Miért kevés a nő az informatikában?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az utóbbi években egyre több nő halad az üzleti életben felfelé a ranglétrán olyan fontos pozíciók felé, amelyek már példaértékűek lehetnek a fiatal lányok számára. A Kaspersky Lab "11 százalékon túl: Tanulmány a nők kiberbiztonsági jelenlétéről" című jelentése rávilágít a tényre, miszerint továbbra is meglepően alacsony a nők aránya az informatikai védelem világában. A jelentés vizsgálja azt is, hogy miért nehéz a nőknek betörni ebbe a zárt világba.

Kevésből kevesebb?

A jelentés szerint a nők a kiberbiztonság univerzumában kemény valósággal szembesülnek: gyakran egyedüli nőként ülnek egy férfiakkal teli szobában – talán ez az egyik fő ok, amiért sokan úgy döntenek, nem itt akarnak karriert építeni. A nők hiánya ebben az iparágban dominó elvként is működhet: minél kevesebb nő van, annál kevesebb érdeklődőre lehet számítani a jövőben.

Egy tavaly készült nemzetközi számítástechnikai munkaerő tanulmány szerint a megkérdezettek 42 százaléka szerint fontos, hogy van-e az érdeklődésüknek megfelelő munkahelyeken azonos nemű példakép. Azaz egy kisiskolás lány számára nem elhanyagolható, hogy az adott munkaterületen mennyi a nők aránya. Sőt, a megkérdezett nők fele olyan munkakörnyezetben dolgozik, amely egyenlő nemi arányokkal bír.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az elemzés rávilágít, hogy a nők többségének nincs elég önbizalma az informatika világához, mivel sokan úgy gondolják, hogy csupán fejlesztőket keresnek a fejvadászok egy-egy IT pozícióra. Bár kívülről úgy tűnik az ipar elsősorban a technikai oldalra összpontosít, pedig az olyan képességek, mint a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás roppant fontosak a kiberbiztonságban.

Úgy tűnik, hogy hiányzik a megfelelő, gyakorlatorientált képzés és információ, amely segítené a nők integrálását az IT szektorba. Amikor megkérdezték, hogy miért nem döntöttek a kiberbiztonsági pálya mellett, akkor a következők derültek ki: a válaszadók 57 százaléknak nincs kódolási tapasztalata, 52 százalékukat egyáltalán nem érdekli a számítástechnika, 45 százalék nem ismeri a kiberbiztonságot, 38 százalék kevésnek tartja matematika tudását.

Már az egyetemen

A kiberbiztonsághoz kapcsolódó sztereotípiák szintén nagy visszatartó erőt jelentenek a nőknek. Ezek lerombolását már az egyetemen el kell kezdeni. A fiatal nők egyharmada gondolja úgy, hogy a kiberbiztonsági szakemberek „geek”-ek, azaz kockák, ezért nem is meglepő, hogy minden hatodik nő szerint a kiberbiztonsági karrier unalmas, de ez nem azt jelenti, hogy ez az kép nem változtatható.

Noushin Shabab, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője szerint „A kiberbiztonsági szakember imázsa változik, például a WannaCry kapcsán a fiatal nők 58 százalékának érdeklődését az online hírek, a televízió és a rádió keltette fel. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődést nem nehéz az informatikai világ felé terelni.”

Nő és vezető biztonsági elemző

„Kislányként mindig lenyűgöztek a rejtvények és a társasjátékok, amely tovább fejlődött a programozás iránti szeretetté, míg ez elindította a karrieremet biztonsági kutatóként. A Kaspersky Lab GReAT (Global Research and Analysis Team – Globális Kutató- és Elemző Csapat) részlegén dolgozom más szakértőkkel közösen a kifinomult kibertámadások és ismeretlen APT-k észlelésén, kiberkémkedéssel kapcsolatos kampányokon, a főbb kártékony programok, zsarolóvírusok és egyéb kibercsapdák elemzésén. A munkám nemcsak technikai készségeket, hanem kitartást, kreativitást és együttműködési képességet is igényel azért, hogy egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járhassak” – osztotta meg tapasztalatait Noushin Shabab, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője. 

Shabab szerint minél több nő fedezi fel magának az informatikai biztonság világát, annál gyorsabban lesz népszerű karrier-lehetőség.

„Szerencsés vagyok, hogy önállóan megtaláltam a hivatásom, és most bátorítani szeretném nő társaimat, hogy kövessék a példámat. Érdekes összetevője a munkámnak, hogy míg mások napi 100 e-mailt is válthatnak, addig én többezer embert megmenthetek egy számítógépes támadótól akár egy óra alatt. Továbbá a számítógépes bűnözők nem normál munkaidőben dolgoznak, ami számomra azt jelenti, hogy az én munkaidőm is rugalmas. Dolgozhatok egy laborban, egy adatközpontban, egy irodából, otthonról vagy akár a kedvenc kávézómból is, azaz a munkám követi az életmódomat.”

„Azt pedig eszméletlenül élvezem, hogy folyamatosan fejlődhetek és gondolkodhatok új megoldásokon azért, hogy megvédhessem az embereket és a vállalkozásokat a rosszindulatú programoktól.”

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Amerikából Svájcba megy a Kaspersky »