-->

Öt év múlva már senki sem használ wifit?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Már meg is van, mi válthatja le, ízlelgessük kicsit: Li-Fi.

Ha ezt a cikket olvasod, nagy eséllyel te is wifit használsz, vagyis minden, amit itt látsz rádióhullámokon keresztül ér el hozzád. A gond ezzel az, hogy az a képzeletbeli útvonal, amit ezek a hullámok használnak, túl keskeny, vagyis korlátozva van, hogy mekkora sávszélességet használhat ki a laptopod vagy az okostelefonod, írja a Populat Science. Szélesebbé pedig semmiképp sem lehet tenni, állítja Harald Haas, a University of Edinburgh mobilkommunikációért felelős vezető kutatója.

Mi hát a megoldás?

Amíg a rádióhullámok leginkább zsúfolt egyirányú utcákra hasonlítanak, addig a látható fényhullámok, olyanok mint egy rengeteg sávos autópálya. Ezt úgy lehetne kihasználni, hogyha azt, amit eddig rádióhullámokon küldtünk, áttennék fényhullámokra, azaz mondjuk egy LED izzóval szórnánk sokkal gyorsabban a lábgomba reklámok és cicás videók végtelen tárházát, az internetet.

A Wi-Fi mintájára Li-Fi (Light Fidelity) nevet kapó eljárás lényege, hogy az adatokat LED villanásokkal juttatja el a vezeték nélküli eszközökhöz, ráadásul szupergyorsan, egy másodperc alatt egymillió ciklus, azaz egy megahertz, amiről itt szó van.

Elég hozzá egy utcalámpa

Haas a 2000-es évek elején kezdett dolgozni a Li-Fi-n, akkor 10 megabit per másodperces sebességet ért, azonban 2003-ban már sikerült elosztania az adatokat a különböző frekvenciákon és ezzel 100 gigabit per másodpercre gyorsította az eljárást, vagyis kb. tizenötször jobb eredményt ért el, mint a leggyorsabb wifi.

A Li-Fi ráadásul biztonságosabb is, mivel a fény nem tud áthatolni a falakon, így az általa közvetített jel sem. A legnagyobb probléma az, hogy égnie kell a lámpának ahhoz, hogy működjön a net, azonban úgy tűnik erre is lesz megoldás, egy új eljárásnak köszönhetően már úgy is működik a dolog, hogyha a LED izzó csupán alig látható, tíz százalékos erővel ég.

 

A technológia a legnagyobb hatással azokra a régiókra lehet, ahol még nincs rendesen kiépítve az internet, hiszen egyetlen egyszerű LED-es utcai lámpa hotspottá alakítva több házat is ki tud szolgálni – csupán egy vevőt kell bele építeni, hogy beágyazhassa az küldendő adatokat a villanásokba.

„Tizenöt évbe telt, mire mindenkinek lett wifije – mondja Haas – a Li-Fi esetében úgy hiszem, elég lesz öt év. A visszaszámlálás pedig már el is indult tavaly.”

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A magyarok fele az interneten keres szakembert »