Idősek a weben - őket ki óvja meg a veszélyektől?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az ma már teljesen megszokott, hogy egy tinédzser vagy egy fiatal felnőtt otthonosan mozog az internet és a digitális eszközök világában. Mivel az újabb generációk gyermekei már ebbe születtek és születnek bele, borítékolható, hogy nekik sem lesz nehéz úszni a kütyük és a weboldalak tengerében. De mi a helyzet az idősebb korosztállyal?

Nem mindenkinek idegen a modern kor

Azt gondolnánk, hogy az 55 év felettiek nem barátkoznak a digitális világgal. Egy tavalyi felmérés adatai azonban épp az ellenkezőjéről tanúskodnak: a korosztály több mint 90 százaléka e-mailezik rendszeresen, és hasonló az arány az online bankolás terén is. 

Az internetes vásárlástól ugyan még valóban idegenkednek kicsit az idősebbek, de az mindenképpen látszik, hogy van igényük arra, hogy “haladjanak a korral”.

A problémát azonban az okozza, hogy sokkal kevésbé ismerik a vírusok és az egyéb kibercsapdák tárházát. A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég közös tanulmányából például kiderül, hogy az 55 év felettieknek alig fele aggódik adatai biztonsága miatt, azt pedig csak 14 százalékuk tartja valószínűnek, hogy kibertámadás áldozatává válna. 40 százalékuk viszont beismerte, osztott már meg személyes, akár pénzügyi adatokat is nyilvános felületeken, ezzel pedig potenciális célponttá vált.

Rájuk ki vigyáz?

Azt természetesnek vesszük, hogy gyermekeinket megtanítjuk a helyes és biztonságos internethasználatra, azonban az idősekről sem szabad elfeledkezni!

Bár ez a korcsoport nagyobb arányban telepít valamilyen biztonsági szoftvert a számítógépére, mobileszközeiket már kevésbé védik. Sajnos, sokan még a mai napig azt hiszik, hogy ha nem töltenek le illegális tartalmakat, akkor nincsenek is veszélyben. 

Viszont elég megnyitni egy gyanús e-mail-t, bedőlni a nyereményjátéknak álcázott adatgyűjtési csapdának, vagy egyszerűen csak mindenféle biztonsági beállítás és szűrő nélkül személyes adatokat megosztani a közösségi portálokon, könnyen áldozattá válhatnak.

Nem véletlen, hogy manapság a rendőrség is egyre nagyobb figyelmet fordít az idősebbeket célzó bűnmegelőzési programokra. Az idősek világnapja alkalmából például a virtuális világ veszélyeiről és azok elkerüléséről tartottak előadást, többek között a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.

Pár lépés a biztonság érdekében

A kezdeményezés célja a figyelemfelhívás mellett az volt, hogy hasznos tanácsokkal lássák el a korosztályt. A rendőr-főkapitányság munkatársai hangsúlyozták például az “erős” jelszavak használatának fontosságát. Kiemelték, hogy nem érdemes családtagok nevét és születési dátumát megadni jelszóként, főleg, ha ezek az információk bárki számára hozzáférhetőek az érintett közösségi profilján. A szakemberek arra kérik az idősebbeket, részesítsék előnyben a bonyolultabb, számokat, kis- és nagybetűket valamint speciális karaktereket egyaránt tartalmazó belépési kódokat.

Fontos alapszabály továbbá, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, ott nagyobb eséllyel áll csalás a háttérben. Egyre több netes átverésről hallunk manapság, ezek megelőzésében pedig az egészséges gyanakvás a legjobb ellenszer.

Ezek mellett elengedhetetlen a naprakész biztonsági rendszer, amelynek érdekében ajánlott rendszeresen frissíteni a szoftvereket a számítógépeken és a mobil eszközökön egyaránt.

A digitális világ előnyei

Kellő felkészültség mellett viszont kifejezetten hasznos is tud lenni a digitális eszközökkel és az internettel való kapcsolat elmélyítése, az idősebb korosztálynak is.

Egy ameikai tanulmány 2014-ben publikált adatai szerint a virtuális kommunikáció eszközei (például az e-mail és a webes fórumok) csökkenthetik az időskori depresszió kialakulásának kockázatát. A szociális kapcsolatok fenntartása az internet segítségével azok számára is könnyebbé válik, akik nem, vagy csak korlátozottan tudják elhagyni otthonaikat. A videócsetelés a családdal vagy az online levelezés a rég nem látott ismerősökkel jó ellenszer lehet az elmagányosodás érzésére.

Fogják a kezüket

A kormány is segíti az időseket a digitális világban való tájékozódásban. Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram sikere után bejelentették a folytatást: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a "Segítő Kezek" Nonprofit Kft-vel közösen ötezer idős embernek biztosít digitális eszközöket.

"480 hátrányos helyzetű településre terjesztjük ki a programot, amelyben idén novembertől 5000 számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást biztosítunk ingyenesen a résztvevő, otthonukat elhagyni képtelen idősek számára" - közölte Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A kormány 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatára.

Gyerekek a digitális világban - játék vagy veszély?
Aakarva-akaratlanul is egyre lejjebb tolódik a "korhatár", a gyerekek egyre fiatalabban csöppennek bele a digitális világba. Vajon mennyire válik ez előnyükre és mennyire okoz károkat? Ezekre kerestük a válaszokat.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újgenerációs internethálózatra 626 millió »