Nehezen tanul gyermeked? Hívd segítségül az appokat!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Az általános iskolában rengeteg mindenről tanulnak egyszerre a gyerekek, így előfordulhat, hogy valami nehezebben rögzül. Ez azonban a szülőknek is kihívást jelenthet, hiszen nem könnyű segíteni a kisdiáknak, ha fogalmunk sincs, hogyan kellene elmagyarázni a nekünk már egyértelmű dolgokat. Erre adhatnak megoldást a tanulást segítő appok, mutatjuk a listát!

Már egészen óvodás kortól találhatunk gyermekeknek való fejlesztő alkalmazásokat, de mi most az általános iskolás korosztálynak szóló kínálatból válogattunk.

Természetesen nem arra buzdítjuk a szülőket, hogy nyomják az okoseszközöket a 6-8 éves gyerekek kezébe és hagyják őket egyedül tanulni. Inkább az otthoni ismétlést, gyakorlást támogathatjuk meg ezekkel a programokkal, ha a saját kisiskolás tudásunk már megkopott.

Mennyi az idő?

Ha gyermekünk nehezen boldogul a mutatók leolvasásával vagy összezavarodik a digitális óra számaitól, érdemes lehet megnézni az “Óra tanulás - oktató játékok” nevű applikációt.

Az Óra tanulás - oktató játékok nevű applikáció letöltőképernyője

Az alkalmazásban 7 leckét találunk, amiből csak az első három ingyenes, ám ez is elég alapot adhat. Megtanítja ugyanis, hogy hány órából áll a nap, bemutatja a számlapot és a mutatókat, elmagyarázza, hogy mire jó az óra, valamint ismerteti a digitális és az analóg óra közötti különbségeket. Ezeken kívül játékos formában gyakoroltatja az egész és a félórák leolvasását a mutatókról.

A teljes verzió 699 forintért vásárolható meg, így a további 4 szintet is teljesíthetjük, ahol találkozhatunk már a percekkel, illetve a negyed- és háromnegyedórával. Az utolsó lecke azt is érthetően elmagyarázza, mikor hogyan fejezzük ki az időt. Például, ritkán használjuk azt, hogy 4 óra 50 perc, inkább azt mondjuk ilyenkor, hogy 5 óra lesz 10 perc múlva.

Az applikáció cseh fejlesztésű, de magyar nyelvű. Egyelőre csak Androidra érhető el.

Olvasás játékosan

Az olvasás eleinte nagy feladat a kisiskolásoknak, ezért fontos, hogy már a kezdetekkor megszerettessük a gyerekkel a könyveket, történeteket. Az olvasás izgalmának és élményének átadásában azonban az iskolán kívül a szülők is nagy szerepet játszanak.

A Gondri gazdát keres című történet első oldala a BOOKR Kids mesetárban

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk ne kötelességnek, hanem szórakozásnak fogja fel ezt a tanulási folyamatot, megmutathatjuk neki a magyar fejlesztésű BOOKR Kids mesetárat. Ez mesekönyvként, hangoskönyvként, animációként és játékként egyaránt funkcionál.

A gyűjteményben találhatunk klasszikus és modern meséket is, jelenleg több mint 100 interaktív történetet tartalmaz. Minden könyvnél feltüntetik az ajánlott életkort, a szöveg nehézségét és az oldalszámot, illetve a sztorik végén található egy interaktív játék is.

A történeteket hangoskönyvként is hallgathatjuk, közben a program a kiírt szövegben mindig kijelöli az éppen aktuális részt, hogy könnyen követhető legyen az olvasni tanulóknak. Egyes meséknél szótagolva láthatjuk a szavakat, akárcsak az elsős, másodikos tankönyvekben.

Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető applikációval 7 könyv (köztük egy angol nyelvű is) érhető el díjmentesen, a többit különböző előfizetési csomagokkal tudjuk megnyitni.

Ez vajon mit jelent?

A magyar nyelv bizony bővelkedik a szólásokban, ezek átvitt értelmű jelentését pedig eleinte nehézkes lehet megérteni és megjegyezni a gyerekeknek. A SzólásOK (Magyar szólások, közmondások) nevű alkalmazás azonban nagy segítség lehet az alsósoknak, sőt, akár a középiskolai felvételire készülőknek is hasznukra válhat.

