286 (-0,35 ) OTP 14320 (0,14 ) OTT1 240 (-1,84 ) PANNERGY 736 (0,27 ) RICHTER 6700 (0,45 ) SET Group 88 (-0,11 ) TAKAREK 520 (-1,52 ) WABERERS 1105 (-1,34 )