Tartsd távol magadtól a kiberbűnözőket!

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az üzelti életben, amikor fontos információkkal dolgozunk nap mint nap, fel kell készülnünk, hogy előbb-utóbb valaki - hátsó szándéktól vezérelve - megpróbálja majd ellopni ezeket az adatokat. Manapság a kiberbűnözés jelensége nem ismeretlen dolog, de hatalmas károkat szenvedhet el az a vállalkozás, aki nem védi eszközeit megfelelően a támadások ellen. 

Egyes kutatások szerint az informatikai szakemberek és az üzleti vezetők majdnem fele nem fordít kellő figyelmet a védelmi rendszer korszerűségére és frissességére, még akkor sem, ha a közelmúltban már érte őket kibertámadás.

Azonban vannak olyan megelőző intézkedések, amiket az alkalmazottak megtehetnek annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék munkaeszközeiket, valamint megvédjék a céges és a magán adatokat egyaránt. Jöjjön ezzel kapcsolatban öt tipp a TechRepublic gyűjtése alapján!

Óvatosan az e-mailekkel!

“A támadások nagy része e-mailen történik, a levélben küldött linkeken vagy letölthető mellékleteken keresztül” - mondja Engin Kirda, a Northeastern University professzora. A számítástechnikai szakértő azt tanácsolja, lehetőleg ne is nyissunk meg vagy töltsünk le semmit, ami ismeretlen e-mail címről érkezik.

“Ha mégis ellenőriznünk kell egy linket, de nem vagyunk biztosak a feladó megbízhatóságában, akkor érdemes egy anonim proxy weboldalon keresztül megnyitni az adott honlapot, ezzel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát” - tette hozzá.

A professzor arra is figyelmeztet, hogy az ismeretlen eredetű csatolmányok szintén nagy eséllyel tarlamazhatnak vírust. 

“Mielőtt bármit letöltenénk számítógépünkre, inkább adjuk hozzá a mellékleteket - például a PDF vagy Word fájlokat - a Google Drive fiókunkhoz, és azon keresztül ellenőrizzük a dokumentumokat. Ezzel is csökkenthetjük a rizikót” - magyarázta.

Nem mindegy, mit telepítünk!

Legyünk nagyon óvatosak, ha új programokat telepítenénk, akár a munkahelyi, akár az otthoni gépünkről van szó!

“Előfordulhat, hogy az ingyenesen letölthető, úgynevezett nyílt forráskódú alkalmazáshoz egy kémprogramot is mellékelt a feltöltője” - emeli ki Kirda. 

Ilyen esetekben érdemes a sok pozitív visszajelzéssel rendelkező programokat választani.

Ne csak magunkat frissítsük fel rendszeresen!

“A biztonság egyik legfontosabb eleme, hogy minden rendszerünket folyamatosan frissítsük. Ez kulcsfontosságú” - hangsúlyozza a szakember.

Az operációs rendszerek és a szoftverek frissítésének elmulasztásával ugyanis komoly kockázatnak tesszük ki magunkat és adatainkat egyaránt. Ha például egyes alkalmazásoknál biztonsági rést fedeznek fel, azt csak az újabb verzióban tudják kijavítani. 

Felejtsük tehát el a kifogásokat, akármennyire is időigényes a frissítés futtatása, szánjunk rá időt minél előbb!

Forrás: maxpixel

Az összes eszközünkre figyeljünk oda!

Ha az otthoni gépünkkel szedünk össze valami vírust, az is kihatással lehet a szakmai életünkre - állítja Forrester vezető elemzője, Jeff Pollard.

"A biztonsági szoftvereket forgalmazó nagyvállalatok legtöbbször biztosítanak lehetőséget arra, hogy a céges csomag megvásárlásával ne csak a munkahelyi gépekre, hanem az alkalmazottak otthoni eszközeire is telepíthető legyen a védelem. Ha cégünknél van ilyen lehetőség, mindenképpen éljünk vele” - hangsúlyozza.

"Mivel előfordulhat, hogy otthonról is bejelentkezünk a vállalati adatbázisba, vagy a magántelefonunkon keresztül is ellenőzizzük az e-mailfiókunkat, igenis van értelme saját eszközeinket is bevédeni” - magyarázza.

Egy jelszót csak egy helyen használjunk!

“Az adatlopásokat könnyen megelőzhetjük a megfelelő jelszóválasztással, illetve ha nem ugyanazt az azonosítókódot használjuk az összes felhasználói fiókunkhoz” - mondja Pollard.

A bonyolult jelszavakkal azonban - ahogy ő fogalmazott - az a baj, hogy ha ki is találunk egyet, nem biztos, hogy meg is jegyezzük, főleg, ha mellette még 10 különbözőt észben kell tartanunk.

“A jelszókezelő weboldalakkal vagy applikációkkal azonban könnyedén nyilvántarthatjuk, hogy melyik felületre milyen jelszóval tudunk belépni, így valóban kikerülhetjük a szokásos, könnyen kitalálható kulcsok használatát” - tette hozzá

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hivatal szerint is vírusos lett a foglalkoztatási adat »