Még mindig komoly üzlet az adathalászat! Te bedőlsz neki?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Kaspersky Lab legújabb jelentése - spam és adathalászat 2015. II. negyedévében - megállapította, hogy a negyedév során a spamforgalomban a valódi eseményekkel kapcsolatos levelek voltak túlsúlyban.

A világeseményeket használják fel a csalók

A „nigériai” levelek a nepáli földrengést, a nigériai elnökválasztást és a riói olimpiát használták fel arra, hogy személyes adatokat és önkéntes felajánlásokat csaljanak ki világszerte az internethasználóktól.

Habár a spamek aránya a teljes e-mail-forgalomban 5,8 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest (59,2 százalékról 53,4 százalékra), 2015 II. negyedévében számottevően nőtt a világesemények aránya a spamüzenetekben.

Egyes levelek hamis felhívást tartalmaztak a nepáli földrengés áldozatainak a megsegítésére. Más e-mailek címzettjeit azzal próbáltak becsapni, hogy Nigéria újonnan megválasztott elnöke 2 millió dollárral kárpótolja majd őket. Aztán voltak olyan spamüzenetek, amelyek azt állították, hogy a címzettek jegyeket nyertek a 2016-os riói olimpiára, s a személyes adataikat kérték tőlük, hogy a „nyereményt” megkaphassák.

„Az idei év második negyedévében a spamküldők tragikus események kihasználásával próbálták meg lépre csalni áldozataikat. Ez egy igen régi módszere a csalóknak, a nepáli földerengéshez hasonló események olyan nagy publicitást kapnak a világsajtóban, hogy a velük kapcsolatos üzenetekkel könnyen átverhetők az együttérző címzettek.”

„A felhasználók ilyen esetekben úgy védhetik meg magukat, hogy nem nyitják meg az ismeretlenektől származó e-maileket, nem kattintanak az ezekben található hivatkozásokra, és nem nyitják meg a hozzájuk csatolt mellékleteket. Mivel a csalók igyekeznek elérni, hogy a küldő neve és címe legálisnak tűnjön, ezen óvintézkedések betartása manapság sokkal fontosabb, mint valaha,” mondta Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab spamellenes elemzője.

A németeket támadják a legjobban

2015 második negyedévében komoly változások történtek a rosszindulatú üzenetekkel legjobban elárasztott országok hármas élmezőnyében. Németország (19,59%), amely az első negyedévben csupán a negyedik volt, ebben a negyedévben az élre került: minden ötödik vírusészlelés ebben az országban történt. A 2015 első negyedében listavezető Egyesült Királyság a második helyre csúszott vissza (6,31%), míg a harmadik Brazília lett (6,04%).

Az Egyesült Államok, amely hagyományosan vezeti a rosszindulatú e-mailekkel támadott országok listáját, most a negyedik helyen végzett (5,03%), míg a legutóbb tizedik helyezett Oroszország az ötödik helyre ugrott előre (4,74%).

Az Egyesült Államok (14,59%) és Oroszország (7,82%) maradt a spamek legnagyobb forrása. Kína a harmadik 7,14%-kal, amely az előző negyedévben még csak 3,23%-os részesedéssel rendelkezett. Következik Vietnam (5,04% szemben az első negyedéves 4,82%-kal), Németország (4,13%, illetve 4,39%) és Ukrajna (3.90%, illetve 5.56%).

Adathalászat

2015 második negyedévében a Kaspersky Lab adathalászat ellenes rendszerét 30,807,071 alkalommal riasztották a Kaspersky Lab felhasználóinak számítógépei.

Világszerte csökkent az év elejétől a spam aránya az e-mail-forgalomban, ez a tendencia azonban most szinte teljesen leállt. A második negyedévben az arány stabilizálódott, és az áprilisi 53,5%, illetve a júniusi 53,23% között fluktuált.

Rosszindulatú e-mail-mellékletek

A Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen vezeti az e-mailben küldött rosszindulatú programok listáját. Ez a kártevő egy hamis HTML oldal, amelyet levélben terjesztenek, és egy fontos üzenetet imitál egy nagy kereskedelmi banktól, online áruháztól, szoftvergyártótól vagy más ismert cégtől. Ez a fenyegetés egy adathalász webhelyre viszi a felhasználókat, ahol meg kell adniuk személyes adataikat, amelyek aztán a kiberbűnözőkhöz kerülnek.

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.