Nehezen megy az életmódváltás? Hívd segítségül az appokat!

| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Sokszor hallhattuk már, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az egészségünkre való odafigyelést. Ha már régóta fontolgatjuk az életmódváltást, esetleg meg is fogadtuk újév napján, hogy megpróbálunk egészségesebben étkezni és többet mozogni, könnyen elveheti a kedvünket, ha nem tudjuk, hogyan is kezdjünk neki. Szerencsére a digitális világ rohamos fejlődése ezt is könnyebbé teszi, hiszen rengeteg olyan alkalmazást is találhatunk már, amely kimondottan az életmódváltásban, az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés megtervezésében, a rendszeres mozgás bevezetésében és a stressz csökkentésében segít minket. Ezekből válogattunk.

Az élet vize

Biológia óráról még emlékezhetünk rá, hogy a víz elengedhetelen az élethez, így természetesen az emberi szervezet megfelelő működéséhez is szükséges. 

Az elengendő mennyiségű folyadékbevitel hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, anyagcserénk és szerveink normál működéséhez, a tápanyagok hatékony felszívódásához, valamint segít megőrizni ízületeink épségét is. Azonban nem csak a fizikai, hanem a szellemi frisseségünkhöz is hozzájárul.

Forrás: flickr

Ezért az életmódváltást érdemes a folyadékfogyasztási szokásaink felülvizsgálatával kezdeni. Gondoljuk végig, hogy milyen típusú italokat fogyasztunk leggyakrabban, és ezeket összesítve mennyi a napi szintű folyadékbevitelünk. Nem árt, ha az elfogyasztott folyadék nagy része víz, napi célként pedig érdemes a minimum 1,5-2 litert kitűzni, de ezt az étkezési és mozgási szokásaink, valamint az időjárás is befolyásolja (nyáron ugyanis jelentősen megnő a testünk folyadékszükséglete).

A megfelelő vízpótlás szokásának kialakításában, az elfogyasztott mennyiség nyomonkövetésében, valamint a napi szükséglet kalkulálásában már számos applikáció - például a Water Your Body, a Water Reminder vagy a DrinkWaterReminder - a segítségünkre siet.

A működésük nagyjából megegyező: emlékeztetnek minket, ha már egy ideje nem ittunk vizet, és mutatják, hogy a mennyi folyadékot vittünk már be a nap folyamán. Egyes alkalmazásokban többféle folyadéktípust is megadhatunk, így például a cukros üdítőt, az alkoholt vagy a kávét kevesebbnek számolja, mintha egy pohár vizet innánk.

Mi kerül a tányérra?

Az életmódváltás sok esetben az étkezési szokásaink megváltoztatását is jelenti. A diétázóknak jó választás lehet a My Diet Coach nevű alkalmazás, amely az egyéni adatok megadásával személyre szabható: be kell írni a jelenlegi testsúlyunkat és az elérni kívánt célt, a program pedig kiszámolja, hogy nagyjából mennyi idő kell a tervezett fogyáshoz. 7 napos terveket is összeállít, valamit motiváló üzenetekkel és vicces animációkkal segít át minket a nehezebb napokon.

Forrás: pixabay

Akár a fogyás, akár a testépítés a célunk, hasznunkra váltat a Yazio Caloria nevet viselő kalóriaszámláló applikáció is. Kiszámolja, hogy a kívánt cél eléréséhez mennyi szénhidrátra, fehérjére és zsírra van szükségünk, valamint az elfogyasztott ételek bevitele után azt is megmutatja, hol tartunk a napi szükséglethez képest.

Hasonlóan hasznos lehet a MyFitnessPal is, amely több mint 5 millió élelmiszer tápanyag- és kalóriatartalmát tudja “fejből”, így végig fogja a kezünket, ha az elején nehezen igazodunk ki a számok között. A program a napi edzéssel elégetett kalórikat is számon tartja, valamint tárolhatjuk benne kedvenc receptjeinket is. Az összes funkció használatához azonban már szükségünk lesz az előfizetéses verzióra.

Ha pedig valaki a vegán életmódon gondolkodik, annak a Daily Dozen-t ajánljuk. A program felsorolja a legfontosabb ételkategóriákat, és mutatja, hogy miből mekkora adagot érdemes fogyasztani egy nap. A különböző csoportokhoz - pédlául babfélék, bogyós gyülömcsök, zöld leveles zöldségek, olajos magvak - ajánlásokat is tesz, hogy tudjuk, miből válogathatunk.

A program egyébként Dr. Michael Greger nevéhez fűződik, aki szerint a vegán az egyetlen életmód, amellyel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket. A témáról még könyvet is írt.

A mozgás öröme

Az egészséges étkezésen kívül talán a napi mozgásra tett újévi fogadalmak a leggyakoribbak. Jó hír, hogy már a zsebünkben is lehet egy saját személyi edzőnk. Okostelefonunkra ugyanis már számtalan alkalmazást letölthetünk, amely motivál és irányít minket a rendszeres testmozgás bevezetésének rögös útjain.

A kategória egyik legnépszerűbb app-ja a Google Fitness, amivel könnyen nyomon követhetjük a haladásunkat, de emellett még rengeteg lehetőségből választhatunk.

Forrás: pexels

Ha futós alkalmazást keresünk, kezdőként választhatjuk az ingyenes Gipis-t, ami egy kérdőív kitöltése után összeállít nekünk egy több hétre szóló tervet, a komolyabb edzésekre vágyóknak pedig ott a Runkeeper vagy a Runtastic, ezeknél azonban bizonyos tartalmakért már fizetnünk kell.