A SzólásOK nevű applikáció letöltőképernyője

A gyűjteményben több mint 600 szólásmondás található, amelyeket többféleképpen gyakoroltat a program. Találkozhatunk például olyan feladattípussal, ahol egy hiányosan megadott szólást kell kiegészíteni, vagy egy adott magyarázathoz tartozó mondást kell kiválasztani a 3 lehetséges opció közül.

Ezeken kívül kulcsszó alapján is kereshetünk az adatbázisban. Érdekes például megfigyelni, hogy hány közmondásunkban szerepel a ló, az arany vagy a kutya kifejezés.

Az applikáció egyelőre csak Androidra érhető el.

Hogyan működik az emberi test?

Játékos biológiaóra otthon? A The Human Body nevű applikációval lehetséges - egyelőre azonban csak iOS-en érhető el.

A The Human Body nevű alkalmazás felülete

Az alkalmazás látványosan mutatja be testünk működését, láthatjuk többek között a csontozat felépítését, illetve megvizsgálhatjuk a légzési és a keringési rendszert is (külön-külön, de akár egyszerre is). A címkézés bekapcsolásával a program feliratokkal jelzi az egyes csontok és szervek nevét.

Az applikáció angol és magyar nyelven használható. Az ingyenes verzió csak pár funkciót engedélyez, a teljes alkalmazás (ahol például a bábu etetésével és itatásával az emésztőrendszer működését is megvizsgálhatjuk) 1500 forintért vásárolható meg.

Androidos eszközökre jó alternatíva lehet az Anatomy Learning - 3D Atlas, ez azonban csak angol és spanyol nyelven használható.

Nyelvtanulás az alapoktól

Ha szeretnénk otthon is gyakoroltatni gyermekünkkel az angol nyelvet, választhatjuk a Duolingo-t. A program az alapoktól kezdi a tanítást, a leggyakoribb főnevekkel és igékkel. 

Képválasztós feladat a Duolingó nyelvtanuló alkalmazásban

Előnye, hogy nem csak a leírt kifejezéssel találkozunk a leckék során, hanem halljuk a helyes kiejtést is, illetve a szóhoz tartozó kép is nagyban segíti a rögzülést.

A számítógépes verzión a témakörökhöz tartozó magyarázatokat is elolvashatjuk, így például az angol szórendre, az igeragozásra vagy a többesszám képzésére vonatkozó szabályokat is könnyebb megérteni és elsajátítani. (Természetesen ezeket az iskolában is megtanítják, de nem árthat a felfrissítés.)

Az alkalmazás a napi motivációról is gondoskodik, jutalmazza például a kitartást, és emlékeztetőt küld a napi gyakorlás érdekében.

Aki pedig már magabiztosan beszéli a nyelvet, megpróbálkozhat angolul tanulni például németet, oroszt vagy akár japánt is.

A program a számítógépes verzión kívül okoseszközeinkre is letölthető. Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is ingyenes. A leckékhez érkezett felhasználói kommenteket azonban nem mindenhol érjük el.

Persze, ezek az app-ok nem helyettesítik a tanulást, de a tankönyvek bújása mellett jó kiegészítők lehetnek, és élvezetesebbé tehetik a rendszeres gyakorlást.

Érdekelnek még hasznos appok?
Manapság az állandó rohanás és a digitális kütyük világában élünk, amihez már szinte minden alkalmazkodott, többek között az applikációkínálat is. Ha szeretnéd kézben tartani a pénzügyeidet, ezeket az alkalmazásokat ajánljuk, ha pedig szülő vagy, itt egy válogatás azokból az ingyenes appokból, amelyek a családok számára hasznosak lehetnek!

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Üzleti unikornis »

4IG 3500 (-1,69 ) ALTEO 705 (1,44 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 613 (-0,97 ) CIGPANNONIA 438 (0,23 ) Duna House A 4080 (0,99 ) ENEFI 210 (-1,87 ) ESTMEDIA 113 (6,60 ) FHB 599 (1,18 ) FUTURAQUA 63 (-1,25 ) GSPARK 3350 (1,21 ) KONZUM 3205 (-1,08 ) MOL 2698 (0,15 ) MTELEKOM 416 (0,73 ) NORDTELEKOM 46 (-0,44 ) NUTEX 36 (-3,19 ) OPUS 704 (-0,98 ) OTP 9855 (-0,90 ) OTT1 293 (1,03 ) PANNERGY 702 (0,29 ) RABA 1395 (-1,76 ) RICHTER 5350 (0,28 ) SET Group 256 (-1,92 ) WABERERS 3520 (2,92 )