Magyar találmány forradalmasíthatja a szél- és naperőműveket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Magyar mérnökök által kifejlesztett IntelliStore energiatárolási rendszer kapott szabadalmi védettséget a világ meghatározó piacain, az Európára, Eurázsiára és az Egyesült Államokra kiterjedő oltalom után rövidesen Kínában is befejeződik az eljárás - közölte Dunai Bálint, a fejlesztő AWE Mérnökszolgálati Kft. üzletfejlesztési vezetője csütörtökön az MTI-vel.

A szabadalom 20 évre biztosít védettséget a magyar találmánynak, amely így megfelelő védettség mellett tud megjelenni új piacokon. A cég azt tervezi, hogy a gyártást Magyarországon tartja. Az oktatás, az üzemeltetés és a szerviz nemzetközi méretűvé bővítése révén Magyarország az Európai Unió meghatározó szolgáltatójává válhat a villamosenergia-tárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás területén - mondta Dunai Bálint.

Hozzátette, hogy a termék első darabjainak megvásárlásáról nyugat-európai és amerikai energetikai cégekkel tárgyalnak.

Kitért arra, hogy a magyar többségi tulajdonban lévő AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei az elmúlt 5 év alatt alkották meg a korszerű, lítiumion-akkumulátorokra épülő rendszereket, amelyek napjaink legkorszerűbb berendezései az ingadozó termelésű, jellemzően nap- és szélerőművek számára. A kifejlesztett akkumulátoros tároló egy megawattóra energiatartalmú, szállítható, egyszerűen le-, illetve áttelepíthető.

Az energiatároló egységek segítenek a rendszeregyensúly fenntartásában, ezzel támogatva a rendszerszabályozó napi tevékenységét. A berendezés alkalmas szükség esetén szünetmentes áramforrás biztosítására jelentős energiafelhasználású termelőüzemek számára. A tájékoztatás szerint az IntelliStore a prototípus megjelenésekor egyike volt az első, az Európai Unióban készített, működő és tesztelt energiatárolóknak. A technológiát a villamos hálózatok európai szervezete, az ENTSO-E is elismerte.

Az AWE Mérnökszolgálati Kft.-t 1990-ben az MVM alapította, a cég később a norvég Statkraft SF és rajta keresztül több, az erőművi ágazatban tevékenykedő társaság érdekeltsége lett. Jelenleg a 112 millió forint jegyzett tőkéjű AWE Mérnökszolgálati Kft. független mérnöki szolgáltatóként működik a vízgazdálkodás és az energetika területén.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az informatikát tartják a legbiztosabb ágazatnak »