Tinik és az appok - van élet az Instagramon túl?

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Facebook, Instagram és Snapchat. Valószínűleg a tinik körében ez a három alkalmazás áll a népszerűségi lista élén. És pont ezek miatt sok szülő el sem tudja képzelni, hogy a pötyögésen és a fotók megosztásán kívül másra is tudja használni egy kamasz az okoseszközöket. Sőt, talán még a tinik között is vannak olyanok, akik még nem ismerik az alkalmazások hasznos, fejlesztő oldalát. Pedig manapság már a modern tanulás és tanítás eszközei is lehetnek ezek a kütyük. Megmutatjuk, hogyan!

A középiskolások már nem feltétlenül kérnek szülői segítséget a tanuláshoz. Ha azonban mégis megtámogatnánk valahogy kamasz gyermekeink tanulmányait, érdemes lehet megmutatni nekik ezeket az applikációkat.

Legyünk képben a történelemmel!

Főleg érettségi előtt lehet hasznos, de bármikor segítségül hívhatjuk a Magyar História nevezetű appot, amely remekül összefoglalja és néha ki is egészíti a tankönyvben tanultakat.

A Magyar História alkalmazás korszakválasztó listája

A gyűjteményben a magyar történelem legfontosabb alakjai és eseményei szerepelnek, honfoglalástól egészen a rendszerváltásig.

A leckéket korszakokra bontva találjuk, de egy konkrét személyt vagy történést is könnyen megkereshetünk az ábécé sorrendben és a kronologikusan összeállított listáknak köszönhetően. Rövid, lényegre törő leírásaival segíthet lerövidíteni a felkészülésre szánt időt is.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is.

Androidra elérhető egy másik app is, ami ehhez a tantárgyhoz kapcsolódik. Ez a Történelem - évszámok nevet viseli és a hivatalos Érettségi Adattárban szerepelő több mint 250 évszámot gyakoroltatja.

A Történelem - évszámok applikáció letöltőképernyője

Előnye, hogy kiválasztható, melyik évfolyam vagy korszak tananyagát néznénk át. Hátránya, hogy nem lehet kifejezetten egy időpontra ugrani benne, végig kell pörgetni a kronologikus sorrendet ahhoz, hogy megtaláljuk, amit keresünk. Ezen a linken tölthető le.

Periódusos rendszer a zsebünkben

A kémia megértése is egyszerűbbé tehető egy jól megválasztott appal. Ma már a periódusos rendszert is magunkkal vihetjük az okostelefonon vagy a táblagépen.

Ezt dolgozatoknál valószínűleg nem lehet majd használni, tanulásnál viszont hasznos lehet. A digitális verzió nagy előnye ugyanis, hogy az elemek nevére kattintva megnézhetjük tulajdonságaikat, például, hogy hány fokon forrnak vagy olvadnak.

Androidra az Isotope - Periódusos rendszert, Windows Phone-ra pedig a Periódusos rendszer (kémia) nevű ingyenes alkalmazást ajánljuk.

A K12 Periodic Table of the Elements nevű alkalmazás felülete

iOs-re sajnos csak angol verzió érhető el, és a legtöbb ilyen program méregdrága, a K12 Periodic Table of the Elements viszont ingyenes, könnyen kezelhető, és látványos felületével élvezetessé teheti a gyakorlást.

Do you speak English?

Ma már rengeteg nyelvtanuló applikáció létezik, egyre több már magyar menüvel is használható. A középiskolás korosztálynál viszont már érdemes lehet továbblépni a szótanuló appoknál, és inkább az anyanyelvi beszélők és szlengek megértésére fektetni a hangsúlyt. Erre két alkalmazást is mutatunk.

Az egyik a Xeropan nevet viseli, amely látványos, időutazós grafikával vezet körbe minket a különböző nyelvi szinteken. Előnye, hogy komplett kifejezéseket tanít a magyar megfelelőjével együtt, és ezt mondatba foglalva is láthatjuk, illetve hallhatjuk.

A Xeropan nyelvtanuló applikáció kifejezéstára

A program a nyelvtani készséget, a szókincset, a kiejtést, valamint az olvasott és hallott szövegértést egyaránt fejleszti, de nem fukarkodik a szlengekkel és a szólásokkal sem, hanganyagaikban pedig mindenféle akcentussal találkozhatunk.

A motivációs része is erősen kidolgozott, eredményességtől függően jutalmazza a tanulót az elvégzett leckékért, a kapott érmékből pedig újabb tananyagokat vásárolhatunk. Androidra és iOs-re is ingyenesen elérhető, asztali verziója jelenleg még nem létezik.

