-->

Nem gondolnád, milyen könnyű ellopni a személyes adataidat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A bűnözők rengeteg módszerrel szerezhetik meg személyes adataidat. A Money.com segítségével összegyűjtöttük, hogy lehet védekezni az identitáslopás ellen.

1. E-mail-fiók

Ha a banki kivonatod, vagy akár csak a befektetésedről e-mailben kérsz havi értesítést, hogy megspórold a nyomtatásból fakadó költségeket, tartsd észben, hogy ez nyitott ajtó az identitástolvajoknak. Például mennyibe telik megpróbálni a tolvajnak átirányítani a leveled, és cserekártyát kérni? Ne hagyd, hogy bárki is elherdálja a kemény munkával megkeresett pénzed.

Szintén veszélyforrás minden hitelkérelemhez fűződő levél is a levelesládádban. Ha valamit törölsz, akkor töröld véglegesen.

Hogyan védekezhetsz?

Ha lehet, ne hagyj e-mailt a fiókodban éjszakára vagy a hétvégére. Ha utazást tervezel, van lehetőség beütemezni, hogy minden nap az adott időben kapd meg őket. Győződj meg róla, hogy semmilyen e-mail nem tartalmaz személyes információkat rólad.

2. Hamis nyilvános wifik

Mindannyian küszködünk, hogy kijöjjünk a havi mobil adatforgalomból, és nehéz ellenállni az ingyenes nyilvános hot spot csábításának. A rosszindulatú hackerek tudatában vannak ennek, és hamis nyilvános wifi  hot spotokat hoznak létre, hogy rávegyék a felhasználókat a csatlakozásra, és ellopják adataikat.

A legjobb célpontok olyan emberek, akik ingáznak, és értékes információkat tárnak fel, miközben utaznak, mint például ügyfelek listái, költségelszámolások és számlák. Ha azt gondolod, hogy személyes adataid ellopása rossz, képzeld el, milyen lesz, ha munkatársaid, vagy ügyfeleid személyes adatához te segíted hozzá a bűnözőket. És még közel sem kell lenniük hozzád. Akár több száz méteres távolságból is képesek ellopni az adatokat.

Hogyan védekezhetsz?

Csak akkor aktiváld a wifi portod, mikor teljesen biztos vagy abban, hogy biztonságos hálózathoz tudsz csatlakozni. Amikor csak lehetséges, ellenőrizd a hot spot hitelességét.

Ha nyilvános hálózatot használsz, ne látogass olyan oldalakat, amiknek a pénzügyeidhez köze van. Ha feltétlenül nyílt hálózatot kell használnod a munkádhoz, csak a cég VPN-jén keresztól tedd, hogy titkosítsa az összes adatot.

3. E-mailek

Nem kell ahhoz nagy sztárnak lenned, hogy feltörjék az e-mail fiókod. Minden csak azon múlik, hogy mit feltételeznek rólad. Netán sok pénzügyi eszközöd van? Vagy épp folyamatban van egy tranzakció? Vagy diákhitelt veszel épp fel?

Bár azt gondolhatod, hogy bonyolult hacker készségek kellenek megfejteni egy jelszót, a rideg valóság az, hogy a legtöbb ember a legegyszerűbb jelszavakat használja. A kétmillió kiszivárgott jelszó azt mutatja, hogy 2015 legtöbbet használt jelszavai nem mások, mint az 123456, a password, az 12345678, a Qwerty és az 12345.

Az internet népe nem tanul a hibáiból. Az első két jelszót nem csak 2015-ben, hanem már egy évvel előtte is rengetegen használták. Még rosszabb, hogy négyből hárman ugyanazt a jelszót használja több fiókjához is. Így a hackerek több legyet üthetnek egy csapásra.

Hogyan védekezhetsz?

A Microsoft azt javasolja, hogy olyan jelszavakat használjunk, amik legalább 8 karakter hosszúak, nem tartalmazzák a felhasználónevedet, a rendes neved, vagy a céged nevét. Ne használj teljes szavakat, és legyen teljesen más, mint az előző jelszavad, sőt azoktól is különbözzen, amiket más oldalakon használsz.

Ne használd az e-maileket olyan dokumentumok tárolására, amikben bizalmas információk lehetnek, mint például a személyi igazolvány számod, vagy a bankkártyád száma. Ha ilyen tartalmú e-mailt kell küldened, azt titkosított internetes portálon keresztül küldd. (Akkor titkosított, ha az URL-ben benne van a https.)

És végül tanuld meg felismerni a lakatot, amit a böngésződ használ, mint például a zöld és szürke lakat, amit a Mozilla Firefox használ. Jobb félni, mint megijedni.

2010 és 2015 között Amerikában az identitás tolvajok 112 milliárd dollárt loptak a fogyasztóktól. A 13,1 millió áldozta 2015-ben 15 milliárd dollárral károsodott.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A magyarok fele az interneten keres szakembert »