Fényes forradalom indul a városokban

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Legalábbis Indiában, ahol a led lámpák előnyeiről, s velük az energiatakarékosságról egyre többet hallani manapság. A led-es világítás korszerű dolog, ha választanunk kell, mégis gyakran ódzkodunk, bizalmatlanok vagyunk. Már csak azért is, mivel az ilyen fényforrások megvásárlása többe kerül, mint a hagyományosoké.

Az, hogy némelyikünk így gondolkozik, nem meglepő, az újdonságok elfogadásához általában bizonyos idő szükséges. Ezért is tűnhet bátornak az olyan döntés, amelyet nem egy-két ember, hanem mondjuk egy teljes – nem is éppen kicsi – társadalom vezetése hozott a korszerű, esetünkben a led –es technológia alkalmazására.

Húszmillió égőt cserélnének ki Indiában

Márpedig a világ második legnagyobb lélekszámú országa, India, így tett. Az ázsiai állam úgy döntött, hogy két esztendőn belül a városokban a hagyományos égőkkel felszerelt utcai lámpákat led-es égőtestekre cserélik ki. Ez pedig egyáltalán nem kis feladat. Számítások szerint az elkövetkező időszakban húszmillió égőtest cseréjét kell megoldaniuk a városok üzemeltetőinek.

Az elgondolásban van ráció. Jóllehet egyes számítások szerint a csereakció csaknem félmilliárd dollárba kerülne, az is biztos, hogy értelmes lenne a beruházás. A szakemberek szerint ez nem lenne kidobott pénz, hiszen az adataik szerint a fejlesztések a megtakarított energia révén már két év alatt meg is térülnének.

Európában egyelőre meglehetősen nagy a lemaradás

Európa még meglehetősen messze áll az ilyen elképzelésektől. Az Ókontinens első számú gazdaságában, Németországban egyébként is összetettebb a helyzet. Ott a települések önállóan döntenek jelenleg arról, hogy a közvilágításnak milyen formáját választják. A fővárosban, Berlinben éppen arról határoztak, hogy megkezdik a hagyományos égitestek helyettesítését ledekkel. Első körben hatszázat cserélnek le a kétszázhuszonnégyezer utcai égőből.

Indiában kissé határozottabban megy ez a dolog. A miniszterelnök egyértelműen letette a voksát a megújuló energia alkalmazása mellett. A politikus keresztül vitte az elképzelést, amely alapján az ázsiai ország száz városában már egy éven belül minden utcai lámpát led-esre cserélnek le. Szükség is van erre. Indiában a nyolcvanas esztendőkben óta létezik ugyan szabályozás a nyilvános területek megvilágításáról, ám ennek megvalósulását a hatóságok nem vizsgálják. Ennek következtében a településeken a legkülönbözőbb világítási technikát alkalmaznak, amelyek közül sok egyenesen falja az áramot.

Kevesebb energiafogyasztás, kisebb fényszennyezés

Az indiai kormányzatot elsősorban az energiatakarékosság vezérli. Ebben jó úton jár. Jóllehet a led-es technológia kiépítésének megvannak a maga költségei, mégis kellő alappal lehet bízni a gyors megtérülésben. A led-es világítótestek kevesebb energiát fogyasztanak, s a hagyományoshoz képest jóval hosszabb az élettartamuk is. A városfejlesztőknek van egy további érvük is. Nevezetesen az, hogy a led-es világítás alkalmazásával minimálisra csökkenthető a városok, a települések fényszennyezése.

Ezt olvasta már?

Áprilishoz képest csökkentek a német árak »