Hasonlóan hasznos lehet a nyelvtanulóknak a SpeakingPal alkalmazás is, főleg a szóbeli érettségire vagy nyelvvizsgára készülőknek. Itt ugyanis angol párbeszédeket nézhetünk meg videón, majd az egyik szereplőt eljátszva gyakorolhatjuk a kiejtést, amit értékel is a program.

A SpeakingPal letöltőképernyője

Emellett tesztekkel is mérhetjük, hogy az adott szituációban elhangzottakat mennyire értettük meg. Ez a funkció jól jöhet a zajos helyeken, például utazás közben. Szintén letölthető iOs-re és Androidra egyaránt.

Hogy a németesek se maradjanak ki

A német nyelv gyakorlására is hoztunk egy alkalmazást. A FunEasyLearn sorozat Learn German Vocabulary része hatezer, képekkel illusztrált német kifejezést tanít meg.

A magyar nyelven is elérhető app játékosan gyakoroltatja 140 témakör szavait, emellett a helyes kiejtést is meghallgathatjuk.

A FunEasyLearn nyelvtanuló applikációk listája

A sorozatban egyébként a német nyelven kívül az angol, a francia, az olasz, a spanyol és a lengyel alapszókincset is megtanulhatjuk. Mindegyik ingyenesen letölthető Androidra, iOS-ra és Windows Phone-ra egyaránt.

Helyes ez így?

Ha nem vagyunk biztosak egy szó helyes írásmódjában, elég csak felcsapni a Magyar Helyesírási Kéziszótárt, az úgyis mindenkinek van otthon. Ha esetleg még sincs, vagy nincs kéznél, a második legegyszerűbb módszer, ha utánanézünk az okostelefonunkon (ez már tényleg szinte minden tininél ott van).

Ma már egyenesen a helyesírási szótárat is letölthetjük telefonunkra, ám ez valóban csak a szótár digitalizált változata, tehát látványos megoldásokra és animációkra ne számítsunk. Sajnos egyelőre csak Androidra elérhető, és úgy is csak 2 napig ingyenes, a teljes verziót pedig 2500 forintért vehetjük meg.

Van azonban egy másik lehetőség, ez pedig a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási tanácsadó portálja.

A helyesiras.mta.hu mobilos nézete

Ezt bármilyen eszközről elérhetjük, és elég csak beírni az általunk helyesnek vélt szót, máris megtudjuk, igazunk van-e. Ha tévedünk, még magyarázatot is kapunk, hogy könnyebben megjegyezhessük a jó írásmódot.

És mi a helyzet a kötelezőkkel?

Bár telefonon olvasni nem a legkomfortosabb dolog a világon, mégis hasznos lehet, ha az összes középiskolai kötelező olvasmány a zsebünkben lehet egyetlen applikációnak köszönhetően.

Biztos sokan tapasztalták már, hogy általában sem az iskolai, sem a városi könyvtáraknak nincs akkora állománya, hogy az összes kilencedikes gyereknek egyszerre tudják biztosítani a Rómeó és Júliát. Ha senkitől sem tudunk kölcsönkérni egy példányt, és nem is szívesen vennénk meg az összes előírt regényt, jó megoldás lehet a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) által létrehozott Kötelező olvasmányok nevű alkalmazás.

A Kötelező olvasmányok alkalmazás letöltőképernyője

Nagy előnye, hogy hangoskönyvként is használható, ehhez azonban internetkapcsolat szükséges.

Az applikációban világirodalom, magyar irodalom és líra kategóriákba rendezve találhatjuk a könyveket. Jelenleg több mint 30 olvasmány érhető el rajta, köztük például a Bánk bán, az Édes Anna, az Anyegin és A köpönyeg is.

Ez egyelőre csak Androidon használható, iOS-re viszont a Hangoskönyvet tudjuk ajánlani.

A Hangoskönyv applikáció listája

Alapvetően az általános iskolás és a gimnáziumi kötelező olvasmányokra épül, de egyéb tartalmak (például verses kötetek) közül is számos megtalálható a gyűjteményben. A műveket viszont írott formában nem tartalmazza a program, csak hallgatni tudjuk.

Egyéb alternatívaként pedig a különböző E-Book appokat is érdemes lehet megnézni, az ilyen formában letölthető könyvek számában csak a csillagos ég szabhat határt. Eredményes tanulást kívánunk mindenkinek!

Játékos tanulás az appokkal, már általános iskolában is!
Az általános iskolában rengeteg mindenről tanulnak egyszerre a gyerekek, így előfordulhat, hogy valami nehezebben rögzül. Ez azonban a szülőknek is kihívást jelenthet, hiszen nem könnyű segíteni a kisdiáknak, ha fogalmunk sincs, hogyan kellene elmagyarázni a nekünk már egyértelmű dolgokat. Erre adhatnak megoldást a tanulást segítő appok, mutatjuk a listát!

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Diákhitel: meghosszabbították az igénylési határidőt »