Otthoni erősítéshez a Results lehet a jó választás, ugyanis több száz gyakorlatot tartalmaz, és mindegyikhez részletes oktató videó is tartozik. A személyre szabott edzéstervet egy előzetes állapotfelmérés alapján állítja össze.

Edzettségünk fejlesztésében jó szolgálatot tehet a Nike Training is, amelyben minden izomcsoport erősítésére számtalan tervet találunk. A saját testsúlyos edzéseket preferálóknak nagy kedvencük lehet ez az alkalmazás.

Ha az edzések után szeretnénk ellenőrizni a pulzusunkat, mérő hiányában jól jöhet a Heart Rate nevű alkalmazás. A program bekapcsolja a kamerát és aktiválja a segédfényt, így ha a lencsére helyezzük az ujjunkat, néhány másodperc alatt el is végzi a mérést.

Aki pedig unja a szokásos edzéseket, kipróbálhatja a Zombies, Run! nevezetű applikációt, amelyet a The Walking Dead című sorozat ihletett. A fitnesz alkalmazás  működése nem igényel túl sok magyarázatot: a lényeg, hogy egy zombiapokalipszist szimulál a program, és nincs már dolgunk, csak elmenekülni az élőhalottak elől, amikor halljuk, hogy közelednek. Emellett azonban különböző küldetéseket is kapunk, amelyeket időre kell teljesítenünk.

Aki nem fél attól, hogy még álmában is a zombik elől menekülne az edzések után, annak mindenképpen megér egy próbát. Adrenalinfröccs a javából.

Nem csak a test számít

Fizikai fittségünk megőrzése mellett azonban ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a lelki és mentális egészségünkre egyaránt. Egyes tanulmányok szerint például a rendszeres meditáció csökkentheti a stresszt, javíthatja az alvásminőséget és növelheti a fizikai állóképességet is. Szerencsére már erre a célra is számos lehetőséget találhatunk az alkalmazás-kínálatban.

Forrás: flickr

A Calm nevű applikáció elsődleges célja, hogy csökkentse a szorongást, és ezzel hozzájáruljon a nyugodtabb alváshoz, valamint a kiengyensúlyozottabb élethez. Az alkalmazásban a relaxációt elősegítő zenéket hallgathatunk, angol nyelvű “estimeséket” olvashatunk, valamint kipróbálhatunk többféle meditációs gyakorlatot is. 

Egyes funkciókat csak a prémium előfizetők érnek el, de az ingyenes verzió is elegendő lehet arra, hogy a napi rutinunk részévé váljon a belső harmóniára való törekvés.

A sokat nyugtalankodók, a szétszórtak és a lelki békét keresők kipróbálhatják a Mindfulness nevű appot is. A gyakorlatok mindössze 5 percet vesznek igénybe, így könnyű beépíteni őket a mindennapi körforgásba. Emellett sokan használják még a Headspace alkalmazást is, itt azonban már hosszabb, 20-60 perces meditálásokra is lehetőségünk nyílik. 

Mindkét program esetében egy kellemes hangú, angol anyanyelvű beszélő vezet minket végig a gyakorlatokon, így valamennyi nyelvtudás azért szükséges hozzájuk. Az applikációkat egy darabig ingyen használhatjuk, később azonban már elő kell fizetnünk rájuk.

Testünk, lelkünk és elménk egészségéhez azonban a rendszeres és nyugodt alvás is elengedhetetlen. Tudományosan bizonyított ugyanis, hogy minden éjjel átlagosan 7-9 óra pihenés szükséges ahhoz, hogy immunrendszerünk, memóriánk és anyagcserénk megfelelően működjön. De Samantha Salmon, táplálkozási és egészségügyi tanácsadó szerint például "a testünk az alvás során tudja meggyógyítani magát".

Viszont számtalan oka lehet annak, hogy úgy érezzük, nem tudjuk kellőképpen kipihenni magunkat még 10-12 óra alvással sem, és reggel egyszerűen nem tudunk kikelni az ágyból. Ha ilyen problémákkal küzdünk, érdemes lehet kipróbálni a Sleep Better nevű alkalmazást, aminek egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy tartalmazza az “okosébresztés” funkciót, ami azt jelenti, hogy akkor kelt fel minket, amikor épp egy éberebb alvási szakaszban vagyunk.

A kellemesebb ébresztési módnak köszönhetően talán a napunk is jobban indul majd, és így nagyobb kedvünk lesz a reggeli futáshoz vagy tornához.

Sportolási tippek, amelyekkel betarthatjuk az újévi fogadalmunkat
Ha az elhatározás megvan, az már fél siker, motiváció hiányában viszont ezek könnyen üres szavakká válhatnak. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel izgalmasabbá tehetjük a rendszeres mozgás beiktatását, és így még csak az életmódváltásról sem kell rögtön az év első hónapja után lemondani.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Üzleti unikornis »

4IG 3500 (-1,13 ) ESTMEDIA 127 (1,60 ) MOL 2606 (-0,31 ) NUTEX 38 (-7,32 ) OPUS 700 (0,14 ) OTP 9940 (-1,39 ) OTT1 270 (-2,17 ) PANNERGY 664 (-0,90 ) RICHTER 5050 (0,70 ) SET Group 255 (1,19 ) ZWACK 17700 (-0,28 )