Naperőműnek világűrben a helye – állítja a tudósguru

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ami ma álmodozásnak, futurisztikus gondolkozásnak tűnik, meglehet gyorsan valósággá válik. Mint például az is, hogy a naperőműveinket a jövőben a világűrbe helyezzük ki.

A tudományok matuzsáleme, a kilencvenharmadik évét taposó Wang  Xiji, a kínai űrhajózás veteránja legalábbis így gondolja ezt, aki jelenleg a világűrben működő gigantikus naperőmű tervén dolgozik. „Az emberek valójában éjszakánként csak egy fénylő csillagot látnának az égen, nem is gondolnák, hogy onnan kapják az áramot” - nyilatkozta a tudós a Xinhua hírügynökségnek.

Olyan lenne, mint fénylő csillag az égen

Az erőmű az elképzelés szerint nem akármilyen létesítmény lenne. Hat négyzetmétert hasítana ki az égből, s napi huszonnégy órában szolgáltatná az energiát a földi lakosoknak. Hogyan érkezne a Földre az összegyűjtött napfény ereje, az még kérdéses. Mikrohullámok vagy esetleg lézersugarak segítségével, vélekedik a tudós.

Akárhogy is lesz, a kínai hatóságok, az állami szervek támogatják az elképzelést. A Kínai Tudományos Akadémia űrtechnológiáért felelős helyettes elnöke szerint az ázsiai ország 2020-ban felépít egy űrállomást az űrben, amely alkalmas az űr-szolártechnológia kifejlesztésére. Ezzel függ össze az is, hogy az ázsiai ország jelenleg teherszállító űrhajók új generációjának megvalósításán dolgozik.

A többi között ettől a projekttől is függ, hogy Wang elképzelése valósággá válik-e, vagy csupán ötletes vízió marad. A naperőmű összsúlya ugyanis tízezer tonna lenne. Manapság csak kevés olyan rakéta működik, amely száz tonnányi terhet tudna alkalmanként az űrbe juttatni. A naperőműhöz persze még így is nagyon vékony és könnyű elemekre lesz szükség. Nem lehetnek nehezebbek négyzetméterenként 200 grammnál.

Kísérleteznek a különösen könnyű anyagokkal

A rendkívül vékony anyagokkal a napelemek számára sok tudományos kutatóhely is kísérletezik. Egy ideje léteznek már kísérletek szerves anyagokkal, ahol a napelemek szén-dioxid kapcsolódásokból állnak. Ilyen megoldásokkal próbálkoznak például a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársai. Ugyancsak könnyű anyagból van az a fólia is, amelyre a szerves anyagot felviszik. Ezeknek viszont rövidebb az élettartama, ami miatt üveget is használni kellene. Így viszont a megnövekedett súly miatt költségesebb és hosszasabb lenne a berendezéseknek az űrbe szállítása.

A kínai mérnök akadémia szerint azonban még így is bőven megérné az űr-naperőmű működtetése. A berendezések éjjel-nappal működhetnének, számításaik szerint a földinél tízszer több energia megtermelésére lennének képesek.

Kísérleteznek a németek, a japánok, az amerikaiak is

Az igazsághoz tartozik, a napenergia termelése a világűrben egyáltalán nem új „ötlet”. Japán kutatók is dolgoznak úgynevezett Föld körül keringő szolárfarmok létesítésén. Hasonló technika megvalósításán már a hetvenes évek óta munkálkodik az amerikai NASA is.

Mindazonáltal az igazi áttörés még várat magára. A kérdés persze az, miért nem marad az ember a Földön, s miért nem itt fejleszti a már meglévő technológiákat. A válasz egyértelmű: a szolártechnológiát sokkal nagyobb hatékonysággal lehetne használni a világűrben. Erre ma már sok jól megalapozott számítás is létezik. Tény azonban az is, hogy ez a technológia ma még rendkívül drága.

Sokan gondolják úgy Wang Xiji elképzelése csupán egy nagy show része. Merthogy az energiatermelés jövője nem a világűrben, hanem itt a Földön dől majd el. Ám, ha belegondolunk a világ nagy álmodozóinak, mondjuk az egyáltalán nem tudományos embernek, Jules Verne-nek a vízióiba? Gépfegyver, űrhajó, tengeralattjáró… Vajon hányan hittek benne?

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újabb rekord a magyarországi napenergia-termelésben »