-->

Foci vb és bitcoin - ezekben a témákban utaznak a netes bűnözők

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Kaspersky Lab 2017-es spam és phishing jelentése szerint a kiberbűnözők figyelemmel kísérték a világ eseményeit. Olyan népszerű témák, mint a 2018-as labdarugó világbajnokság és a Bitcoin megemlítésével csapták be a felhasználókat és lopták el pénzüket vagy személyes adataikat az elmúlt 12 hónapban. 

Jól kitervelt bűntény

A spammerek megfontolt bűntevőknek bizonyultak, folyamatosan követve a globális kérdéseket és a nagyobb eseményeket egyetlen fő céllal: hogy megragadják áldozataik figyelmét és hasznot húzzanak belőlük.

A Kaspersky Lab kutatása megerősítette, hogy a bűnözők spam és adathalász tevékenysége hatékony, mivel a felhasználók kevesebb figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra és megalapozatlan bizalom jellemzi az internetes viselkedésüket. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel fognak hamis utasításokat követni. 

Míg 2017-ben a világ bizonyos részein már intenzíven készültek a 2018-as FIFA világbajnokságra, addig a spammerek lelkesen terjesztették az ezzel kapcsolatos emaileket. A hivatalos logóval ellátott csaló üzenetek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait valamint különböző nyereményekről és ingyen jegyekről értesítették a felhasználókat. 

A bitcoin is jó csapda volt

Egy másik népszerű spam és phishing téma a kriptovaluták voltak, mivel a Bitcoin értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt. A Kaspersky Lab kutatói már korábban is felfigyeltek a blockchain-témájú trükkök elterjedésére. Az év végéig spammer módszerek egész fegyvertárát gyűjtötték össze. 

A Kaspersky Lab eredményei azt mutatják, hogy a kiberbűnözők weboldalakat álcáztak kriptopénzváltókként, illetve hamis cloud mining (bérelhető specializált adatközpontok használata kriptovaluta bányászat céljából) szolgáltatásokat kínáltak.

De minden egyes esetben áldozatul estek a felhasználók és pénzkeresés helyett pénzt vesztettek. A bűnözők elkezdték csaliként használni a Bitcoint az olyan hagyományosabb csalásokban is, mint például a hamis lottónyeremények. 

Továbbá a kiberbűnözők különböző vírusokat is terjesztettek spamen keresztül Bitcoin keresésre alkalmas eszközökként vagy kriptopénznem kereskedésről szóló útmutatóként álcázva azokat. Habár a Cryptolocker vírus, melynek készítői Bitcoinban követelték a váltságdíjat, ritkábban fordult elő, mint az előző évben. 

Összeségében a 2017-es átlagos spam mennyiség 56,63 százalékra csökkent, ami 1,68 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Ugyanakkor az adathalász támadások száma emelkedett. A Kaspersky Lab Anti-Phishing rendszer 246 231 645-ször riasztott a Kaspersky Lab felhasználók számítógépein, ami majdnem 59 százalékkal több, mint 2016-ban. 

A spam aránya az emailforgalomban 2017-ben 

"Bár 2017-ben enyhe csökkenést észleltünk a spam emailek számában, az év folyamán a spammerek figyelemmel kísérték a világ történéseit és minden lehetőséget kihasználtak, hogy ellopják a felhasználók személyes adatait. A labdarúgó világbajnokság közeledtével aktivitásuk egyre növekedni fog" - mondta Darya Gudkova, a Kaspersky Lab spam szakértője.

"Továbbá 2018-ban fejlődést várunk a kriptovalutákkal kapcsolatos spam és adathalász támadásokban, valamint a Bitcoin-on kívül több kriptopénznem szélesebb körben való elterjedését, illetve a pump and dumb csalások nagyobb számát" - tette hozzá.

Fontos trendek és adatok

A legtöbb spamet az USA-ból küldték (13,21 százalék), amelyet Kína (11,25 százalék) és Vietnam (9,85 százalék) követ. A top 10-be került még India, Németország, Oroszország, Brazília, Franciaország és Olaszország. 

A legtöbb spamet Németországba küldték (16,25 százalék), A top 10-ben benne van még Kína, Oroszország, Japán, az Egyesült Királyság, Olaszország, Brazília, Vietnam, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek. 

A legtöbb adathalász támadás Brazíliában történt (29,02 százalék). Összeségében a Kaspersky Lab felhasználóknak 15,9 százalékát érte adathalász támadás. 

Mit tehetünk?

A Kaspersky Lab olyan megbízható biztonsági megoldás telepítését javasolja, amely észleli és blokkolja az adathalász támadásokat és a spamet az email kliensekben. 

A vállalkozásoknak az olyan biztonsági megoldás ajánlott, amely kivédi az adathalász támadásokat, a rosszindulatú csatolmányokat és a spamet.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A kriptovaluta kereskedésben is segít a mesterséges intelligencia »