Kedden jön az iOS 11! Mutatjuk, miért érdemes várni

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az Apple legújabb operációs rendszere, az iOS 11 ebben a hónapban végre megérkezik. Egészen pontosan szeptember 19-étől tölthetjük majd le az almás okoseszközeinkre, ingyenesen. A cég szerint ez az újítás az iPhone-oknak egy óriási lépést, az iPad-ok történetében pedig egy monumentális ugrást jelent. Mutatunk 12 dolgot a Business Insider gyűjtése alapján, amit mindenki szeretni fog a közeledő nagy frissítésben.

1. A fotózás új dimenziója

A röviden animált fotóinkat mostantól GIF-ként is elmenthetjük, és folyamatosan ismétlődő, vagy akár oda-vissza lejátszódó videókat hozhatunk létre. A képkockák közül kiválaszthatjuk az animáció főképét is, így könnyebb lesz majd beazonosítani a rengeteg fotó között.

Lehetőségünk nyílik továbbá az elnyújtott exponálásra is, így kütyüinkkel már olyan hosszú záridős képeket készíthetünk, amilyeneket eddig csak egy tükörreflexes fényképezőgéppel tudtunk.

2. Kitágul a világ - vagy legalábbis a tárhely

Az iOS 11 már más tömörítési formátummal dolgozik majd, így több adat tárolására nyílik lehetőség, Az Apple állítása szerint akár kétszer annyi fotót és videót menthetünk készülékünkre, mint amennyit az iOS 10 alatt tudtunk.

3. Új App Store, a még személyreszabottabb használatért

A cég - nagyon is időszerűen - úgy döntött, hogy a friss rendszerben már egy újradizájnolt, a Zene alkalmazáshoz hasonló felülettel látja el az alkalmazásboltot.

Ez nem csupán letisztultabb látványt és szebb feliratokat jelent - a cég teljesen átszabta az applikációt. Mostantól egy dedikált menüpont alatt naponta kapunk személyre szabott ajánlásokat, a játékok pedig egy teljesen új, önálló részre kerülnek.

4. Egyszerűbb üzengetés

Az app legutóbbi frissítésével behozott alkalmazásfiók nem mondható épp átláthatónak. Segítségével ugyan megbolondíthattuk beszélgetéseinket matricákkal, GIF-ekkel és mindenféle mütyürrel, de ezeket még megtalálni sem volt könnyű, a már letöltött dolgok között pedig egyenesen rémálom volt a navigáció.

Az előrejelzések szerint az újragondolt felület gondoskodik arról, hogy ilyen problémáink a jövőben már ne legyenek.

Olvastad már? Mutatjuk, mivel rukkolt elő az Apple!
Az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait, köztük két új iPhone okostelefon-modellt.

5. Siri már nem csak társalog, fordít is

Az Apple ígérete szerint a gépi tanulásnak és a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően egy sokkal fejlettebb Sirivel találkozhatunk az új rendszerben.

Az még egyelőre rejtély, hogy ez a válaszaiban mennyire lesz érzékelhető, de annyi biztos, hogy sokkal természetesebb, “emberszerűbb” lesz, amit a gépi asszisztenstől hallunk.

Ráadásul bekerült a képességei közé a fordítás is, bár egyelőre tesztüzemben. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a magyar nyelv nincs a támogatottak között.

6. Okosodó billentyűzet

A Google Now-hoz hasonlóan a rendszer billentyűzete tudni fogja, hogy milyen tartalmakkal foglalkoztunk a telefonon korábban - például, hogy milyen üzeneteket írtunk, vagy milyen oldalakat böngésztünk a neten - és ezek alapján is próbál majd segíteni írás közben.

Fontos újítás az egykezes gépelés bevezetése is: az emoji/földgömb billentyűt nyomva tartva kiválasztjuk az új módot és máris minden billentyű közelebb ugrik a hüvelykujjunkhoz.

7. Testre szabható Control Center

A 2013-ban bemutatott Control Center kétségkívül az egyik leghasznosabb funkció a rendszerben. Egy mozdulattal elővarázsolhatunk ugyanis egy csomó hasznos beállítást és funkciót.

