Nagy elvárásaink vannak a technológia felé - vajon hányat sikerül megvalósítani?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A fogyasztók szerint az eszközöket rövidesen hanglejtésünkkel, arckifejezésekkel és testbeszéddel fogjuk irányítani. Az okos fülhallgatók használata állandósul, akár annyira, hogy alváshoz sem vesszük majd ki őket. A kiterjesztett és virtuális valósággal kapcsolatban (AR/VR) a felhasználók 51 százaléka úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően a hirdetések már megkülönböztethetetlenek lesznek a tényleges termékektől. Az Ericsson ConsumerLab a technológiai újítások korai befogadói körében végzett közvélemény-kutatást, amely alapján idén hetedik alkalommal adta közre a várható fogyasztói trendekről szóló éves jelentését "A 10 legfontosabb fogyasztói trend 2018-ban" címmel.

A jelentés tanulsága szerint a piac paradigmaváltáson megy keresztül, mivel a fogyasztók elvárása egyre inkább az, hogy digitális technológiai eszközeinket emberi interakciókkal irányíthassuk – azaz a hanggal és érintéssel történő irányítás helyét átveszi a testbeszéddel, arckifejezésekkel és hanglejtéssel való irányítás, ami nagyban megkönnyíti a gyorsuló technológiai változások követését, az újabb és újabb eszközök kezelését - áll a közleményben.

Jöjjön hát az összefoglaló a 10 legfontosabb 2018-ra és az azt követő időszakra vonatkozó fogyasztói trendekről!

A gépeket testünkkel irányíthatjuk

Az intelligens hangutasításokat használók több mint fele úgy gondolja, hogy a technológiai eszközök rövidesen ugyanúgy értik majd testbeszédünket, arckifejezéseinket, intonációnkat, mintha emberek lennének.

A válaszadók kétharmada szerint erre akár már 3 éven belül is sor kerülhet.

Kiterjesztett hallás

A fogyasztók 63 százaléka szívesen használna olyan fülhallgatót, amely valós idejű szinkrontolmácsolásra képes.

A válaszadók 52 százaléka egy családtag horkolását szeretné kiszűrni vele. 

Örökös kezdők

A válaszadók 30 százaléka szerint az új technológiák miatt egyre nehezebb készségeik és ismereteik napra készen tartása. Ugyanakkor az új technológiáknak köszönhetően azonnal új területek szakértőivé is válhatunk.

A válaszadók 46 százaléka szerint az internet lehetővé teszi számunkra, hogy minden korábbinál gyorsabban tanuljunk meg és gyorsabban is felejtsünk el készségeket és ismereteket.

Közösségi közvetítés

A közösségi médiát egyre inkább kisajátítják a hagyományos hirdetők. De a fogyasztók fele úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia hasznos lehet a közösségi oldalakra felkerülő információk ellenőrzéséhez. 

Intelligens hirdetések

A hirdetések túlságosan is tökéletessé válhatnak. A kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR) felhasználók több mint fele szerint a közeljövőben a hirdetések annyira realisztikusak lehetnek, hogy az élmény gyakorlatilag helyettesítheti a terméket. 

Ijesztő kommunikáció

A válaszadók 50 százaléka ijesztőnek tartaná, ha ember és robot között nem lehetne egyértelmű különbséget tenni.

40 százalék még azt is ijesztőnek tartaná, ha okostelefonja képes lenne a hangulatváltozásaira reagálni. 

Elkényelmesedő társadalom

A tanulók és dolgozók 32 százaléka szerint nincs szükségük munkára ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessenek. 40 százalék szeretné, ha helyettük robot dolgozna és keresne pénzt, így több szabadidejük lenne. 

Séta a fényképekben

Képzeljük csak el, milyen érzés lehet besétálni egy fényképbe és újra átélni emlékeinket!

A válaszadók háromnegyede szerint akár 5 éven belül már besétálhatunk az okostelefonnal készült fényképeinkbe virtuális valóság alkalmazással. 

Utak a levegőben

A városokban az utak zsúfoltak, de a légtér még szabad. A válaszadók 39 százaléka szerint városukban légifolyosókat kellene kialakítani drónok és repülő járművek számára.

De ugyanennyien tartanak attól, hogy egy drón a fejükre eshet.

A feltöltött jövő

A hálózatba kapcsolt világban elengedhetetlen a folyamatos feltöltöttség. A válaszadók több mint 80 százaléka szerint 5 éven belül olyan nagykapacitású akkumulátorokat használunk majd, amelyekkel az állandó töltés problémája lekerül a napirendről. 

Viszlát, gombok és kapcsolók!

Michael Björn, az Ericsson ConsumerLab kutatási vezetője elmondta, a közeljövőben a készülékeken már nem lesznek gombok vagy kapcsolók, és okostelefonunkon keresztül sem kell majd digitálisan irányítanunk őket.

"Azért is szükséges ez a változás, mert az embereknek nagyon nehéz lenne elsajátítaniuk minden egyes új kezelőfelület ismeretét, ahányszor egy új készülék csatlakozik az dolgok internete hálózathoz" - véli a szakember.

A kutatási vezető szerint jelenleg még minden készülékünk beállítását és kezelését ismernünk kell, a jövőben viszont sokkal inkább a készülékeink fognak ismerni minket.

"Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a készülékeknek komplex emberi interakciókra épülő adatokat kell a felhőbe továbbítaniuk és ezredmásodpercek alatt intuitív módon reagálniuk – ami jelentős követelményeket támaszt a következő generációs adatátviteli megoldásokkal szemben" - tette hozzá.

A „10 legújabb fogyasztói trend 2018-ban” című jelentés az Ericsson ConsumerLab több mint 22 éves, globális kutatási tevékenységének eredményein, illetve 10 világváros haladó internet felhasználóinak körében, 2017. októberében végzett online felmérés eredményein alapszik. Bár a tanulmány összességében 30 millió fogyasztót képvisel, a résztvevők a technológiai újítások átvételében élen járó fogyasztók, ezért véleményük kiemelten fontos a jövőbeni trendek vizsgálata során, az eredmények világszintre is levetíthetők.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztói hangulat Németországban »