Öt dolog, ami megmenthetné az emberiséget az okostelefonoktól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fiatalok 39 százaléka saját bevallása szerint többet foglalkozik a telefonjával, mint a szeretteivel - írja a marketwatch.com.

Több tíz- vagy százezer forintokat kiadni egy készülékre, ami – ahogy azt nemrég egy kutatás kimutatta – butábbá tesz minket, elég komoly ár. De mi lenne, ha az okostelefonokon nem csak ujjlenyomat-olvasó lenne, hanem olyan beépített funkciók is, amelyek segítenének, hogy kevesebbet használjuk őket. Íme néhány ötlet, ami hozzájárulhatna, hogy ne nőjön annyira hozzánk a készülékünk.

Alvó mód a családdal vagy barátokkal töltött idő alatt

Mi lenne, ha a naptárad alapján az okostelefonod tudná, mikor hagyjon egy kicsit békén? Például számon tartaná, ha épp jóga órád van, a családoddal vacsorázol vagy egy fontos meeting kellős közepén ülsz. A hívások működnének, de ha valaki e-mailt vagy üzenetet írna neked, a telefon valami olyasmit válaszolna, hogy „Jelenleg nem vagyok elérhető, de délután 3 után válaszolok”.

Ez segíthetne, hogy a felhasználók ne érezzék magukat úgy, hogy kiestek a világból, ugyanis ez az egyik félelem, ami a mobiljaink elé szegez minket. Az Apple egyébként már tesz lépéseket ebbe az irányba: az új iPhone-on lesz „kérem, ne zavarjon” mód, aminek a célja, hogy visszatartsa az embereket a vezetés közbeni üzenetírástól.

Egy számláló a képernyőn, amit mutatja, mióta mobilozol

Olyan alkalmazások vannak, amelyek a mobilhasználati szokásainkat mérik, de talán még többet segítene, ha a képernyőn folyamatosan pörögne egy számláló. Egy ilyen segítségével élőben láthatnánk, mennyi időt is pazarolunk arra, hogy az ismerőseink nyaralós posztjait bámuljuk. Valószínűleg lenne elrettentő hatása.

Üzenetek beidőzítése saját magadnak

Mi lenne, ha mobilozás közben egyszer csak felugrana egy üzenet valami olyan szöveggel, hogy „Biztos, hogy ez most a legjobb módja az időtöltésnek?” vagy „Csinálj most valami mást!”. Az ilyen apróságok segíthetnének jobban fókuszálni és produktívabbnak lenni.

Szürkébb, matt képernyő

Ez is egy módszer arra, hogy az okostelefon ne legyen annyira csábító: kevésbé szép és kevésbé csillogó képernyő. Lehetne az alvó módhoz hasonlóan egy olyan mód is, amitől jobban hasonlítana egy e-book olvasóhoz a kijelzőnk, azaz tompább lenne és kevésbé életteli. Könnyebben elmenne a kedvünk a mobilozástól.

Egy alkalmazás, ami megmutatja, mit csináltál a mobiloddal

Nem ártana egy olyan funkció, ami megmutatja, hogyan is vonja el a figyelmünket az okostelefonunk. Könnyen kapja magát azon az ember, hogy csak az időt nézné meg a telefonon, de azzal a lendülettel el is kezd e-mailezni. Viszont, ha számon lehetne tartani, hányszor rabolt el egy fontosabb feladat elől a mobilod, és ez tudatosulna benned, kevesebbszer történne ilyesmi.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tőzsdére megy a Xiaomi »

4IG 3540 (-1,12 ) ALTEO 680 (-2,16 ) ANY 1415 (1,07 ) APPENINN 601 (0,17 ) CIGPANNONIA 416 (-0,12 ) EHEP 1790 (-8,21 ) ELMU 26800 (-0,74 ) ENEFI 196 (1,03 ) ESTMEDIA 125 (-2,34 ) FHB 565 (-0,53 ) FORRAS/OE 1070 (-0,93 ) FUTURAQUA 56 (-0,35 ) GSPARK 3400 (-0,58 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MOL 2606 (0,93 ) MTELEKOM 405 (-0,86 ) OPUS 698 (-0,29 ) OTP 10030 (1,83 ) OTT1 275 (1,10 ) PANNERGY 664 (-2,35 ) RABA 1365 (-0,36 ) RICHTER 5025 (-0,79 ) SET Group 252 (-0,40 )