Miért rettegünk a hackerektől?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az online számlákhoz kapcsolódó lopások keltik a legnagyobb aggodalmat a felhasználókban. A Kaspersky Lab és a B2B International közösen elvégzett egy felmérést, hogy kiderítsék, mely kiberfenyegetéstől félnek a legjobban az internetezők.

A pénzünk a legfontosabb

A fiókok feltörését, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették, mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63%-a fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86%-a tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27%-a még csak nem is hallott róluk.

Van, amiről nem is tudunk

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától.

A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de nem aggódnak miattuk egyáltalán. Azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, mig a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Alábecsüljük a fenyegetéseket

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54%-ának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23%-uk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

“Az emberek aggódnak online számláik biztonságáért, de a valóságban csupán néhányuk hiszi azt, hogy egy kibertámadás célpontjává válhat. És ezen a ponton nagyot tévednek! A támadók gyakran a meglepetés erejére támaszkodnak, akkor lépnek akcióba, amikor a felhasználók a legkevésbé számítanak rá. Ezért a Kaspersky Lab azt javasolja az internet-felhasználóknak, hogy bővítsék tudásukat az aktuális internetes fenyegetések kapcsán, legyenek óvatosak, és gondoskodjanak arról, hogy biztonsági megoldásuk mindig naprakész legyen”- mondta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab, Emerging Markets fogyasztói marketingvezetője.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újfajta internetes csalásra figyelmeztet az OTP Bank »