Technológia újítások, melyektől megváltozhat a jövő

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Most, hogy már az új évezred 18. évében vagyunk, az izgalom és a ragyogás, amit az ezredfordulónál éreztünk lehet, hogy kicsit megkopott. A valóság az, hogy a dolgok hihetetlen ütemben változnak, és a csodaszámba menő dolgokhoz már csak pár év kell. Egy dolog biztos, idén a technológiai áttöréseket még a legközönyösebb ember sem tudja ignorálni - áll a 24/ Wall Street cikkében.

Egy nem olyan régi kutatás segítségével bemutatunk 10 olyan technológiai felfedezést, ami akár áttörést is hozhat idén. Még ha nem is idén hozzák el a fordulatot, akkor is megváltoztathatják a világot.

1. A bénulás visszafordítása

A tudósok hihetetlen fejlődést értek el az agyimplantátumok használatában, melyek segíthetnek visszakapni a szabad mozgást, melyet elvesztettek egy gerincvelő sérülés következtében.

2. Önvezető traktor

Mindannyian hallhattunk már arról, hogy számos vállalat próbálkozik az autonóm autókkal. Az MIT csapata szerint nemsokára a traktor is beáll a sorba.

3. Arccal való fizetés

Hatalmas erőfeszítéseket tesznek a világban, hogy megelőzzék a csalást és a személyazonosság lopást. Kínában emiatt már arccal is lehet fizetni, hozzáférhetnek így létesítményekhez is, és le tudják követni a bűnözőket.

4. Praktikus Quantum számítógép

Óriási a technológiai fejlődés az olyan cégeknél, mint a Google és az Intel, és emiatt szinte karnyújtásnyira van egy olyan erő, amiről még fogalmunk sincs. Az IBM kifejlesztett egy új rendszert, a Summitot, ami képes akár 200 petaflops teljesítményre. Ezzel majdnem kétszer olyan gyors, mint a mostani csúcsgépek.

A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) egy rövidítés, eredetiben: FLoating point Operations Per Second (lebegőpontos műveletek másodpercenként). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata. A FLOPS-hoz hasonló mértékegység a műveletek száma másodpercenként (IPS, instructions per second).

5. A 360 fokos szelfi

A drága kamerák, melyek gömb alakú képeket képesek készíteni bevezetnek minket egy új érába a fotográfiában, és megváltoztathatják, hogy az emberek hogyan mondjanak el történeteket.

6. Forró napelemes cellák

A hő konvertálása egy fókuszált fénysugárba egy új napelemes eszközhöz vezethet minket, amely olcsó, és folyamatos energiát biztosítana.

7. Génterpáia

A tudósok megoldása az alapvető problémákra az, hogy kifejlesszék a képességet a ritka örökletes betegségek gyógymódjának megtalálására. Lehet, hogy ugyanazt a metódust kell alkalmazni a rák gyógyításánál, a szívbetegségeknél és más halálos betegségeknél, melyek megpecsételik az emberiséget.

Forrás: pixabay.com

8. A sejttérkép

Az MIT cikke szerint a biológia következő nagy megaprojektje, hogy megtudja, valójában miből állnak az emberek.

9. Botnets of Things (BoT)

Egy meglehetősen rémisztő forgatókönyv szerint az olyan otthoni szerkentyűk, mint a webkamera, a digitális videó felvevő és más eszközök hatalmas lökést adnak a kapcsolatoknak, veszélyes mennyiségű adatot termelve.

A botnet (vagy más néven zombi hadsereg) egy olyan számítógépekből álló hálózat, melyek vírusokat telepítenek más gépekre úgy, hogy a tulaj nem is tud róla.

10. Megerősítéses tanulás

Ez egy másik ijesztő forgatókönyv. Kísérleti jelleggel a számítógépek azt tanulják, hogy hogyan kell csinálni dolgokat, amiket a programozók tanítanak nekik. Mondani sem kell, hogy van egy pár Hollywoodi történet, mi jöhet ezután.

Persze ezek közül még elég sok minden gyerekcipőben jár, de egy dolog nyilvánvaló. A tudósoknak, a feltalálóknak, sőt a tech-szektor vállalkozóinak is egyre könnyebb dolguk van, ahogy a technológiai fejlődés továbbra is fénysebességgel halad előre.

Plusz azt is fontos megjegyezni, hogy az emberek egy közönséges okostelefonnal is képesek elérni mindazt a tudást, ami szó szerint az idők kezdete óta van, és elfér csupán a zsebükben. Ez az ezredfordulón még nem létezett. És ez csak egy példa volt, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Karnyújtásnyira a jövő

Ennyi nagy név egy helyen legfeljebb egy menő magazinban szerepel együtt, a...

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

Vagyon

Rekordot döntöttek a magyar milliárdosok, vagyonuk egy év alatt 890 milliárd...

Csökkent a Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona...

Hirdetés
Találtuk

Megkérdezték a magyarokat, hogy mitől lesznek boldogok

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre keresték a...

Ezek a magyar városok a legjobbak szelektív hulladékgyűjtésben

Ha Magyarország minden településén...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egy különleges falfesték emelheti új szintre a lakásfűtést »