Nem mindennapi támadás érte Trumpot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A The Washington Post internetes kiadásában tette közzé az információkat, miszerint orosz kormányzati hackerek hatoltak be a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) számítógépes adatbázisába. A hírt a Demokrata Párt azonnal meg is is erősítette.

Csak Trumpról gyűjtöttek adatokat

A lap állítása szerint a hackerek oly mértékben hatoltak be a számítógépes rendszerbe, hogy még az elektronikus leveleket és internetes társalgásokat is képesek voltak elolvasni. Ám "csak" azokat az adatokat, információkat mentették le, azaz lopták el, amelyeket a demokraták a várható republikánus elnökjelöltről, Donald Trumpról gyűjtöttek össze.

A lap, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja: nem a Demokrata Párt az egyetlen amerikai szervezet, amely orosz hackerek célpontja az Egyesült Államokban. Mindkét várható elnökjelölt - Hillary Clinton és Donald Trump - internetes hálózatait is támadták orosz kémek, csakúgy mint például a jelöltek támogatását szervező néhány republikánus politikai akcióbizottság számítógépes rendszerét. Erre vonatkozó konkrétumokat azonban a lap nem említ.

Stratégiai célpontok

A Demokrata Országos Bizottságától kapott információkra hivatkozva a Post arról ír, hogy az oroszok már egy éve "bent voltak" a Demokrata Párt számítógépes rendszerében, s csak a mostani hétvégén, egy számítógépes nagytakarítás alkalmával sikerült kiseprűzni őket.

A párt számítógépes szakemberei az idén áprilisban figyeltek fel, hogy "valami van" a rendszerrel. Az illetékesek ugyanakkor azt mondják, hogy személyekre vonatkozó, pénzügyi, vagy a párt anyagi támogatóira vonatkozó információkhoz nem fértek hozzá, vagyis inkább hagyományos kémkedésről, mintsem számítógépes bűnözésről van szó.

A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője azt mondta a The Washington Post megkeresésére, hogy nincs tudomása az ügyről. A The Washington Post megjegyzi: a hackertámadások azt jelzik, hogy az oroszok erőteljesen érdeklődnek az amerikai politikai rendszer és a politikai szereplők iránt, főként a lehetséges elnökök gyöngeségei és erős oldalai foglalkoztatják őket.

"Csakúgy ahogyan az amerikai kémek teszik ezt, amikor hasonlóképpen információkat gyűjtenek külföldi veeztőkről" - teszi hozzá a lap.

Ugyanakkor leszögezi: a demokraták számítógépes rendszerébe történt behatolás mértéke - és időtartama - azt is jelzi, hogy az oroszok elszánt és képzett ellenfelei a számítógépes térben az Egyesült Államoknak. Oroszország ugyanis a Fehér Háztól a State Departmentig (a külügyminisztériumig) megannyi stratégiai célpontot támad.

Keveset tudnak Trumpról

A lap megszólaltatott egy számítógép-biztonsággal foglalkozó szakértőt. Shawn Henry - aki korábban az FBI-nál dolgozott, és a Demokrata Párt most őt kérte fel számítógépes rendszerének "rendbe tételére" - azt mondta, hogy "valamennyi ország hírszerzésének az a dolga, hogy információkat gyűjtsön külföldi ellenfeleiről". Megjegyezte ugyanakkor, hogy polgári szervezeteknek nagyon nehéz védekezniük az olyan felkészült és eltökélt államokkal szemben, mint Oroszország.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig kedvezően beszélt Donald Trumpról, aki az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok javítására szólított fel. Ám - mint a The Washington Post szakértője rámutat - az oroszok keveset tudnak Trumpról. Miközben a politikában régóta aktív Hillary Clintont vélhetően jól ismerik, addig a politikában újonc New York-i milliárdos személyiségéről, az üzleti életben alkalmazott tárgyalási módszereiről nem sokat tudhatnak.

Robert Deitz, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársa szerint "a Trump külföldi beruházásairól szóló információk például sokat árulhatnak el arról, hogyan tárgyal azokkal az országokkal, ahol a beruházásai vannak. Ötleteket adhatnak a tárgyalási stílusa megértéséhez".

Figyúzz!!!
Találtuk

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Bekeményített Donald Trump »

4IG 1038 (-1,33 ) AKKO Invest 27600 (-1,43 ) ALTEO 752 (0,53 ) APPENINN 466 (-0,32 ) AutoWallis 120 (0,84 ) BIF 290 (-1,02 ) CIGPANNONIA 360 (-1,37 ) CSEPEL 660 (-4,07 ) Duna House A 3800 (2,70 ) EHEP 18700 (-0,53 ) ENEFI 616 (-2,84 ) ESTMEDIA 114 (-1,72 ) FUTURAQUA 96 (-4,56 ) GSPARK 3770 (-0,79 ) KPACK 17700 (2,91 ) MASTERPLAST 718 (-0,55 ) MOL 3086 (1,85 ) MTELEKOM 438 (0,34 ) NORDTELEKOM 42 (-0,95 ) NUTEX 29 (-0,35 ) OPUS 436 (-0,09 ) ORMESTER 3200 (2,56 ) OTP 12830 (1,42 ) PANNERGY 744 (-0,53 ) RICHTER 5075 (-0,10 ) SET Group 605 (1,85 ) ZWACK 16650 (0,60 )