Most születnek meg a jövő szakmái

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Zajlik a robotizáció, előretör a mesterséges intelligencia és rohamosan fejlődik az űrkutatás is. A Marketwatch cikkében arra kereste a választ, milyen új munkahelyek jöhetnek majd létre a 2020-as években.

A Marketwatch cikke alapján közlünk egy tízes listát, milyen új munkahelyek létrejövetelére lehet számítani 2020 után.

1. MI értékesítő

Egyre több helyen használják és egyre fejlettebb a mesterséges intelligencia. A terjedésével egy időben bizonyára szükség lesz olyan szakemberekre, akik ennek a technológiának az eladására, értékesítésére szakosodnak. Naprakészség, jó kommunikációs képesség és a meggyőzés ereje lesznek azok a képességek, amiket a leginkább be kell vetniük, hogy a techvilág nagyágyúinak, „mezei” vállalkozóknak és átlagembereknek is széles körű betekintést nyújtsanak ezen technológia előnyeibe és hátrányaiba.

2. Digitális logisztikai menedzser

A felhő technológia marad, és minden bizonnyal szélesebb körű optimalizálásra, fokozott biztonsági intézkedésekre fog szorulni, hogy emelkedjen a szolgáltatás színvonala, és a felhasználók hozzáférhessenek a számukra fontos és gondosan tárolt adatokhoz a világ bármely pontjáról. Egyének és vállalkozások egyaránt profitálhatnak majd a decentralizált adatközpontok fejlődéséből. Hogy mindez simán menjen, szükség lesz a digitális logisztikai menedzserek munkájára is.

3. IT faciliátor

Ezek az informatikai guruk „nemcsak” a hardver és szoftver be- és kimenetel terén lesznek otthon, hanem akár a virtuális asszisztensek, az ún. chatbotok globálisabb rendszerbe integrálását is eltudják majd végezni, így hatékonyabbá téve a vállalatok munkáját. Ezen túl ők felelnek majd azért, hogy mindez biztonságosan működjön, hogy az összvállalati protokoll betartásra kerüljön. A chatbotok időt és energiát takarítanának meg, a felhasználók eszközeinek frissítésében és telepítésében is segítkezhetnek, mint intelligens „súgógépek”. A vállalati szoftverek használatát is sokkal gyorsabban tanulhatnák el az igénybevételükkel a munkavállalók.

4. Adatbróker

Ők lesznek a jövő nyomozói, könyvtárosai és elemzői egy személyben. Nagy hatású üzleti döntéseket biztosíthatnak majd be távlati elemzéseikkel. Kallódó adatok felkutatásával, kinyerésével, számon tartásával nemcsak a felhasználók egészen konkrét kérdéseire találnak majd választ, de a helyi, online tárhelyeken való navigálás során, de az adatok nyomon követésével a munkaadóik vállalkozását is biztonságosabbá tehetik, amennyiben figyelmeztetik milyen adatból hol található másolat, mire érdemes fokozottabb figyelmet fordítani, ami a kevésbé szakmai szem számára rejtve maradhat.

5. Megújuló energiaszakértő

A vállalkozások és egyéni felhasználókat láthatja majd el tanáccsal, hogy milyen éghajlati, helyszíni és egyéb tényezőket figyelembe véve az adott háztartás milyen megújuló energiát vehetne igénybe a legintenzívebben. Mivel a téma valamennyi szegmensével tisztában kell lennie, ezen vállalkozó képes lesz optimalizálni, és finomhangolni a megújuló energiát igénybe vevő új, fejlődés előtt álló technológiát magával az adott környezettel, ahol erre a felhasználók igényt tartanak. A saját tapasztalatokon túl az adatelemzésben és a munka további fázisaiban természetesen az MI is nagy segítségére lesz, közös erővel és széleskörű szakértelemmel lesz képes eleget tenni feladatának.

6. Egészségügyi és pénzügyi szakértő

Ez a személy akár a speciális karkötők, életjeleinket leolvasó szoftverek, okosórák segítségével is kielemezheti egészségi állapotunkat, és ennek alapján tud majd életvezetési ill. pénzügyi tanácsokat adni: min változtassunk sürgősen, vagy épp milyen befektetést vegyünk igénybe, milyen esetleges komplikáció miatt kezdjünk el megtakarítani. Egyéneken túl vállalatok is foglalkoztathatják őket, hogy a munkavállalók egészségmegőrzése hatékonyabb legyen.

7. Blockchain fejlesztő

Ez nem újonnan létrejövő munka, hanem a meglévő fejlődését takarja. A bitcoin és társai jó ideig velünk fognak maradni, amik szintén erre a technológiára épülnek. Viszont nemcsak a kriptovaluták létrehozatalában tehet a blockchain nagy szolgálatot: egyre többen pedzegetik, hogy a blokkhálózatok miként is tehetik egyes iparágak és vállalatok munkáját hatékonyabbá, ezért hat a technológiával foglalkozó szakemberek iránt a jövőben megugrik majd a kereslet.

8. Okos város menedzser

Az intelligens város egy olyan adatgyűjtő szenzorok összekapcsolta óriási rendszert jelent, ami egyaránt nyomon követi a legalapvetőbb szolgáltatások, a közlekedés, erőművek, vízellátás, hulladékgazdálkodás, bűnüldözés folyamatait is. Az igazán okos városvezetés viszont nemcsak összegyűjti, hanem ki is elemezteti ezen adatokat. Szükség lesz tehát egy olyan személyre, aki ezen rendszereket gondozza, karbantartja, és képessé teszi arra, hogy az általuk szolgáltatott adatok nyomán helyes döntéseket lehessen meghozni.

9. Robottechnikus

A robotok elszaporodásával valakinek biztosítani kell majd, hogy ezek működése az otthonok és vállalatok esetében is zökkenőmentesen történjen. A karbantartáson, javításokon túl az alapvető frissítésekért, az esetleges segítségnyújtásért is ők fognak felelni.

10. Virtuális valóság tervezők

Az argumentált és virtuális valóság nyújtotta tapasztalatok iránt úgy látszik a technológia fejlődésével együtt fognak növekedni maguk az igények is. Egyértelmű, hogy ezek létrehozatalára külön szakosodni fognak egyesek, hogy az audiovizuális, tapintásra és szaglásra alapuló ingereket is a lehető legtotálisabban szolgálják ki.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Adatbázis segítheti a munkavállalókat »

4IG 695 (-1,70 ) AKKO Invest 445 (0,11 ) ALTEO 762 (-1,04 ) ANY 1175 (-1,26 ) APPENINN 384 (-2,04 ) AutoWallis 77 (-1,03 ) BIF 308 (2,67 ) CIGPANNONIA 181 (-4,74 ) CyBERG 1030 (-4,63 ) DELTA 104 (-1,88 ) Duna House A 3060 (2,00 ) EHEP 3440 (-1,43 ) ENEFI 340 (-4,76 ) FORRAS/OE 1120 (-5,88 ) FORRAS/T 1310 (-15,48 ) FUTURAQUA 77 (-0,26 ) GSPARK 3690 (-20,65 ) KULCSSOFT 1685 (-1,46 ) MOL 1987 (-0,30 ) MTELEKOM 401 (0,25 ) NORDTELEKOM 31 (-0,96 ) NUTEX 30 (-2,74 ) OPUS 271 (-1,81 ) OTP 10690 (2,30 ) PANNERGY 650 (-1,81 ) RABA 904 (-1,09 ) RICHTER 6765 (-2,59 ) SET Group 68 (-2,29 ) TAKAREK 516 (-1,90 ) ZWACK 16950 (-0,29 )