Ez lenne a megoldás az égető informatikushiányra?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A digitális transzformáció az üzleti élet és a társadalom minden szegletére kihat, kérdés azonban, hogyan tud lépést tartani vele az oktatás, amely a digitalizáció egyik alappillére. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az elmúlt évtizedben csökkent. Jelenleg 22 000 informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. A probléma megoldásában jelentős részt vállal a Cisco Hálózati Akadémia is, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy oktatási programmal segítse a jövő szakembereinek felkészítését. A szakképzési kerettanterv megújításának részeként a 2017-es szakmai informatikai érettségi szoftverlistája az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert jelölte ki a hálózati vizsgához.

Informatikushiány a munkaerőpiacon

A becslések szerint a hazai informatikai munkaerőpiacról jelenleg 22 000 informatikus hiányzik. Mivel az IKT szektorban dolgozó informatikusok foglalkoztatása nemzetgazdasági szinten további munkahelyeket generál, a hiányzó informatikusok pótlása további több tízezer főnek jelentene foglalkoztatási lehetőséget. Ennek feltétele azonban a szakemberképzés mennyiségi növelése és minőségi fejlesztése.

Az informatikushiány megoldására azonban a felsőoktatás egyedül nem képes. Idén a mérnök-informatikus és programtervező informatikus szakokra első helyen alig ötezren jelentkeztek, miközben az óriási hiány miatt ennek többszörösére lenne szükség. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas.

Képzett munkaerő kell

Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti. 

„A digitalizáció az üzleti élet és a társadalom egyetlen szegletét sem kerüli el, és minden eddigi trendnél gyorsabban formálhatja át a piacokat. Az IoT (Internet of Things), az automatizáció, illetve a nagy mennyiségű adat (Big Data) elérésében és feldolgozhatóságában rejlő lehetőségek alapjaiban változtatathatják meg a piaci erőviszonyokat” – mondta Horváth Krisztina a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ahhoz, hogy a vállalatok és intézmények élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel, megfelelően képzett munkaerőre lesz szükségük. Az informatikai oktatás kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális transzformáció során” – tette hozzá.

Cisco Hálózati Akadémia

A Cisco Hálózati Akadémia fontos szerepet játszik a hazai szakemberképzésben. Képzései segítenek az informatikai munkahelyek megszerzésében és a kapcsolati háló kiépítésében, értékes karrierlehetőséghez segítve a hallgatókat.

A Cisco1997-ben hozta létre az Akadémiát, mint olyan non-profit szakképzési programot és hálózatot, amely oktatási intézmények és informatikai vállalatok közötti együttműködés eredményeként valósul meg. Világméretű eLearning programjában jelenleg közel 160 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. 1 millió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme.

A Cisco Hálózati Akadémia 1999 óta van jelen Magyarországon. Az utóbbi években a résztvevők száma dinamikusan növekedett, az iskolák pedig széles körűen használják a Cisco által biztosított tananyagokat. Jelenleg 106 oktatási intézmény több mint 10 000 diákja tanul az Akadémia képzésén. Az indulás óta összesen több mint 33 000 diák vett részt a programban.

Cisco-szoftver a 2017-es érettségin

Négy éve lezajlott az informatikai szakképzés szakmai megújítása, amelynek során a szakképzési kerettantervbe az informatikai munkaerő-piac elvárásainak megfelelő tartalmak kerültek be.

Ennek keretében az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kap a 2017-ben első alkalommal lebonyolításra kerülő szakmai informatika érettségin: a szoftverlista a Cisco programját jelölte ki a hálózati feladatok megoldásához. A Cisco Packet Tracer egy szimulációs program, amivel a diákok akár otthoni körülmények között is gyakorolni tudják a hálózatok kiépítését és a hálózati eszközök beállítását. A programot a Cisco minden szakközépiskola és szakgimnázium részére ingyenesen elérhetővé tette.

„Az informatikai szakképzés számára a Cisco nyújtja az egyik legnagyobb támogatást, mivel a Cisco Hálózati Akadémia tananyagait teljes körűen tudják használni a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok. A Cisco Akadémia tananyagával és e-learning környezetével világszínvonalú képzés valósítható meg, amelyet az is bizonyít, hogy a szakmai világversenyekről rendszeresen dobogós helyezéssel hazatérő hazai versenyzők mindegyike a Cisco Hálózati Akadémián alapozta meg tudását”– mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke

A HTTP Alapítvány támogató központi státuszban a magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központja. A szervezet a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztését tűzte ki célul. Kiemelkedő szakmai munkáját a Cisco idén már másodszor ismerte el a legmagasabb „Premier Plus” minősítéssel. A HTTP Alapítványt a világ 20 legjobb akadémia támogató központja között jegyzik.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az utakra viszi 3D-s kijelzőjét a Continental »