Neten veszed meg a karácsonyi ajándékokat? Ezekre figyelj!

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ahogy közelítünk az online vásárlás tetőzéséhez (karácsonyi vásárló láz), a felhasználók váratlan számlával szembesülhetnek, ha a készülékeiket meghekkelik. Nagyon sokan vásárolnak interneten számítógépen vagy mobil készüléken keresztül, legyen szó élelmiszerről, ajándékokról vagy ruháról. A Deloitte által végzett nemzetközi kutatása szerint az emberek 83 százaléka készül online vásárlásra karácsonykor és átlagosan 70-80 ezer forinttal (nagyjából 280 dollárral) terveznek többet költeni háztartásonként idén, mint tavaly. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a kiberbűnözőkről sem, akik egy sikeres behatolás esetén ellophatják digitális adatainkat és egy visszaállítási költség akár 170 ezer forintba (körülbelül 630 dollárba) is kerülhet - írja a Kaspersky Lab.

Nem csak a kereskedők készülnek fel

Az ünnepi időszakban teljesen normális, ha mobil készülékeinket sokkal gyakrabban használjuk, és nemcsak vásárlásra, hanem online licitálásokra is. Ám ezzel a számítógépes bűnözők is tisztában vannak: a kereskedők mellett ők is készülnek a megnövekedett online tranzakciók kihasználására.

Zsarolóvírus támadások, adathalász levelek, vagy épp pénzügyi adataink ellopása és eladása a fekete piacon – mind remek pénzforrása a kiberbűnözőknek. 

A készülékeink is értékesek és nagy zavart okozhatnak, ha bármilyen módon visszaélnek velük. Számos olyan privát adatot tárolunk rajtuk, amelyek pótolhatatlanok (21 százalék), például fotókat, videókat. A Kaspersky Lab kutatása rávilágított arra, ha ezek sérülnek, átlagosan 170 ezer forintot kell költenünk egy adatmentésre.

A legnépszerűbb tevékenységek a legveszélyesebbek

"A legnagyobb kockázat a felhasználó számára, ha elveszti digitális adatait. A veszély egyre csak fokozódik, minél több időt és pénzt költünk online. Ebben az időszakban többet emailezünk a megrendelések és szállítások miatt, több nyilvános wifi hálózatra csatlakozunk és többet csevegünk weben keresztül" – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

"A szilveszteri buliidőszakban is tovább nő a kockázat, hiszen nagyobb valószínűséggel hagyhatjuk el a készülékeket, vagy kevésbé vagyunk figyelmesek az informatikai biztonságra. Ebből fakadóan döntő fontosságú, hogy megfelelően gondoskodjunk a védelemről" - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Nem vagyunk elég körültekintőek

A nyilvánvaló veszélyek és kockázatok ellenére a kibertanácsadó cég kutatásai azt mutatják, hogy a felhasználók mindössze fele készít biztonsági másolatot adatairól, és 34 százaléka elismeri, hogy ódzkodik az online backup mentésektől.

Sokan aggódnak ugyanakkor amiatt, hogy elveszíthetik értékes fájljaikat és növelik karácsonyi költségeiket egy váratlan adatvisszaállítási kiadással. Azonban van egy egyszerű módszer, amivel elkerülhető mindez. Az adatok rendszeres biztonsági mentése és a megbízható védelem használata garancia lehet adataink biztonságára.

Így alakítsuk ki a pajzsot

Az értékes adatok védelme – függetlenül attól, hogy mikor és milyen gyakran használjuk készülékeinket – rendkívül fontos és néhány egyszerű lépéssel elérhető mindenkinek.

Az egyik legfontosabb, hogy használjunk informatikai biztonságot készülékünkö!. Ha online vásárolunk vagy nyilvános wifit használunk, mindenképpen aktiváljuk a tűzfalat! A megbízható online biztonsági megoldások használata blokkolja a hálózati támadásokat, javítja a szoftveres sebezhetőségeket és listázza a rendszer-aktivitásokat a rosszindulatú tevékenységek ellen, hogy megakadályozza a privát fájlok megsemmisítését, megváltoztatását vagy ellopását.

Adataink biztonsága érdkében hasonlóan nagy jelentősége van a tudatosságnak: csak megbízható és ismert online felületeken vásároljunk, amelyeknek van https előtagjuk, mivel ez azt jelenti, hogy az adatforgalom az adott oldalon titkosítva van! Ne feledjük: ha egy ajánlat túl jó, valószínűleg csalók állnak mögötte. A nyugodt vásárlás érdekében legyünk éberek! 

Na hagyjuk ki a jelszavas védelmet sem: fájljainkról készítsünk mentést, valamint használjunk jelszót! Ez azt jelenti, hogy jelszót rendelünk értékes adatainkhoz, így készülékünk elvesztése vagy ellopása során nem férhetnek hozzájuk. 

Készítsünk több biztonsági mentést! Ezek közül egyet egy megbízható felhő-alapú tárhelyen tároljunk! Ez azt jelenti, hogy bármi is történik készülékünkkel, könnyedén visszaállíthatjük adataiankt. 

Ezeken kívül nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen elengedhetetlen, hogy erős jelszavakat használjunk. Ne alkalmazzuk ugyanazt a jelszót több, különböző fiókhoz, hiszen, ha egyszer feltörik valamelyiket, akkor gyakorlatilag feltörték az összeset!

A Kaspersky Total Security teljes értékű védelmet biztosít a kártékony programok, az adathalászat és a rosszindulatú weboldalak ellen minden készüléken. A program biztonsági mentést készít a fájlokról és jelszót rendel azokhoz, így nyugodtan élvezhetjük az ünnepeket és az azt megelőző online vásárlással telített időszakot egyaránt. 

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újgenerációs internethálózatra 626 millió »

4IG 606 (2,71 ) AKKO Invest 505 (3,91 ) ALTEO 862 (0,94 ) ANY 1370 (-0,72 ) AutoWallis 107 (-1,83 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 183 (-1,08 ) CSEPEL 488 (8,44 ) DM-KER 4500 (5,88 ) Duna House A 3790 (-0,26 ) EHEP 8000 (-1,23 ) ELMU 34000 (-0,58 ) EMASZ 31000 (-0,64 ) ENEFI 396 (-3,18 ) ESTMEDIA 125 (-2,50 ) GSPARK 5240 (-0,38 ) MASTERPLAST 762 (0,79 ) MOL 2638 (1,38 ) MTELEKOM 444 (-2,10 ) NORDTELEKOM 48 (-0,10 ) NUTEX 39 (0,26 ) OPUS 288 (-2,04 ) OTP 15290 (0,26 ) OTT1 208 (-1,19 ) PANNERGY 752 (0,80 ) RABA 1125 (0,45 ) RICHTER 7050 (0,86 ) SET Group 101 (-0,20 ) TAKAREK 504 (0,80 ) WABERERS 1090 (0,46 )