Gecko Gripper, a robot a természetből érkezik

| forrás:
OnRobot
| olvasási idő: kb. 2 perc

A nemrégiben alapított OnRobot - amely az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán OnRobot egyesülésével jött létre - az Automatica 2018 kiállításon mutatta be három új termékét. (A "Gecko Gripper"-t, a "Polyskin Tactile Gripper"-t és az "RG2-FT"-t). Emellett egy, a már meglévő, OptoForce technológiát alkalmazó "HEX" erő/nyomatékérzékelő terméksorozatához készült jelentős műszaki frissítéssel debütált a kiállításon.

Ezek az innovatív megoldások új területeket nyitnak meg az együttműködő robotika felhasználásában, és még az eddigieknél is könnyebbé teszik a telepítést. „Az együttműködő robotokban megvan a potenciál arra, hogy az ipari automatizáció alapvető alkotóelemeivé váljanak.” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója. „Szeretnénk hozzájárulni és egyben egy lökést is adni ennek azzal, hogy a következő szintre lépünk az együttműködő robotok telepítésének még könnyebbé tételében, teljesen új felhasználási területeken téve őket alkalmassá. Minden, az Automatica kiállításon bemutatott új termékünk ezt az irányelvet követi.”

Innovatív tapadás a NASA-val közösen fejlesztett technológiával

A „Gecko Gripper” nevű technológia, melyet az OnRobot-ba beolvadó Perception Robotics start-up fejlesztett ki, teljesen új megközelítést alkalmaz, az inspiráció ugyanis a természetből érkezik. Ugyanazt a rendszert alkalmazza a tapadásra, amit egy gekkó lábai is: finom szőrszálak milliói kerülnek a munkadarabok felszínére, melyek erős Van der Waals-erőket hoznak létre. A „Gecko Gripper” technológia a NASA-val együtt megalkotott koncepción alapul, amely az OnRobot-nak köszönhetően most már a piacon is elérhető.

Ez az egyedi és gyorsan fejlődő technológia szükségtelenné teszi a vákuumos tapadókorongok, valamint a sűrített levegőt használó rendszerek alkalmazását a nagy és lapos tárgyak mozgatása esetén. A tapadókorongokkal ellentétben a „Gecko Gripper” probléma nélkül kezel perforált vagy porózus felületeket is, mint amilyen például a nyomtatott áramköröké. Ez a fogó a Universal Robots és Kawasaki robotkarokkal is kompatibilis. Ennek a magas szintű innovációnak köszönhetően a rendszer a tekintélyes IERA díjátadón is díjat nyert. Az innovációt és a vállalkozói szellemet elismerő rangos robotikai díjat az Automatica kiállításon adták át.

Nagyobb érzékenység az igényes munkadarabokhoz

Az új „Polyskin Tactile Gripper”, amely szintén a Perception Robotics-szal való együttműködés gyümölcse, érzékeny fogókkal van felszerelve. A két, integrált tapintóérzékelővel ellátott ujját egyenként lehet beállítani. A fogó pontosan végigméri a termék felszínének állapotát és ahhoz igazítja a fogási folyamatot. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a termék alapjáraton tökéletesíti ezt a területet, különösen az érzékeny vagy egyenetlen tárgyakkal való munka esetén. A „Polyskin Tactile Gripper” a Universal Robots és a Kawasaki termékeivel is kompatibilis.

Fogó a precíziós összeszereléshez

Az OnRobot másik új terméke az „RG2-FT”, amely az eredeti „RG2” fogó variációja. Ez az új verzió beépített erő/nyomatékérzékelőkkel és közelségérzékelőkkel van felszerelve, amelyek pontosan meg tudják állapítani a tárgyak állapotát. A fogó már azelőtt felismeri annak veszélyét, hogy a tárgy kicsúszna a fogásból, mielőtt az megtörténne. Így a tárgyak mozgatása még biztonságosabb, mint valaha – mind a munkások, mind az érintett tárgyak esetében. Ez a fogó különösen alkalmas a precíziós összeszerelést igénylő folyamatokhoz és kompatibilis a Universal Robots és a KUKA könnyűsúlyú robotjaival.

Érzékelők gyors telepítése

Noha az OptoForce technológián alapuló „HEX” erő/nyomatékérzékelő termékcsalád nem új termék, az OnRobot egy jelentős műszaki frissítést jelentett be. Az újításokat azzal a céllal tervezték, hogy az érzékelők telepítése és kezelése még egyszerűbb és gyorsabb legyen. A felszerelés most akár 30%-al is gyorsabb lehet, részben a most már az érzékelőbe beépített túlterhelés elleni védelemnek köszönhetően, amelyet ezentúl nem kell külön le- és felszerelni a robotkarhoz való csatlakoztatás esetén. Ezen kívül az érzékelő súlya akár 20%-al is csökkenthető, valamint az új és javított tömítőgyűrűvel a „HEX” termékek még jobb védettséggel rendelkeznek a por és a víz ellen.

Hirdetés
http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Találtuk

Ne feledkezzünk meg az adatlopási botrányokról.

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Magyar fiatalok is pályára lépnek az idei VB-n

A FIFA Világbajnokság-McDonald's Játékoskísérő program keretében...

A tökéletes kempingezés titkai

Néhány dologra nem árt előre felkészülni, hogy valóban felhőtlen...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jönnek és helyettünk erőlködnek a robotok »

4IG 3480 (1,16 ) ALTERA 715 (-2,72 ) ANY 1250 (-1,19 ) APPENINN 570 (-3,55 ) BIF 2000 (0,50 ) CIGPANNONIA 390 (-3,47 ) CSEPEL 774 (-5,61 ) EHEP 910 (-14,15 ) ELMU 26600 (-0,75 ) ENEFI 185 (-1,34 ) ESTMEDIA 98 (5,38 ) FORRAS/OE 960 (-7,69 ) FUTURAQUA 51 (-0,39 ) GSPARK 3460 (0,29 ) KONZUM 2350 (-4,47 ) MASTERPLAST 630 (-3,08 ) MOL 2850 (0,14 ) MTELEKOM 410 (0,12 ) NORDTELEKOM 36 (-3,46 ) OPUS 501 (-3,84 ) ORMESTER 1250 (-16,11 ) OTP 10000 (1,06 ) OTT1 225 (-3,02 ) PANNERGY 680 (0,59 ) RABA 1285 (-1,53 ) SET Group 213 (-2,74 ) TAKAREK 619 (1,48 ) WABERERS 2790 (2,95 ) ZWACK 16500 (-0,60 )