Szépek a karácsonyi fények, de van egy kis gond velük

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fényszennyezés elleni küzdelemben élen jár az osztrák főváros: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán LED égőkre cserélik ki a fényforrásokat. Folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklése érdekében.

Bécs az egyetlen város a világon, ahol a felfelé világító fényeket kutatási célból egy helikopterrel több irányból is mérik. Így lehetővé válik a fényszennyezés és okainak átfogó elemzése. Az eredmények szerint a város feletti fényár mindössze egyharmad részéért felel csak a közvilágítás, miközben Bécsben a fényforrások kétharmada a közvilágításhoz tartozik.

A fényszennyezés okai sokrétűek, szerepet játszanak benne az utcai közvilágítás mellett a kivilágított emlékművek és épületek, az üzletek kivilágítása vagy a lakóházak fényforrásai is. Bécs város és Környezetvédelmi Ügyosztálya, az MA22 mindent megtesz azért, hogy a fényszennyezés káros hatásait lehetőség szerint mérsékelje.

Jönnek a LED-ek

Az éjszakai felvételeken megfigyelhető a lefelé világító LED-es függesztett lámpák pozitív hatása is. Bécs 2020-ig ilyen LED izzókra cseréli az utcai közvilágítás teljes hálózatát. Ezzel a lépéssel nemcsak az energiahatékonyságot javítják, hanem csökkentik a fényszennyezés káros környezeti hatásait is. Az erős városi világításnak ugyanis nemcsak a rovarok esnek áldozatul, amik a kinti lámpák körül röpködnek végkimerülésig. A kivilágított toronyházak és jelzőfények például sok költöző madarat is megzavarhatnak útjuk során.

A fényszennyezés azonban akár az emberek egészségére is káros hatással lehet: a sötét-világos ritmus nem megfelelő váltakozása alvászavarhoz vezethet, ami szerepet játszhat a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásában is. Bécs város a közvélemény figyelmét is igyekszik felhívni a fényszennyezés problémájára, iskolákban és egyetemeken is tartanak előadásokat a témáról, de készítettek információs brosúrát is a jelenségről, annak okairól és megelőzéséről.

Ahogy arról a Forbes is beszámol, a fényszennyezés világszinten is emelkedik, 2012 és 2016 között 2,2 százalékkal nőtt. Ez ráadásul az emberi egészségnek is árt. Ha sok fénynek vagyunk kitéve alvás közben, a szervezetünk kevesebbet termel a melatonin nevű anyagból, amelyiknek pedig épp az a feladata, hogy segítse az alvást, csökkentse a koleszterinszintet és erősítse az immunrendszert. Arról nem is beszélve, hogy a fényszennyezés miatt az emberiség egyharmada nem látja éjszaka a Tejútat.

Hirdetés
Találtuk

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Magyar fiatalok is pályára lépnek az idei VB-n

A FIFA Világbajnokság-McDonald's Játékoskísérő program keretében...

A tökéletes kempingezés titkai

Néhány dologra nem árt előre felkészülni, hogy valóban felhőtlen...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevesebb autót helyeztek forgalomba Ausztriában »