Mire jó egy okosotthon?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Talán nem túl merész kijelenteni, hogy az okoseszközök mára már mindennapjaink alapvető résztvevőivé váltak. Ez azonban nem csak a mobilunk és tabletünk állandó nyomkodását jelenti. A digitális világ rohamos fejlődése a családi fészkünket sem kerülte el, egyre jobban bekerül a köztudatba az okosotthon fogalma. De mi is ez valójában, milyen modern megoldásokra érdemes beruházni, és miért válnak előnyünkre az intelligens konstrukciók? Ezekre kerestük a válaszokat.

Napjainkban már nem csak a mobileszközeink, de lakásunk berendezései is lehetnek okosak. A wikipédia definíciója szerint “az okosotthon technikai megoldások együttese, amelyek többé-kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását”. A kényelmes és praktikus megoldásokért azonban a legtöbb esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Természetes, ha azt várjuk, hogy meg is térüljön a befektetett pénzünk, és erre szerencsére van is esély az intelligens megoldások alkalmazásával. Ezek a lehetőségek - például a programozható fűtés vagy a távolról, telefonon keresztül is lekapcsolható villanyok - ugyanis nem kizárólag a kényelmünket szolgálják, hanem jelentősen csökkenthetik rezsiköltségünket is. Emellett pedig környezettudatos és biztonságos otthont alakíthatunk ki az okoseszközök segítségével.

Kényelem, spórolás és környezettudatosság egyben

Bár papíron már tavasz van, valójában csak most jött meg az igazi tél. De alapesetben is tartana még néhány hónapig a fűtési szezon, ami - a költségek miatt - sokaknak fejfájást okozhat. 

Az állatható fűtéssel rendelkezők persze bevethetnek néhány praktikát, például letekerhetik a fűtést, mielőtt elmennek otthonról, de ezzel nem feltétlenül érjük el a kívánt költséghatékonyságot, ha hazaérve viszont maximumon kell járatni a radiátorokat azért, hogy rövid időn belül újra felfűtsék a szinte teljesen kihűlt lakást.

Léteznek már időzíthető termosztátok, amelyeken beállíthatjuk, hogy például távozásunk után lekapcsolja, 20-30 perccel érkezésünk előtt pedig visszakapcsolja a fűtést. Ehhez még csak nem is kell az egész lakásunkat okos megoldásokkal felszerelni.

Az intelligens otthonnak azonban mégis van egy nagy előnye: ha az előre beállított időponthoz képest mégis 1-2 órával korábban vagy később megyünk haza, akkor sem kell egy jéghideg, vagy egy órák óta feleslegesen fűtött lakásba érkeznünk.

Mobilunkról ugyanis bármikor távolról is be- és kikapcsolhatjuk a radiátorokat, de egyes konstrukcióknál még állítgatnunk sem kell semmit: az "okosabb" fűtőtestek pusztán a telefonunk GPS-koordinátái alapján tudják, hogy közeledünk vagy távolodunk lakásunktól, és ennek megfelelően automatikusan szabályozzák az otthoni hőmérsékletet.

A mozgásérzékelő szenzorokkal pedig még több energiát és pénzt spórolhatunk: ha nem vagyunk otthon, az intelligens rendszer lekapcsolja az összes felesleges fogyasztót, így nem kell többé aggódnunk a reggeli kapkodás miatt égve felejtett villany vagy bedugva maradt vasaló miatt. Az okoskonnektorokat pedig könnyen irányíthatjuk távolról is.

Mindenről tudnak

Sajnos szinte minden évben hallunk szén-monoxid-mérgezés okozta halálesetekről. Egy okosotthon azonban ezt a kockázatot is könnyedén kivédi. A levegő szén-monoxid tartalmát jelző szenzor mintegy szimbiózisban működik lakásunkkal: vészjelzés esetén azonnal nyílik az összes ablak, így gyorsan lehetővé téve a szellőztetést.

Forrás: pixabay

Az intelligens füstérzékelő is hasonlóan életmentő lehet az automatizált működés miatt: itt az ajtókat nyitja a rendszer, hogy mindenki a lehető legrövidebb időn belül menekülni tudjon.

A kifolyásérzékelők pedig attól menthetnek meg minket, hogy egy csőtörés vagy egy meghibásodott mosógép miatt elöntse családi fészkünket (és esetleg még az alsó szomszédot is) a víz. Ha jól helyezzük el ezeket a szenzorokat, azonnal értesülhetünk a problémáról, így rögtön intézkedhetünk is.

Értékeink védelmében

Azonban nem csak a tűztől és a víztől kell - és lehet - megóvni az értékeinket, hanem az illetéktelen behatolóktól is. Egy jól felszerelt ingatlannál már szinte egyértelmű, hogy biztonsági kamerarendszert is kiépítünk, hiszen a modern otthonok mágnesként vonzhatják a betörőket. Az intelligens megoldással azonban telefonunkon is bármikor láthatunk mindent, amit a kamerák is. 

Ha jön hozzánk valaki, amíg nem vagyunk otthon, a rendszer értesítést küld, de leellenőrizhetjük azt is, hogy hazaértek-e időben a gyerekek, vagy nem szökik-e be a hálószobánkba az onnan egyébként kitiltott kutyánk vagy macskánk.

Hosszú távollét - például nyaralás - esetén pedig akár többszáz kilométerről is felkapcsolhatjuk az összes villanyt, ha azt látjuk, hogy a kamerák egy hívatlan vendéget érzékeltek lakásunk környékén.

Emellett felszerelhetjük a bejárati ajtónkat egy okosított zárral is, amely - korunk mobileszközeihez hasonlóan - biztonsági kóddal és ujjlenyomat-olvasóval ellenőrzi, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a belépésre.

Az okosotthon által teremtett álomvilágban tehát azt hihetnénk, hogy az intelligens megoldások miatt már nem kell aggódnunk a betörők miatt. Az interneten keresztül, távolról is elérhető eszközökkel azonban a bűnözés is egy új szintre lép: egy ügyes hacker ugyanis képes lehet manipulálni otthonunk biztonsági rendszerét, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Vagyonunk és adataink védelmében a szakértők azt tanácsolják, hogy az IoT eszközeinket egy különálló hálózatot  (VPN-t) hozzunk létre, valamint figyeljünk oda a rendszeres frissítésre szoftvereink és eszközeink esetében egyaránt.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevés van belőlük, és egymástól lopkodják »