Hamarabb leáldozhat az okostelefonoknak, mint gondolnánk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Rony Abovitz, a Magic Leap vezérigazgatója egy konferencián azzal állt elő, hogy a vállalat különleges szemüvegével egy napon majd fel tudják váltani a mobilokat, a televíziót, a laptopokat és a tableteket is - írja a Business Insider. Merész kijelentés, hogy az okostelefonoktól egy napon majd búcsút vehetünk, de már nem egyedül Abovitzék képviselik ezt a nézetet.

A jövő technológiája

Tavaly például maga Mark Zuckerberg fejtette ki, hogy a kiterjesztett valóság (VR), mely a digitális képiséget helyezi a fizikai világ fölé, pusztán egy speciális képernyő segítségével hamarosan bárminek a helyettesítésére képes lesz. A Microsoft is hasonló húrokat pendített meg a hordható ezsközök kapcsán, amik a „végső komputer” szerepét is betölthetik egy napon.

Nem csoda, hogy ennyire vonzó maga az ígéret: ha egy szemüveg segítségével  üzeneteink, vagy a megtekintett videók könnyedén magunk elé vetíthetőek lennének, akkor miért is cipelnénk magunkkal egy külön telefont ugyanerre a célra?

A Microsoft gyártotta HoloLens, vagy az Intel prototípusa, a Vaunt még meglehetősen gyér metszetét adja ennek a fejlődő technológiának, de az tagadhatatlan, hogy a tökéletes megvalósításhoz egyre közelebb kerülnek a fejlesztők.

Olyan figurák, mint Zuckerberg már egy ezen termékek nyomán átformálódó piacot vizionálnak maguk előtt. Az viszont kérdéses, hogy maga az emberiség készen áll egy ilyen mérvű változásra.

Kiút vagy kockázat?

Közhely, hogy a leginkább okostelefonokkal összefonódó függőség egyre komolyabb problémát kezd jelenteni főként a fiatalok körében. Ez a Szilícium-völgyben is nagy vitákat kavar. Marc Bennioff, a Salesforce vezérigazgatója szerint a techvilág némiképp párba állítható a dohányiparral e téren. Elég, ha csak az addikcióra gondolunk. Ez a messiásváró hangulat tehát kiválóan megágyazott az okosszemüvegek eljövetelének, ami azonban – ahogy azt Matt Weinberger újságíró is leszögezi – korántsem kockázatmentes. Másrészt pedig a nagy piaci boomra, legalábbis Zuckerberg szerint még jó tíz évig várni kell.

Ez az álhírek, Logan Paul, a szociális médiától való függés és kiszolgáltatottság korában talán nem is akkora baj. Elég kevesen gondolnak az emberiségre úgy, hogy bírná az egyre gyorsuló iramot, amit a technológiai innováció a társadalom nagy egésze számára diktál.

Némiképp ironikus az is, hogy az oly sokat ostorozott, egyre jobban elidegenedő és virtualizált kapcsolatok, érzelmek közt vergődő, megbízhatatlan hírforrások által bizonytalanságba taszított generációk számára a kiutat egy még újabb és szokatlanabb technológiában látják a szakmabeli guruk. A technofóbiát, az egyre gyorsabb és több kockázatot rejtő fejlődéstől való félelmet jól jelzi a Black Mirror című sorozat sikere is, ami már négy évadon keresztül boncolgatta a közeljövő esetleges veszélyeit.

Valljuk be, nem állunk készen

Először is az olyan nagyvállalatoknak, mint a Facebook és a Google is hatalmas felelősségük van az álhírek terjedésében. Sok amerikai egyenesen magát a demokrácia épségét félti az elővigyázatlanságuk miatt. Igaz, a megelőzés terén is egyre komolyabb munkát végeznek, pláne azóta, hogy a média felkapta a „fake news” és a „posztfaktualitás” kifejezéseket. Bár amikor a Facebook beleállt a kriptovalutával végrehajtott csalások megakadályozásába, a bannolt hirdetőknek nem sok idejébe telt, hogy megkerüljék és kijátsszák az akadályokat.

Egyszerűen morbid belegondolni, hogy ezen szemüvegek a manipulációnkra is újabb platformot és lehetőséget biztosítanak, és sokaknak úgy kell szembenézniük a propaganda fenyegetésével, hogy közben a szervezetük sokkal szorosabb kapcsolatban fog állni a gépi technológiával. De olyan újfajta csalások megjelenésétől is tartani lehet, mint amit a Business Insider vet fel: akár olyan hallucinációk is előidézhetőek, hogy egy bizonyos összeget látunk egészen másnak, és a csalók óhatatlanul rossz döntésbe kergetnek azzal, hogy megzavarják az agyunkat.

A mindenható algoritmusok csődje

Hiába állt elő a Youtube a családbarát tartalmak koncepciójával, tavaly ennek a bukását is láthattuk, amikor egyre többen lettek arra figyelmesek, hogy gyermekekhez direkt az ő összezavarásukra és megfélemlítésükre gyártott zavarba ejtő videók jutottak el, amik ki tudták játszani a betonbiztosnak szánt, szűrő szerepét betöltő algoritmust.

Hasonló problémákkal szembesült, és előreláthatólag fog is a Facebook, a Twitter és a Google. Ahhoz, hogy ne egy posztmodern rémálom részesei legyünk, még sokak áldozatos munkájára van szükség.

A matematikai algoritmusok már csak azért se lehetnek a biztonság zálogai, mert a korábban nagy port kavart, Logan Paul gyártotta botrányos videót se voltak képesek kiszűrni: a naponta újabb tartalommal előálló vlogger a hírhedt japán öngyilkos erdőben filmezte le egy önkezével életének véget vető ember holttestét, és csinált ebből viccet. A Youtube csak a közfelháborodás után tiltotta le a felvételt, és érkezett meg később az álságos bocsánatkérés Logan Paultől. A felháborodás és a Youtube szankciói nélkül ki tudja, hogy valaha megérkezett volna-e.

Egy biztos, a fogyasztóknak és a technológiai robbanás levezénylőinek egyaránt észnél kell lenniük, bármilyen könnyű is elveszni a fejlődés szédítő ütemében, és bedarálódni az újabbnál újabb, nehezen kezelhető stimulusok zuhatagában.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nincs többé kínai Samsung okostelefon »

4IG 839 (-2,44 ) AKKO Invest 28800 (1,41 ) ALTEO 762 (0,26 ) APPENINN 432 (0,23 ) AutoWallis 104 (0,48 ) BIF 302 (-1,95 ) CIGPANNONIA 264 (-1,86 ) CyBERG 1520 (-10,59 ) ELMU 34000 (-0,58 ) ENEFI 435 (0,93 ) ESTMEDIA 115 (0,88 ) FORRAS/OE 1550 (-8,28 ) FUTURAQUA 102 (-1,17 ) GSPARK 4650 (1,97 ) MASTERPLAST 770 (1,58 ) MOL 2890 (0,56 ) MTELEKOM 446 (0,22 ) NORDTELEKOM 45 (-0,33 ) NUTEX 29 (1,05 ) OPUS 338 (-2,59 ) OTP 13200 (2,09 ) OTT1 254 (-3,06 ) PANNERGY 744 (1,09 ) RABA 1095 (-1,35 ) RICHTER 4842 (0,46 ) SET Group 113 (-0,88 ) TAKAREK 572 (-0,69 ) WABERERS 1390 (0,36 ) ZWACK 17150 (-0,29 )