Március leggyilkosabb vírusai

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2017. márciusában továbbra is a trójai programok és a hátsóajtót nyitó kártevők terjedtek a legnagyobb számban. Az ESET Radar Report márciusi száma a hamis support csalásokkal foglalkozik, amelyek nyomán már van olyan szolgáltató, amely emiatt blokkolja hálózatában a széles körben használt TeamViewer alkalmazást.

Az élmezőny

Márciusban a mezőnyt továbbra is a Win32/TrojanDownloader.Wauchos vezeti. A kártevő fő célja rosszindulatú kódok letöltése az internetről a fertőzött számítógépre. Tevékenységes során hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve parancsokat is képes fogadni a távoli támadóktól.

Nincs változás a második helyen sem, változatlanul a JS/Danger.ScriptAttachment trójai áll a dobogó második fokán. Ez egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

A listán negyedik helyre jött fel a Win64/TrojanDownloader.Wauchos, amely az első helyezett 64 bites "testvére". Ez egy olyan trójai, amely 32 bites változatához hasonlóan szintén hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.

Hat és tíz között

A tizes lista hatodik helyére ugorva kissé javította pozícióját a Win32/Adware.ELEX trójai, amely egy olyan alkalmazás, amelynek célja további kártékony állományok letöltése és kéretlen reklámok megjelenítése a fertőzött számítógépen.

Hosszú ideje szerepel a toplistán a hetedik helyezett Win32/Bundpil féreg is, amely hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

A búcsúzó JS/TrojanDownloader.Nemucod helyébe a HTML/ScrInject lépett. Listánk nyolcadik helyezettje egy olyan RAR segédprogrammal tömörített trójai program, amely hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A Microsoft nevében vernek át

Az ESET Radar Report márciusi kiadása ezúttal is a hamis support csalások témakörét fűzi tovább. Ez a fajta átverés arra alapul, hogy a gyanútlan áldozat kap egy kéretlen emailt vagy hideg telefonhívást, melyben nem létező technikai hibára figyelmeztetik, és ennek folyamán kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat.

A bűnözők sokszor neves, ismert technikai cégek (például Microsoft) nevében jelentkeznek be, majd egy borsos számlát is benyújtanak az úgynevezett "segítségért". Ez a csalási forma mostanában azért is került a figyelem középpontjába, mert a megfigyelések szerint többnyire zsarolóvírusokkal ötvözve jelentkezik.

Ebben az esetben a naiv áldozatok a légből kapott hibák állítólagos kijavítása érdekében a kapott linkekre kattintanak, a mellékelt URL-en viszont valamilyen ransomware fertőzi meg a számítógépüket, és titkosítja az adataikat, amelyekért a bűnözők váltságdíjat igyekeznek kizsarolni tőlük.

Nincs érdemi fellépés

Sajnos azonban úgy tűnik, az érdemi fellépés helyett kényszermegoldások jelennek meg bizonyos helyeken. A Talktalk nevezetű brit internetszolgáltató azzal igyekszik az ilyen csalások számát csökkenteni, hogy tiltja a TeamViewer nevezetű szoftver működését a hálózatában. Ezzel pedig az egyébként legitim munkavégzésben is széles körben használt távirányító program legális használóit is blokkolja, így meggátolja őket a munkavégzésben, csoportmunkában, vagy jó szándékú távoli segítségnyújtásban.

Igaz ugyan, hogy a hamis supporttal üzletelő szervezett bandák ellen ténylegesen nem egyszerű a hatékony fellépés, de az ilyen átgondolatlan tiltások általában több kárt okoznak, mint hasznot. A hamis support csalások esetében fontos a felhasználók folyamatos tájékoztatása, figyelmeztetése, illetve biztonságtudatos képzése. A csalók üldözésénél pedig egy lehetséges módszer a pénz mozgásának követése, majd ezen a szálon megpróbálni felgöngyölíteni ezt a mindenkit veszélyeztető, kártékony tevékenységet.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Élen járnunk a digitális technológiák alkalmazásában »

4IG 923 (0,54 ) AKKO Invest 28000 (-0,71 ) ALTEO 770 (1,32 ) ANY 1310 (0,38 ) AutoWallis 113 (-1,75 ) BIF 297 (1,37 ) CIGPANNONIA 325 (-1,81 ) EMASZ 24800 (-1,59 ) ESTMEDIA 118 (-0,67 ) FUTURAQUA 117 (-2,83 ) GSPARK 4340 (-0,69 ) KULCSSOFT 1260 (-1,56 ) MTELEKOM 423 (1,08 ) NORDTELEKOM 46 (-2,02 ) NUTEX 29 (-3,33 ) ORMESTER 12500 (-0,79 ) OTP 12350 (0,49 ) OTT1 275 (0,92 ) PANNERGY 736 (0,27 ) RICHTER 4860 (0,16 ) SET Group 660 (-0,30 ) TAKAREK 620 (0,98 ) WABERERS 1300 (-1,52 ) ZWACK 16650 (-0,30 )