Most, négy évvel később végre azt is meghatározhatjuk, hogy pontosan melyek legyenek ezek.

8. Életmentő újítás

A vezetés közbeni telefonálás és pötyögés nagyon is valós probléma, amit az Apple a mozgás közben automatikusan bekapcsoló Ne Zavarj üzemmóddal próbál megoldani.

Ekkor az összes értesítés rejtve marad a háttérben, sőt, még automatikus válaszüzenetet is beállíthatunk, ami értesíti a másik felet, hogy épp úton vagyunk, jelentkezünk, ha odaértünk.

Ezt követően a minket kereső személynek lehetősége nyílik újra elküldeni az üzenetet, “fontos” jelzővel ellátva, így ezt már mi is látni fogjuk. De amikor csak lehet, figyeljünk inkább a forgalomra!

9. Nincs több eltévedés

Több száz reptér és bevásárlóközpont térképe kerül be az alkalmazásba szerte a világon, megkönnyítve a beltéri tájékozódást ezeken a helyeken. Most már azt is egyszerűen megtudhatjuk, hogy milyen éttermeket találunk a reptéri tranzitban, vagy milyen üzletek vannak a pláza különböző emeletein.

Ami pedig a navigációt érinti, ez a szoftver is megjeleníti már a sávokat az úton, amin éppen haladunk.

10. Új készülék beállítása, pikkpakk

Amennyiben új készüléket vásároltunk, elég csak a régi mellé tenni és az összes beállítás átszinkronizálódik. Az iCloud fiókunk segítségével eddig sem volt probléma a művelet, ám ez most, ha lehet, még egyszerűbbé válik.

11. Viszlát, bosszantó hangerőszabályozás!

Ha videónézés közben állítjuk a hangerőt, megjelenik egy ormótlan ikon, ami pár másodpercig kitakarja a fél képernyőt. Nem kell azonban már sokáig bosszankodnunk: a hangerő-visszajelzés pár nap múlva sokkal barátibb lesz.

12. Már nem kell kutatnod a Wi-Fi jelszó után

Hamarosan megszűnik életünkben az a mutatvány, hogy egy gyűrött papírcetli után áttúrjuk az összes fiókot a lakásban, a Wi-Fi jelszó után kutatva.

Az iOS 11-gyel ez úgy fog kinézni, hogy odamegyünk valakihez, aki már használja a hálózatot, közel tartjuk a 2 készüléket egymáshoz, és tádám! Már át is vettük a jelszót, mehetünk netezni.

Az iOS 10-et futtató eszközök közül az iPhone 5c, iPhone 5, illetve a negyedik generációs iPadek és az ötödik generációs iPod Touch már nem tartozik a támogatott eszközök közé, így a 11-es verziójú rendszert már nem tudjuk letölteni rájuk.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Várakozáson felüli az Apple, ráhajtott a részvényár »

4IG 958 (-0,52 ) AKKO Invest 29600 (1,37 ) ALTEO 770 (-0,26 ) ANY 1325 (0,76 ) APPENINN 444 (0,57 ) AutoWallis 111 (-0,45 ) BIF 298 (-1,00 ) CIGPANNONIA 320 (1,27 ) CyBERG 1830 (0,55 ) EHEP 10100 (-3,81 ) EMASZ 26000 (0,78 ) ENEFI 498 (-0,80 ) ESTMEDIA 120 (-3,39 ) FUTURAQUA 112 (-1,93 ) GSPARK 4520 (2,73 ) KULCSSOFT 1510 (-2,58 ) MOL 2946 (-1,01 ) MTELEKOM 431 (-0,23 ) NORDTELEKOM 47 (0,76 ) NUTEX 30 (1,34 ) OPUS 385 (-2,48 ) ORMESTER 8100 (2,53 ) OTP 12690 (-0,55 ) RABA 1150 (0,88 ) RICHTER 4924 (0,08 ) SET Group 665 (1,68 ) TAKAREK 620 (0,32 ) WABERERS 1400 (-1,06 )